Părinți și copiiCe poți face în această perioadă de mare incertitudine?

Ce poți face în această perioadă de mare incertitudine?

Mulți specialiști vorbesc acum despre coronavirus. Această pandemie – boală care a afectat atât de mulți oameni – ne provoacă nesiguranță, anxietate, incertitudine, stări de nervi și irascibilitate. Avem tendința de a ne întreba: De ce se întâmplă asta? Dumnezeule, ce se va întâmpla?

Un lucru este sigur, în această perioadă oamenii au nevoie de certitudine. Altfel spus, oamenii au nevoie să știe că totul va fi bine, că își vor păstra jobul, că vor fi plătiți, că nu vor intra în șomaj, că familia îi iubește, că viața va continua.

Nu știm ce se va întâmpla, cum va continua viața. Un lucru trebuie de reținut însă – acela că viața va continua, indiferent de aceste situații teribile. Din păcate, deși ne străduim, nu putem schimba nimic. Sunt lucruri care se întâmplă oricum, nu se pot controla. Află în acest articol ce poți face în această perioadă de incertitudine, când trebuie să stăm în casă.

Navigare rapidă în articol:

  1. Cum reacționează oamenii?
  2. Ce putem face în perioada cât stăm în casă?
  3. Humanitas le-a creat românilor o bibliotecă virtuală gratuită

1. Cum reacționează oamenii?

Peste tot este panică, nervi, îngrijorare, isterie, frică. Psihologii spun că teama de coronavirus este tot mai îngrijorătoare, pentru propria sănătate, pentru copii, părinți, rude și alți oameni dragi. Frica duce la egoism, la dorința de a face aprovizionări exagerate, de a cumpăra diverse lucruri pentru a supraviețui.

Unii spun că frica este normală și că ne poate ajuta să avem gânduri clare și să facem ceea ce este necesar, pentru binele tuturor. Despre panică, se spune că este extrem de contagioasă, că duce la o gândire irațională și la un comportament uman antisocial.

Oamenii trebuie să fie calmi, să-și transforme frica în pozitiv, să se comporte ca și până acum, dar să stea în casă. Asta înseamnă să aibă grijă de sănătatea lor, să fie atenți la alimentație și igienă, să facă anumite treburi acasă, dacă au această posibilitate și să lucreze de acasă dacă jobul le permite.

Cei care au copii pot petrece mai mult timp cu aceștia, mai ales că acum sunt nevoiți să stea o perioadă acasă.

La ce trebuie să se gândească oamenii?

În primul rând ei trebuie să înțeleagă că acest lucru va trece. Desigur, nu știm ce se va întâmpla, dar cu siguranță totul va trece. Oamenii nu trebuie să se gândească la ce este mai rău, ci să fie convinși că vor fi bine. Este foarte important ca oamenii să țină cont de indicațiile medicilor, autorităților, să respecte măsurile de prevenție și igienă, și să stea în casă.

Comportamentul de prevenire poate reduce frica. Având în vedere situația actuală, mulți români sunt agitați, panicați, dar totuși țin cont de măsurile de prevenție. Mass-media ne inundă cu predicții pentru scenariile cele mai grave și cu rapoarte din spitalele din alte țări – Spania, Italia – dar și diferite orașe din România. Acestea au rolul de a ne face să conștientizăm faptul că trebuie să stăm acasă și să respectăm măsurile de prevenție.

Stările de nervi nu ajută!

Oamenii care sunt stresați și neliniștiți nu rezolvă nimic, iar în plus le este afectat negativ sistemul imunitar. În mod cert, imunitatea scade la o persoană care suferă de stres.

Ținând cont că vremea este schimbătoare și sunt zile în care este destul de frig, unii oameni pot avea simptome de răceală. Panica crește sensibilitatea oamenilor la percepția simptomelor fizice, ei sunt stresați pentru că se gândesc dacă nu cumva nu este doar o răceală comună, ci este vorba despre COVID-19.

Pentru a avea o imunitate puternică, trebuie să ne păstrăm calmul, starea pozitivă, să aveam o alimentație echilibrată. Foarte important pentru imunitate este și starea psihică, deci să fim calmi, să sperăm că totul va fi în regulă.

2. Ce putem face în perioada cât stăm în casă?

În primul rând trebuie să avem speranța că vom fi bine și noi și familiile noastre.

În această perioadă putem face diverse lucruri în casă, sau ne putem ocupa de activități care ne plac, care ne fac bine, care ne ridică starea de spirit. Spre exemplu putem citi cărți, putem asculta muzică sau putem viziona mai multe filme la TV.

Este esențial să dormim suficient, să mâncăm bine și să ne hidratăm corespunzător.

Mare atenție la alimentație! Oamenii sunt tentați în această perioadă de criză să consume multe grăsimi și prăjituri pe fond de stres. În plus, ei stau mult la televizor, duc o viață sedentară și acest lucru contribuie la acumularea de kg în plus. Asta se întâmplă când stai mult acasă și nu ai posibilitatea de a fi mai activ.

După cum am spus, trebuie mare atenție la alimentație. Prăjiturile conțin mult zahăr și dacă sunt consumate în exces, zahărul va afecta sistemul imunitar. Specialiștii în domeniul medical spun că zahărul este un inamic al imunității.

Creați un loc în casa voastră în care să faceți zilnic puțin sport!

Exercițiile fizice vă ajută să vă creșteți imunitatea, de aceea trebuie realizate și în această perioadă de stat acasă. Chiar dacă nu aveți mult loc în casă, măcar încercați să faceți dimineața câteva exerciții de înviorare, care vor îmbunătăți masiv sistemul imunitar al organismului.

Iată ce exerciții se pot face acasă:

  • Exerciții de gimnastică, de fitness, de întindere
  • Realizați exerciții după un program de fitness prezentat într-un video pe YouTube
  • Faceți exerciții pentru picioare, cum sunt de pildă genuflexiunile
  • Folosiți o bicicletă ergonomică sau o bandă de alergare, dacă aveți în casă.

Astfel de exerciții vă ajută să vă mențineți în formă și să aveți o stare psihică bună.

Meditația ajută la eliminarea stresului și a stărilor de nervi. Și meditația ajută la stimularea sistemului imunitar.

De asemenea, anumite alimente – bogate în vitamine, minerale și alți nutrienți – stimulează sistemul imunitar. Deci, alimentația trebuie să fie echilibrată și sănătoasă. Cele mai importante alimente sunt legumele, fructele bogate în vitamina C.

Românii trebuie să înțeleagă că imunitatea este cea mai importantă în lupta cu bolile. Organismul are nevoie de un sistem imunitar puternic atunci când face tratamente cu medicamente pentru vindecarea unor boli și afecțiuni.

Gândirea pozitivă

Folosește-ți mintea pentru a rămâne calm și pentru a avea o stare de bine! Încearcă să gândești pozitiv. Pentru a nu intra în depresie uită-te în această perioadă la filme de comedie. Nu uita, că starea negativă și stresul îți slăbește sistemul imunitar.

Pentru a fi pozitiv, fă lucruri care îți plac, învață ceva, așează-ți lucrurile, ocupă-te de un hobby, citește cărțile care îți plac, fă un curs online, vezi mai multe documentare pe YouTube, etc. Sunt multe lucruri pe care le poți face acasă, nu ai cum să te plictisești.

Și tu ca toți oamenii ai două variante: să te gândești că te simți atât de groaznic, sau să treci peste asta și să cauți să-ți schimb starea.

Contează foarte mult lucrurile la care te gândești, ce îți imaginezi, „ce filme îți faci în cap”, dar și cuvintele pe care le spui. Dacă vei gândi mereu negativ, de pildă că ceea ce se întâmplă este o apocalipsă, s-ar putea să te simți groaznic, chiar dacă acest lucru nu este așa. Prin urmare, alege să ai o stare pozitivă, să-ți păstrezi calmul.

Cel mai bine este să te gândești la faptul că dacă stai în casă, riscul de a te îmbolnăvi scade, iar în plus ai și mai mult timp pentru tine și cei din familie. Izolarea poate fi grea, dar poate fi depășită cu calm. Acum este momentul să te gândești că ai mai mult timp pentru tine.

Dacă ești singur și trebuie să stai acasă, poți folosi telefonul, internetul pentru a discuta cu alți oameni și astfel vei trece mai ușor peste această perioadă de izolare și singurătate. Ce-i drept oamenii se simt mai bine când socializează și interacționează. Ei pot face asta acum pe rețelele de socializare, sau la telefon.

3. Humanitas le-a creat românilor o bibliotecă virtuală gratuită

Vizitați online această bibliotecă virtuală și alegeți cărțile preferate pentru a le citi acasă, pe laptop, pe smartphone, stând pe canapea. Există multe propuneri pe care Humanitas le oferă în această bibliotecă virtuală, care să-i facă pe românii pasionați de lectură să stea acasă în perioada de epidemie cu acest coronavirus.

Există cărți pentru toată lumea, începând de la cărți ale marilor clasici și până la cele gen: „Alice In Wonderland” sau „Marele Gatsby”. Cărțile sunt în format .pdf și se pot descărca pe smartphone, tabletă, laptop, calculator.

În biblioteca virtuală românii pot găsi peste 45 de cărți din care fac parte următoarele titluri:

  • „Scrisori către fiul meu”, de Gabriel Liiceanu
  • „Valurile”, de Virginia Woolf
  • „Jurnale intime”, de Charles Baudelaire
  • „Portretul lui Dorian Gray”, de Oscar Wilde
  • „Amintiri din copilărie. Povești. Povestiri”, de Ion Creangă și altele.

Mulțumim celor de la Humanitas pentru acest gest plin de dragoste față de românii care stau închiși în casă, mai ales față de cei singuri, față de bătrânii sau copiii care sunt pasionați de citit.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.