DiverseCare sunt motivele pentru care ne blocăm în viață? Ce trebuie să...

Care sunt motivele pentru care ne blocăm în viață? Ce trebuie să facem când ne simțim blocați, fără valoare și speranță?

Sunt momente în viață când noi oamenii, ne simțim blocați, avem sentimente negative, de depresie, suntem lipsiți de acea energie care ne-ar ajuta să schimbăm ceva. Află în acest articol care sunt motivele pentru care ne simțim așa în viață? Cum putem schimba situația, pentru a ne redobândi plăcerea de a trăi?

Navigare rapidă în articol:

  1. Motivele pentru care oamenii se simt blocați
  2. Ce trebuie să facem când ne simțim blocați în viață

1. Motivele pentru care oamenii se simt blocați

Oricine mai devreme sau mai târziu se simte blocat în propria viață. Atunci totul pare a fi fără sens, ai senzația că ești în incapacitatea de a avansa, de a face ceva important. Acest sentiment se manifestă în multe moduri, unele mai profunde decât altele. Oricum ai privi situația, constați că te simți deprimat, trist, fără valoare, confuz, fără speranță, nu știi ce să faci, uneori ai o atitudine cinică, alteori ai senzația că ești foarte obosit și îmbătrânit. Este clar că îți lipsește acea energie de a crea ceva cu adevărat inovator. Viața devine o rutină și te plafonezi.

Unii ar spune că avem motive serioase pentru care ne simțim blocați în viață. Alții consideră că totul se petrece doar în mintea noastră.

Iată ce spune Albert Einstein despre asta:

  • „Nu putem rezolva problemele folosind același tip de gândire, pe care l-am folosit atunci când le-am creat.”
  • „Singurul lucru cu adevărat valoros este intuiția.”

Ce să facem ca să nu ne ne simțim blocați în viață? Având în vedere ce a spus Einstein, este clar că trebuie să ne modificăm atitudinea și modul de gândire pentru a ne schimba viața. Trebuie de asemenea să ne bazăm pe intuiție.

Oamenii își petrec întreaga viață încercând să-și asigure condiții bune de trai. Ei își spun că trebuie să obțină asta și asta, să aibă bani, etc. Dar totuși, chiar trebuie ca oamenii șă-și petreacă viața pentru a crea în mod constant condiții? Experiența multora demonstrează că nu trebuie să-și piardă viața doar cu asta. La un moment dat ei simt că s-au blocat, că ceva nu mai are sens, pentru că își dau seama că timpul este scurt, că îmbătrânesc și nu trăiesc viața cu adevărat.

Care sunt principalele aspecte prin care viața poate fi irosită?

Foarte mulți dintre oameni fac tot posibilul să nu se gândească la moarte. Totuși, există o parte a minții lor care știe că asta se va întâmpla la un moment dat. De obicei oamenii devin conștienți de propria lor mortalitate atunci când ajung la spital și descoperă că suferă de o boală gravă. Mulți au experimentat deja asta și știu cât este de tragic. Cert este că în astfel de momente se întâmplă ceva: Oamenii se gândesc că au trăit mulți ani fără să se bucure de viață. Ei realizează că și-au irosit viața, că au pierdut timpul cu lucruri care nu le-a adus fericirea.

Aici nu este vorba de faptul că au pierdut mult timp doar cu munca, cu Facebook-ul, cu verificarea email-ului, sau cu acumularea de lucruri, etc. Ei își dau seama că le-a păsat de lucruri greșite și că nu s-a meritat. Ei regretă că au dat atenție la lucruri fără sens, că au avut preocupări mărunte ani de zile, care le-au consumat din timp și sănătate.

Majoritatea oamenilor fac asta și la un moment dat realizează că viața lor a trecut și nu s-au bucurat într-adevăr de ea. Culmea este că toți oamenii știu asta, știu că viața trece repede și că trebuie să fie trăită cu adevărat. Ei știu asta, dar totuși o trăiesc într-un mod pe care poate mai târziu îl regretă.

Toți oamenii știu că într-o zi se pot îmbolnăvi și că vor regreta că atenția lor a fost captată de lucruri fără sens. Majoritatea oamenilor își consumă timpul și nu fac nimic să schimbe asta. Unii spun că nu găsesc răspuns.

Dar răspunsul există! Răspunsul este în atitudinea lor.

Oamenii știu că există multe moduri de a experimenta viața, trebuie doar să schimbe ceva. Există modalități de a trăi cu adevărat în momentul prezent.

Oamenii tind să se gândească la viitor pentru a anticipa riscurile. Dar, realitatea vieții lor este acum, momentul prezent. Acesta este adevărul. Viața este întotdeauna momentul prezent și asta este cu adevărat eliberator. Asta este cel mai important să înțeleagă oamenii, dacă vor să fie fericiți în această lume.

Trecutul este o amintire, care apare ca un gând, iar viitorul este anticipat, este tot un gând. Ceea ce avem cu adevărat este de fapt ceea ce trăim în prezent. Greșeala pe care o fac oamenii este că nu reușesc să se conecteze niciodată la momentul prezent și să găsească împlinirea acolo. Ei speră mereu să devină fericiți în viitor. Și viitorul nu ajunge niciodată, oamenii tot speră asta în mod continuu. Asta este problema: oamenii nu înțeleg că trebuie să se bucure de viață în momentul prezent. Ei au o percepție foarte limitată despre ceea ce este în viața lor în prezent.

Ceea ce contează cu adevărat este conștiința, conținutul ei. Experiența din prezent este conținutul conștiinței.

Cum putem fi împliniți cu adevărat în viață? Cum putem construi viața care merită într-adevăr trăită? Dacă te observi în fiecare zi, vei vedea cum îți consumi energia și vei înțelege dacă este bine sau nu. Vei vedea la ce dai atenție și mai ales calitatea atenției, la cum te face să te simți în acel moment. Adevărul este că oamenii sunt distrași de la ceea ce este important, de la a trăi momentul prezent.

Trăiește pentru micile lucruri care te fac fericit!

S-ar putea să-ți placă și articolul: Timpul trece prea repede? Cum să profiți din plin de timpul care trece?

Cinismul – un principiul distructiv, ostil vieții

După cum spun specialiștii, cinismul duce la boală. Ei au avertizat oamenii de multe ori, au spus că prin cultivarea unei perspective negative asupra vieții se poate diminua treptat respectul de sine, încrederea și bunăstarea psihologică.

Cinismul și invidia au același efect. Ambele se întorc împotriva persoanei care le trăiește. Este clar și faptul că nu poate exista o viață bună atunci când oamenii nu au încredere în ei și când ajung să creadă că lumea nu este un loc sigur. Oamenii care înfruntă lumea cu ostilitate, au chiar ei de pierdut. La ei, starea de rău continuă să se manifeste și duce la boală.

Potrivit studiilor cercetătorilor cinismul este o cauză a bolii, dar și un factor agravant al bolii deja existente. Boala prelungită afectează modul cum percepi viața, astfel oamenii cinici devin pesimiști, au o atitudine de dispreț asupra valorilor morale și convingerilor sociale.

Un om cinic crede în ceea ce spune, el crede că știe care este adevărul, este superior și autosuficient. Această atitudine de a fi cinic este învățată, ea are la bază o serie de evenimente (accidente, boli, traume) dar și lipsa de încredere, nesiguranța, frica, stima de sine scăzută. Cinismul alimentează suspiciuni și face ca relațiile să fie imposibile.

Cinismul poate fi rău pentru sănătatea ta!

Un studiu din anul 2014, prezentat pe sciencedaily.com, în cadrul Academiei Americane de Neurologie, arată că atitudinea cinică poate să afecteze sănătatea creierului. Studiul s-a realizat pe un număr de 1449 oameni, care aveau vârsta medie de 71 de ani. Acești oamenii au primit chestionare prin care s-a analizat nivelul lor de cinism și de demență. Cercetătorii au analizat relația dintre cinism și demență. Ei au ajuns la concluzia că:

  • Oamenii care sunt motivați mai mult de preocupări egoiste și care au o atitudine cinică pot suferi de boli de inimă. Oamenii cinici au o atitudine nesănătoasă, au o dispoziție spre a vedea partea negativă, sunt mai pesimiști, au stimă de sine scăzută, sunt mai închiși și mai egoiști. Atitudinea lor le poate afecta negativ sănătatea.
  • Oamenii cinici pot dezvolta demența. Oamenii care sunt lipsiți de cinism sunt mai optimiști, au un risc mai mic de a suferi de demență.
  • Atitudinile psihologice negative conduc spre o sănătate precară.
  • Oamenii care au un nivel ridicat de cinism, au de trei ori mai multe șanse să dezvolte demența, comparativ cu cei cu un nivel scăzut de cinism.
  • Oamenii cinici au tendința de a fuma mai mult, de a face mai puțin efort, de a acumula kg în plus; au un risc mai mare de boli cardiovasculare și deces legat de cancer. Bolile cardiovasculare pot afecta negativ vasele de sânge, creierul și deci pot duce la demență. Aceste persoane sunt mai sensibile la stres, au o frecvență cardiacă mai mare, pot face hipertensiune arterială mai frecvent și au un risc de inflamație mai ridicat. Inflamația cronică afectează sănătatea organismului în general.
  • Oamenii care au un nivel ridicat de cinism, au un risc mai mare să moară mai repede, decât cei cu un nivel scăzut de cinism.

Acest studiu ajută oamenii să înțeleagă faptul că își pot reduce riscul de demență:

  • Printr-o atitudine pozitivă, mai optimistă
  • Prin evitarea stresului, a oamenilor toxici, a situațiilor negative.

De ce unii oamenii se simt îmbătrâniți, deși nu sunt bătrâni?

Oamenii au o percepție diferită asupra vieții și asupra vârstei. Este vorba de mai mulți factori și anume: sănătatea, viziunea socială, încrederea, funcțiile cognitive, dizabilitățile și altele. Există oameni de 55-60 de ani care se simt îmbătrâniți și alții care se simt încă tineri.

Cercetătorii consideră că sănătatea și vitalitatea îi fac pe mulți oameni să creadă că sunt mai puțin bătrâni, decât arată vârsta lor biologică. Acești oameni consideră că vârsta reală este doar un număr. Ea este stabilită de fapt de fiecare om în parte, de felul cum se simte, cu o percepe. Prin urmare, a fi bătrân este o chestiune foarte subiectivă. Pierderea mobilității și a independenței reprezintă o caracteristică care definește bătrânețea, pentru unii oameni.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a precizat faptul că: „Atitudinea negativă față de persoanele în vârstă poate afecta sănătatea psihică și fizică a acestora.”

2. Ce trebuie să facem când ne simțim blocați în viață

Cred că în viață trebuie să înveți din înțelepciunea acelor oameni care și-au eliberat inimile, care se iubesc și care și-au urmat fericirea, pentru că au decis să-și asculte intuiția. Asta ar trebui să facă orice persoană care se simte nefericită. Chiar dacă fericirea lor nu este fericirea ta, faptul că ei au ales o viață pe care și-o doresc să o trăiască, este meritul lor în sine.

Nu lăsa un sclav să-ți spună cum să fii liber. Sunt mulți oameni care se simt blocați într-un mod de a trăi pe care îl urăsc, care continuă să fie închiși în relații nefericite, job-uri care nu le plac, sau în familii toxice.

Nu poți controla oamenii, dar te poți controla pe tine!

Iată o veste proastă pentru tine, pe care probabil ai înțeles-o de-a lungul vieții: Nu poți controla oamenii! Nu poți face oamenii să te iubească, să te accepte, să te aprobe, să fie drăguți cu tine!

Vestea bună este că: Asta nu contează! Important este că te poți controla pe tine!

În viață este mult mai important să fii o persoană autentică și să te iubești. Nu este important să ai aprobarea oamenilor care nu te acceptă pentru ceea ce ești. Nu există niciun motiv pentru care să stai în preajma cuiva care te face să ai o stare neplăcută, de irascibilitate, care te critică mereu.

Indicat este să te îndepărtezi o vreme de social media, de exemplu de Facebook sau Instagram. În majoritatea cazurilor, imaginile postate pe aceste rețele sociale nu reflectă cu adevărat viața reală a oamenilor. Prin urmare, nimeni nu este atât de fericit cum arată prin fotografii. Nu te lăsa să cazi în această capcană și apoi să ai o stare de depresie creată de faptul că prin comparație, constați că tu ești nefericit.

Comparația cu alți oameni nu este deloc o idee bună, din contra; după ce te îndepărtezi de social media, vei vedea că ai mai mult timp să reflectezi la viața ta. Scrie pe hârtie ceea ce îți dorești, înlocuiește nemulțumirile cu lucruri pe care le dorești în viața ta și cu obiective pe care vrei să le atingi. În acest fel, vei vedea lucrurile mai clar, vei ști că trebuie să-ți atingi aceste obiective și deci nu mai ai timp de analiza altora. Crede că aceste obiective s-au realizat deja și apreciază pe cei care te iubesc exact așa cum ești.

Te simți blocat, fără valoare, apreciere și confuz?

Observă gândurile și sentimentele din tine! Vei vedea că acestea sunt în principal negative, de asta te simți blocat. Observă ceea ce se întâmplă cu tine și încearcă să înlocuiești sentimentele negative cu sentimente pozitive. Elimină sentimentele negative, dă-le drumul să se ducă, respiră adânc și vei simți o senzație de liniște, ca și cum ai scăpat de o mare apăsare.

Dacă până acum ai fost un observator al vieții altor oameni și ai crezut că nu vei experimenta niciodată momente pozitive, fericite, ca și ei (cum se vede din postările lor), în mare parte te înșeli. Și tu poți fi fericit, dar în alt fel. Frumusețea vieții constă în faptul că este imprevizibilă. Nimic nu este permanent, totul este în schimbare. Prin urmare, se vor întâmpla lucruri care te vor schimba, îți vor transforma viața. Pentru ca schimbarea să fie pozitivă, trebuie să gândești pozitiv la lucrurile pe care le vrei în viața ta.

O modalitate bună de ieșire dintr-o problemă este să accepți ce se întâmplă, să vezi partea pozitivă a situației și să alegi să ai o stare sufletească pașnică. În acest fel poți analiza situația mai bine și poți găsi o rezolvare. Dacă alegi cealaltă modalitate, cea negativă, prin care lupți împotriva ei, poți ajunge să te simți rău și să nu ai rezultate. Când rezistăm la ceea ce este și nu se poate schimba, suferim. În acest caz ne referim la probleme legate de persoane, pe care nu le putem schimba și nici nu este bine să o facem. Oamenii trebuie să se schimbe singuri, ca urmare a lecțiilor de viață de care au parte.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.