Sarcină & BebeSemne că apar primii dinți la bebeluși – Ce trebuie să faci?

Semne că apar primii dinți la bebeluși – Ce trebuie să faci?

Calmarea durerilor de dinți la bebeluși și a inflamațiilor gingiilor este foarte importantă pentru liniștea acestora. Erupțiile dentare sunt însoțite de simptome care îi fac pe micuți să plângă în continuu, să devină agitați și nervoși. Află ceea ce înseamnă erupția dentară și cum pot fi calmate simptomele.

Navigare rapidă în articol:

Cum se manifestă erupția dentară la bebeluși?

2-jucarii-de-dinti

Mulți părinți care au bebeluși, se întreabă despre erupția dentară, cât durează. În mod normal primul dinte la bebeluș ar trebui să apară la 7 luni. În realitate însă primii dinți la bebeluși pot ieși chiar mai devreme, începând cu vârsta de 2 luni. Acest lucru este ereditar și deci nu are legătură neapărat cu dezvoltarea bebelușului.

Prima pereche de dinți la bebeluși poate să apară jos sau sus, la un anumit număr de luni, în funcție de fiecare copil în parte.

Erupția dentară la dinți la bebeluși:

  • Pentru dinții incisivii centrali, în partea de jos, erupția este la aproximativ 6-10 luni
  • Pentru dinții incisivii laterali, în partea de jos, erupția este la aproximativ 10-16 luni
  • Pentru caninii inferiori, la maxilarul inferior, erupția este la aproximativ 17-23 luni
  • Pentru primul molar, la maxilarul inferior, erupția este la aproximativ 14-18 luni
  • Pentru al doilea molar, la maxilarul inferior, erupția este la aproximativ 25-33 luni
  • Pentru dinții incisivi centrali, de sus, erupția este la 8-12 luni
  • Pentru incisivii laterali, de sus, erupția este la aproximativ 9-13 luni
  • Pentru canini, în partea de sus, erupția este la aproximativ 16-22 luni
  • Pentru primul moral de sus, erupția este la aproximativ 23-31 luni
  • Pentru al doilea molar de sus, erupția este la aproximativ 23-31 luni.

Erupția dentară la bebeluș – simptome

3-erupția-dentara

Există o serie de simptome pe care le manifestă bebelușul atunci când îi ies primii dinți. Este vorba despre un disconfort destul de mare pe care acesta îl simte și care constă în:

  • Durere cauzată de inflamația gingiilor și care duce la reprize de plâns și ziua și noaptea
  • Salivare deoarece erupția dentară poate stimula glandele salivare
  • Tuse provocată de cantitatea mare de salivă, care îl poate face pe bebeluș să se înece
  • Nervozitate creată de durerea acută pe care copilul o simte din cauza dinților care străpung gingia
  • Roșeață și iritații în jurul gurii, pe bărbie sau pe față, din cauza picăturilor de salivă
  • Refuzul de a mânca din cauza durerii
  • Tendința de a mușca, pentru a reduce senzația de presiune creată de erupția dentară
  • Insomnie datorată durerii de dinți și de starea de iritabilitate, plâns și neliniște. Dacă bebelușul este alintat de mamă, el poate fi calmat și adormit.

Erupția dentară și febra: Acest simptom apare la bebeluș din cauza creșterii temperaturii corpului. Totuți părinții trebuie să fie atenți la starea bebelușului, pentru că febra poate semnala și o problemă de sănătate (ex. răceală, infecții). Uneori apar bubițe pe pielea bebelușului, ce indică acestea? Dacă apar și alte simptome la copil, trebuie sunat medicul. De exemplu bebelușul poate să vomite. Află când apar vărsături la bebeluș.

Alte aspecte despre primii dinți la bebeluși

4-dinti-de-lapte-la-bebelusi

Dinții de lapte la bebeluși vor cădea la un moment dat și locul lor va fi luat de dinții permanenți. Până atunci însă, la bebeluși pot să apară anumite probleme legate de dinții de lapte, care apar neprevăzut. De exemplu copilul poate cădea și astfel se poate lovi la un dinte. Uneori dintele se poate sparge și poate avea margini ascuțite. În acest caz este bine ca micuțul să fie dus la un medic stomatolog.

Uneori dinții de lapte la bebeluși pot avea mici pete de culoare gri, care apar din cauza fierului. Nu este vorba de carii, ci de nutrienții pe care bebelușii îi primesc din lapte, mai ales din laptele praf. Uneori poate fi vorba și de carii sau de un defect congenital. Un medic stomatolog va ști exact să explice asta părinților.

Cariile la dinți la bebeluși apar din cauza laptelui sau din cauza zahărului, mai ales atunci când bebelușul este mai mare. Zahărul și bacteriile din gură pot deteriora dinții și produce carii dentare. De asemenea, cariile apar și din cauza faptului că bebelușul folosește biberonul prea mult timp. Părinții trebuie să-l dezvețe pe copil să adoarmă cu biberonul în gură și să evite să-i dea băuturi cu zahăr adăugat. Chiar și sucurile din fructe prea dulci se pot dilua cu apă.

Sunt situații în care dinții de lapte la bebeluși ies strâmb, mai ales cei din față. De asemenea, este posibil ca dinții de lapte de sus să fie puțin mai mari decât cei de jos, dar asta nu înseamnă că dinții permanenți care apar mai târziu vor fi la fel.

Periatul dinților de lapte

Primii dinți la bebeluși se pot peria pentru a se menține sănătatea lor. Bebelușul are nevoie de dințișorii de lapte pentru a mesteca cu ei o perioadă de timp. În plus dinții sănătoși sunt importanți și pentru dezvoltarea copilului, meținerea sănătății lui.

Primii dinți de lapte ai bebelușului se șterg cu o fașă umedă sau cu un șervețel de dinți. Există și periuțe de deget pentru dinți la bebeluși. Acestea sunt din material moale, din silicon.

Cum calmezi durerile de dinți la bebeluși?

5-calmarea-durerii-de-gingie-la-bebelusi

Senzațiile neplăcute create de erupția dentară se poate calma dacă bebelușul va roade ceva. În acest fel va crea un efect de contrapresiune asupra gingiilor și durerea se va calma puțin. Sunt jucării din plastic speciale pentru dinți la bebeluși. Unele dintre acestea fac și anumite sunete, chițcăieli care distrag atenția bebelușului de la durerea de dinți.

Mama poate masa gingiile bebelușului cu degetul și astfel să-i calmeze puțin disconfortul creat de erupția dentară. Se poate folosi și un gel anestezic special pentru bebeluși care se ia de la farmacie.

Sunt calmante cu efect bun asupra gingiilor care trebuie recomandate de medic. Aplicarea unei cârpe umede și reci pe gingie poate avea efect anestezic. Se poate folosi și alt obiect rece, o jucărie de dinți pentru bebeluși. De asemenea, anumite fructe reci pot fi utilizate pentru calmarea gingiei, doar dacă bebelușul a ajuns la vârsta când consumă deja fructe. O bucățică de banană rece sau de avocado rece îi poate ameliora starea neplăcută de durere și presiunea de la gingia inflamată.

Ștergerea dinților cu puțin tifon înmuiat în ceai de mușețel poate ajuta în prevenirea infecțiilor. Află și alte metode de calmarea durerilor de dinți la bebeluși.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.