Dragoste și relațiiÎncepi o nouă relație, însă treci mai departe? – ce este bagajul...

Începi o nouă relație, însă treci mai departe? – ce este bagajul emoțional și cum te poate el împotmoli

Poate că ai auzit despre termenul de „bagaj emoțional”, care semnifică tot ceea ce rămane după încheierea unei relații intime, ceea ce, vrei sau nu, continui să cari după tine. Toți trecem, în general, prin despărțirea de un partener de cuplu, iar cand a fost vorba despre o relație de lungă durată și importantă, este de la sine înțeles că nu putem trece mai departe prea rapid. Rămanem cu acest bagaj, cu resentimente, cu probleme nerezolvate – și depinde doar de noi să ne vindecăm, să lăsăm pas cu pas trecutul acolo unde îi este locul.

Deși nu e aproape niciodată simplu de făcut, este nevoie, metaforic vorbind, să ne golim rucsacul așa încat să încapă în el lucrurile noi, fără a fi „contaminate” de către cele vechi. Deși uneori poți crede că a începe o nouă relație e o cale bună să uiți și să începi o nouă viață, trebuie întai să te simți oarecum pregătit/ă. Și trebuie să rezolvi unele lucruri care încă te macină.

Altfel, o nouă relație nu va fi decat acel tip de „relație-pansament”, care îți permite să-ți ocupi timpul fără a te mai gandi la fostul partener, însă care nu duce nicăieri.

La ce se referă bagajul emoțional și de ce ne împiedică să trăim o nouă relație de dragoste?

♠ Emoțiile nerezolvate și resentimentele – adesea, după o despărțire, nu doar că regretăm ceea ce ar fi putut fi și ceea ce am pierdut, însă ne confruntăm și cu o diversitate de emoții copleșitoare. Durere, tristețe, furie, vinovăție – și lista poate continua. Partea cea mai rea este că nu te poți deschide în fața unei alte persoane, nu-ți poți redărui inima, atat timp cat continui să simți astfel de emoții.

Dimpotrivă, se prea poate să reverși aceste sentimente de amărăciune și de furie pe persoana cu care încerci să-ți reiei viața. Poți avea crize de tristețe sau nervi față de noul potențial partener, iar acesta nu va înțelege exact ce e cu tine, cu ce a greșit. Iar dacă îi explici că ai rămas cu durere sau furie în suflet, e foarte posibil ca noua persoană din viața ta să se retragă: cine ar vrea să înceapă o relație cu cineva care încă nu s-a eliberat de fostul??

Unii își rezolvă aceste emoții rămase prin discuții cu fostul partener, alții prin diferite terapii și exerciții, prin noi activitati, prin apropierea de prieteni și/sau aruncarea cu noroi în fostul. Alții așteaptă ca timpul să le vindece – însă pană la acel moment, acest bagaj este prea greu pentru a-ți permite să mergi înainte…

♠ Temeri născute în urma despărțirii – însă emoțiile cu care rămai nu sunt totul, din păcate! În urma unei despărțiri dureroase, apar și unele temeri ce s-au născut recent. Teama că așa va fi mereu, teama că nu ai fost îndeajuns de bun/ă, teama că niciodată nu vei găsi pe cineva la fel, teama că ești cumva blestemat/ă să trăiești singur/ă.

Aceste temeri îți vor influența sentimentele, gandurile, acțiunile și te vor împiedica să îți deschizi din nou inima, să trăiești din nou cu pasiune. Ba chiar te vor împiedica să încerci măcar să ieși cu cineva nou. În urma lor, se naște o lipsă cruntă de încredere: o despărțire grea face să-ți piară încrederea în alții, încrederea în tine și chiar cea în dragoste. Cum ai putea să începi o relație de cuplu, atunci cand nu te lași să ai încredere în altcineva, avand mereu dubii, sau atunci cand nu mai ai tu încredere în tine?

E greu să recuperezi atat capacitatea de a iubi, cat și încrederea. Dar fără acestea, ce rămane? Bagajul emoțional din trecut…

♠ Speranța ce te blochează – poate că partea cea mai dificilă a bagajului emoțional este dragostea pe care încă o simți. Indiferent dacă ai fost trădat/ă, mințit/ă, înșelat/ă, părăsit/ă, chiar dacă mai degrabă simți repulsie și furie, dragostea nu moare într-o zi sau două, oricat ți-ai dori să se întampla așa. Cateodată iubești încă o persoană ce-a însemnat mult pentru tine după ani întregi.

Dar această rămășiță de dragoste nu doar că blochează nașterea vreunei noi iubiri, însă oferă în mod pervers și o anume speranță – speranța că te vei împăca cu fostul partener, mai devreme sau mai tarziu. Chiar dacă ar exista o astfel de posibilitate, este cat se poate de limpede că a trăi chiar și cu un mic gand de acest fel va face imposibilă începerea unei noi relații satisfăcătoare și semnificative…

Da, unii îi vom iubi mereu pe partenerii ce-au jucat un rol important în viața noastră: dar acea iubire trebuie să fie clar de un alt tip, să fie cumva mai degrabă platonică, separată de posibilitatea reală a unei împăcări. Nu-i nimic rău să ai încă afecțiune pentru un iubit sau o iubită din trecut, dar acea afecțiune nu trebuie să se confunde cu iubirea ce ați împărtășit-o demult.

♠ Comparații nejustificate între trecut și prezent – dar iată că bagajul mai ascunde ceva… Și anume, tentația de a face comparații injuste și adesea irealiste între partenerul tău din trecut și cel din prezent. Iar partea cea mai rea este că frecvent se întamplă ca aceste comparații (ce oricum nu-și au locul) să avantajeze trecutul. Toți avem o oarecare nostalgie pentru trecut și tindem să îl idealizăm: ce frumos era!! (chiar și cand nu era chiar atat de minunat).

Dar comparația între un iubit/ o iubită din trecut și unul/una actual/ă este rețeta perfectă pentru dezastru. Tu nu vei fi satisfăcut/ă, iar partenerul prezent de cuplu în mod sigur nu va fi flatat/ă de vreo comparație (nu, nici chiar cand e în favoarea sa). Orice om care se respectă vrea să fie apreciat și iubit pentru cine este, nu comparat cu altcineva din trecut.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.