Traditional, la trecerea dintre ani iti pui o dorinta – dar o dorinta ramane doar o dorinta, atat timp cat tu nu faci vreun pas spre indeplinirea sa! De aceea obiceiul “rezolutiilor” de Anul Nou se poate dovedi in fapt mai eficient, caci iti propui sa faci practic ceva pentru a obtine ceea ce vrei.
Daca ti se pare un obicei cam inutil sau pueril, gandeste-te de cate ori, pe parcursul unui an, nu iti propui macar in teorie sa faci unele schimbari in viata ta, sau sa incerci unele lucruri – doar ca…nu prea gasesti timp si vointa. Inceputul unui an este un moment cat se poate de potrivit pentru a iti clarifica ce anume vrei de la viitorul apropiat si sa iti stabilesti un plan de lupta, o strategie practica; nu te ajuta doar sa-ti spui ce iti doresti, nici sa iti spui “vreau sa fiu mai bun” – este o idee prea generala, vaga. Trebuie sa iti stabilesti cat mai clar si detaliat ceea ce vrei.
Nimeni nu prea poate spune ca el/ea si viata sa sunt perfecte. Poti fi multumit, dar mereu exista loc de mai bine, nu? Asadar, de Anul Nou este o idee buna sa adopti niste rezolutii care te pot ajuta sa faci mici schimbari spre mai bine. Nu iti propune ceva grandios sau dificil din prima – cheia succesului este sa iti stabilesti mici pasi spre scopul urmarit.
Asadar, iata 5 “rezolutii” de Anul Nou care iti pot schimba viata in bine:
♦ “Voi adopta un stil de viata mai sanatos” – este o idee generala si fiecare trebuie sa se axeze pe ceea ce crede ca e mai important pentru sine. Poti deja sa ai un stil sanatos de a trai, insa chiar nu ai nici un obicei nociv, nu exagerezi cu nimic, mergi regulat la medic, faci miscare regulat? Putin probabil, daca esti un om obisnuit cu o viata plina de alte prioritati. Gaseste asadar punctul cel mai important la care vrei sa lucrezi si stabileste-ti mici pasi spre imbunatatire. Nu uita: nu iti propune din prima ceva prea dificil, caci va fi mai usor sa renunti daca presupune un efort considerabil…
♦ “Voi incerca sa nu mai fiu negativist, ci sa privesc jumatatea plina a paharului in orice situatie” – de cate ori nu-ti dai seama ca ai exgerat cu o perspectiva negativa asupra situatiei? De cate ori nu ai pus mai degraba accent pe ce nu merge, pe ce nu-ti place, in loc sa te orientezi spre lucrurile bune? De cate ori nu ti-ai stricat ziua deoarece te-a enervat un sofer neatent sau o persoana nepoliticoasa? De ce sa te consumi intr-atat, mai ales cand e vorba de lucruri minore, de care intr-un an nici nu-ti mai amintesti? A decide sa ai o atitudine pozitiva nu inseamna ca ignori lucrurile rele – ci ca nu te lasi dominat de catre acestea. Poti obtine o atitudine mai calma si optimista cu ajutorul auto-controlului, dar si unor metode de meditatie sau de relaxare ce nu-s greu de aplicat.
♦ “Voi incepe sa scriu intr-un jurnal” – ti se pare o chestie pentru fete adolescente? Deloc! De fapt a scrie cat de des posibil intr-un jurnal poate fi chiar o forma de terapie, ajutandu-te si sa iti clarifici anumite evenimente, idei, emotii. Daca esti tipul de persoana mai putin inclinata spre creativitate, e de ajuns sa iti propui sa scrii schematic: lucruri bune/ lucruri rele; idei; emotii; planuri si cum sa le urmezi; vise si ce crezi ca iti spun acestea. Este o forma de auto-cunoastere – incearca jumatate de an si apoi reciteste insemnarile si vei vedea cat de multe afli despre tine si viata ta!
♦ “Voi fi mai amabil cu cei din jur si mai afectuos fata de cei dragi” – nu e greu sa uiti sa fii politicos, cand esti incarcat de griji, sau nervos, sau grabit. De multe ori ne purtam urat unul cu altul, fara amabilitate, fie ca e vorba de straini, simple cunostinte sau chiar despre oamenii iubiti. E atat de greu sa oferi un zambet, un “multumesc”, un “te rog”? In ceea ce priveste relatiile apropiate, nu ar trebui sa uitam niciodata sa ne aratam afectiunea, sa nu-i lasam pe cei dragi sa uite cat inseamna pentru noi. Iubirea trebuie sa fie exprimata, nu doar simtita! In plus, iti poti propune si ca, de exemplu o data pe saptamana, sa faci un gest frumos fata de un strain sau fata de cei apropiati: orice gest frumos ii face si pe altii fericiti, dar si pe tine, indiferent care ar fi acela.
♦“Voi invata zilnic ceva” – suna imposibil? Nu ai timp sa faci asa ceva? Nu e chiar astfel: gandeste-te ca e de ajuns sa intri online si sa citesti un scurt articol pentru a afla ceva ce nu stiai. Nu e nevoie sa studiezi manuscrise intregi! Inveti noi lucruri din articole, filme, carti, chiar de la alti oameni. Bineinteles ca nu strica nici sa te inscrii la un curs care te-ar interesa, pentru a invata nu doar teoretic, ci si practic ceva (gatit, dans, arte martiale, desen – ai de unde alege, atat timp cat iti faci timp si investesti in asta o suma pe care altfel ai cheltui-o pe diverse lucruri ce nu raman).
Dar cel mai important este aceasta: indiferent care ar fi rezolutia ta de Anul Nou, trebuie sa fie cat mai clara, specifica si sa iti stabilesti si un plan in detaliu, cu mici pasi spre atingerea scopului. O simpla dorinta care nu se materializeaza si intr-un plan ramane des doar atat…