Copii & adolescenți5 abilitati si aptitudini pe care parintii trebuie sa le dezvolte la...

5 abilitati si aptitudini pe care parintii trebuie sa le dezvolte la copii pentru a le asigura succes in viata

Partea cea mai importanta a muncii de parinte o reprezinta cresterea unui copil care se va descurca bine in viata, care nu se va impotmoli cu usurinta la aparitia vreunui obstacol. Punem accent pe educatia formala, insa exista unele abilitati si aptitudini practice ce ii vor asigura o viata mai buna pe toate planurile.

Toti ne dorim sa fim mandri de copii, dar este si responsabilitatea noastra sa le oferim uneltele, “armele” necesare pentru a se descurca cu succes odata ce-si incep pe cont propriu viata.

Iata 5 abilitati si aptitudini pe care parintii trebuie sa le dezvolte la copii:

♦ Independenta si increderea in sine – acestea au fost alaturate tocmai pentru ca una depinde de cealalta. Cum pot parintii sa stimuleze independenta copilului? Inca de la varste mici, e bine sa il incurajam sa faca singur unele lucruri: nu mami face si-I aduce sucul/sandvisul, ci mami il invata (cu rabdare) sa le prepare singur; nu mami strange dupa el, ci il ajuta, pana ce stie si el ce are de facut. S.a.m.d. Odata ce este incurajat si apreciat pentru treaba facuta bine pe cont propriu, si increderea in sine ii este stimulata. Poate ca unii nu ar fi de acord, insa adesea un copil nu vrea sa incerce sa reuseasca ceva nu din lene, ci pentru ca nu are incredere ca va reusi! Asadar, mai usor cu atitudinea de parinte protectiv care face tot pentru copil – invata-l sa se descurce de unul singur.

Independenta copilului
Independenta copilului

♦ Auto-organizare – copilul, inca de la varste fragede trebuie nu doar sa aiba o rutina, ci si sa se invete sa respecte un program si sa isi organizeze activitatile asa incat sa le bifeze in timp util pe toate. Este dificil – cei mici tind sa uite de program si sa piarda ore in fata TV-ului sau PC-ului: este munca parintilor sa ii induca sentimentul de responsabilitate si de necesitate a organizarii activitatilor. Auto-organizarea merge mana in mana cu auto-controlul, o abilitate esentiala in viata: copiii trebuie sa invete sa isi tempereze impulsurile si sa faca ceea ce este de facut. Pas cu pas, incurajeaza-l sa isi faca si respecte singur programul, fara a fi nevoit sa il verifici constant.

Program organizat
Program organizat

♦ Abilitatea de a-si sustine punctul de vedere – ai intalnit in mod sigur persoane ce par slabe, incapabile sa lupte, sa isi argumenteze ideile, sa ii convinga pe altii ca perspectiva lor este buna. Aceasta porneste inca din copilarie, cand cei mici nu-s invatati sa isi argumenteze si sustina punctul de vedere; dimpotriva, uneori ei vad ca ceea ce cred sau simt ei nu prea conteaza pentru adulti. Parintii trebuie sa acorde atentie opiniilor unui copil, sa arate ca si punctul sau de vedere conteaza si este valoros. Ba chiar sa il invete sa convinga pe altii de ceea ce crede – toate acestea prin discutii. In nici un caz nu adopta atitudinea: “esti doar un copuil, ce stii tu”! Bineinteles, nu e cazul sa dai in extrema opusa si sa il faci convins ca tot ceea ce crede el e corect si ca e mult mai bun decat altii…

Copil sigur pe sine
Copil sigur pe sine

♦ Munca in echipa – copiii pot fi extrem de egocentrici si uneori nu coopereaza prea bine in cadrul activitatilor comune; dimpotriva, uneori se iau la harta, alteori unul este izolat. Insa abilitatea de a lucra cu altii este poate printre cele mai importante aptitudini in viata. De aceea, in afara de stimularea empatiei (invatandu-l sa priveasca lucrurile si din perspectiva celorlalti, sa se gandeasca si la ce simt ceilalti), e esential sa il invatam cum sa coopereze cu altii: cat este mic, putem chiar interveni explicandu-i cum e mai bine sa se poarte cu altii. Apoi, prin incurajarea oricaror activitati in grup (joaca, cursuri de dans, desen, muzica, activitati sportive etc.). Invata-l ca nu e nevoie sa intre mereu in competitie, ci sa fie un jucator de echipa, contribuind la succesul intregului grup.

Munca in echipa
Munca in echipa

♦ Capacitatea de concentrare – parintii cunosc cat de greu le e copiilor sa acorde atentie si sa ramana mai multa vreme concentrati pe o activitate, mai ales daca aceasta e dificila sau neinteresanta. Este o problema adesea intalnita, iar copiii cu rezultate scolare mai slabe nu sunt mai putin pregatiti sau inteligenti, ci des le vine mai greu sa ramana concentrati. De aceea, a lucra la abilitatea de a-si pastra mintea concentrata este foarte benefic. Poti sa lucrezi la aceasta adoptand nu doar activitati pe care cel mic le vede ca plictisitoare, ci prin jocuri diverse, puzzle, sau chiar mini-teste distractive (de exemplu, ii citesti o povestioara si apoi ii pui intrebari despre actiune, personaje, diferite detalii, incurajandu-l pas cu pas sa fie atent si sa retina cat mai multe). La fel, la temele de acasa, cat este mic, te poti folosi si de imagini si povesti, nu doar de materialele scolare.

Concentrare
Concentrare

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.