Părinți și copiiPrincipii de leadership în afaceri şi în viaţa cotidiană

Principii de leadership în afaceri şi în viaţa cotidiană

A fi lider înseamnă a da exemplu. Când te afli într-o astfel de poziţie oamenii îţi urmează mişcările pas cu pas. E o sarcină pe care nu o poţi delega. Ori o exerciţi, ori abdici. De aceea, un lider trebuie să ia deciziile cele mai sănătoase pentru grupul pe care-l conduce, nu pentru el.  „Dacă eşti neglijent în gândire, afacerea ta va fi neglijentă. Dacă tu eşti dezorganizat, afacerea ta va fi dezorganizată. Dacă tu ești lacom şi angajaţii tăi vor fi lacomi, dându-ţi mai puţin şi întotdeauna cerând mai mult.” (Michael Gerber).

Un lider este cel care vede mai mult decât ceilalţi, care vede mai departe faţă de ceilalţi şi care vede înaintea celorlalţi. Un bun lider trebuie să înţeleagă situaţia în care se află şi să ştie instinctiv ce variantă de acţiune să aleagă.  De aceea, chiar dacă te poate contraria decizia unui astfel de lider de a apela la o societate ce face contabilitate în Bulgaria în locul unei firme de acelaşi profil din România, de exemplu, dacă ai încredere în el, o să-l urmezi pe orice drum merge. Asta pentru că un bun lider este perceput astfel de un grup doar în urma eficienţei dovedite în deciziile anterioare.

Faptul că ţi-a dovedit deja în mai multe ocazii că ia decizii sănătoase, accepţi şi deciziile pe care nu le înţelegi. După ce vei afla, de exemplu, că serviciile de contabilitate în Bulgarie sunt la jumătate preţul în comparaţie cu cele din România şi că ţara vecină are o fiscalitate mult mai relaxată decât ţara noastră, vei înţelege că persoana din faţa ta a ajuns lider pentru că e un expert în domeniul său de activitate. Un bun lider îţi va explica pe urmă şi motivele pentru care ia o anumită decizie.

7-2

Liderii câştigă respect prin luarea de decizii înţelepte, recunoaşterea greşelilor şi prin punerea intereselor oamenilor şi organizaţiei mai presus de interesele personale. Un adevărat lider va reuşi întotdeauna să fie un exemplu pozitiv pentru echipa pe care o conduce,  asta pentru că nu poziţia ocupată îl face pe un om lider. Constatăm de nenumărate ori că nu cei care au funcţia de conducere sunt şi liderii acelui grup.

Uneori vom observa în grup o persoană pe care toată lumea o ascultă şi o urmează, iar dacă acea persoană are o percepţie diferită decât conducătorul impus grupului despre modul cum poate fi rezolvată o anumită situaţie dificilă, grupul nu va urma şi nu va respecta deciziile conducătorului, ci ale persoanei cu cea mai mare influenţă în grup, aceasta fiind şi liderul grupului, chiar dacă nu e conducătorul său.

Esenţa puterii pe care o are influenţa constă în capacitatea de a-l determina pe cel de lângă tine să se implice. În astfel de situaţii, conducătorul grupului va trebui să facă paşi înspre lider dacă vrea să conducă grupul, nu invers.

În materie de afaceri, consecinţele pot fi dezastruoase dacă cel care conduce un grup de oameni nu are calităţi de lider. Pe lângă faptul că nu va fi urmat de grup, deciziile sale vor afecta negativ funcţionarea firmei. De exemplu, un lider impulsiv va putea să strice o afacere aproape încheiată doar pentru că partenerul de afaceri percepe ca o agresiune insistenţa sa.

7-3

Însă un lider cu principii sănătoase va reuşi nu doar să determine componenţii grupului să muncească mai mult şi mai eficient, ci şi să schimbe pozitiv caracterele celor pe care îi conduce, valorizându-i ca oameni.

Când primeşti atenţie din partea liderului tău şi nu te simţi o unealtă prin care el își atinge scopul, randamentul muncii este mult mai bun. Însă prea puţini lideri înţeleg şi, mai ales, pun în practică astfel de principii, cu toate că participă la numeroase conferinţe şi workshop-uri de leadership.

Liderii câştigă respect prin luarea de decizii înţelepte, recunoaşterea greşelilor şi prin punerea intereselor oamenilor şi organizaţiei mai presus de interesele personale. Chiar şi cei mai buni lideri iau uneori decizii greşite, însă întotdeauna un lider adevărat îşi va recunoaşte greşelile.

Astfel, membrii grupului îl vor accepta mai uşor ca lider al grupului, fiind uman, supus greşelii, şi-l vor susţine în continuare. Un lider care nu-şi va recunoaşte greşelile grupului pe care-l conduce, îşi va putea menţine autoritatea în grup doar prin forţă.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.