Multi asteptam cu bucurie sarbatorile de iarna si totusi in aceasta perioada se nasc cele mai multe certuri intre rude si iubiti, in familie si/sau in cuplu. Un moment toata lumea pare vesela si relaxata impodobind bradul verde, pentru ca in urmatorul sa inceapa tipetele…
Este adevarat ca inaintea Craciunului si a Anului Nou apar adesea certuri si chiar despartiri intre parteneri (numai “the season to be jolly” nu este pentru unii). Care sa fie motivul? Exista vreun “virus” pe care-l iau unii? Exista vreun spirit anti-sarbatori care sa transmita nu voiosie, ci nervi si tristete? De fapt, nu este chiar dificil sa gasim explicatia…
De ce apar certuri in familie si cuplu in perioada sarbatorilor de iarna?
♠ Mai mult timp petrecut impreuna – pare ironic, insa chiar faptul ca avem mai multe zile libere si petrecem mai mult timp inchisi in casa, unul cu celalalt, poate starni mai des certuri. Atat in familie, cat si in cuplu, fiecare are nevoie de spatiu si timp pentru sine, iar atata timp unul in nasul celuilalt va poate face oarecum iritati. In plus, e logic: stati mai mult impreuna, apar mai multe ocazii de cearta!
♠ Planurile comune de sarbatori – aici e o problema frecventa. A face planuri care sa convina tuturora este mai greu decat pare. Locul si modul in care veti petrece Craciunul sau Anul Nou starneste nemultumiri (“de ce la ai tai si nu la ai mei”, “nu vreau sa stam in casa, vreau la restaurant”, “de ce sa o chemam si pe matusa X”, “de ce nu avem la masa curcan, stii ca nu suport porcul” s.a.m.d.).
♠ Cadourile – un lucru care ar trebui sa va inveseleasca! A darui si a primi de la cei dragi cadouri este placut, doar ca si aici apar nemultumiri diverse. In primul rand, despre cadoul in sine: “cum sa-mi iei asta, nu ma cunosti deloc?”; “hmm, eu ti-am luat un laptop si tu-mi dai o pijama”; “am cautat zile cadoul perfect si tu vii cu bomboane??”; “ti s-a parut o idee buna sa imi dai un plic cu o felicitare si bani sa-mi cumpar ceva singur/a?”; etc. etc.. Ideea este ca atunci cand e vorba de daruri, acestea arata nivelul de implicare si de atentie a celuilalt: uneori, un cadou sugereaza cat de mult timp/efort a fost celalalt dispus sa investeasca pentru tine. Cand simti ca nu prea a contat, poti sa simti ca tu nu prea contezi…
♠ Lipsa de soare – pare a fi o justificare prea simplista? Totusi, sa luam in vedere ca des multi prefera sa stea mai degraba in casa si deci nu beneficiaza de razele solare, care sunt importante pentru productia de serotonina (care e responsabila pentru starea de bine). Noptile sunt mai lungi, stam in casa… De asemenea, frigul ii face pe unii cu totul irascibili – cine se simte confortabil atunci cand ii ingheata nasul? Iar cand te simti oarecum nervos, este simplu sa iti reversi nervii pe cele mai apropiate persoane chiar si cand nu o merita!
♠ “Obligatia” de a fi vesel – suna ciudat? Ei bine, unii parca se simt nevoiti sa adopte atitudinea “jolly” de sarbatori, chiar si cand nu asta e starea lor. Atata bucurie, atatea rasete, luminite joviale, totul parca este un cadru fals dintr-un film si parca tu nu te incadrezi prea bine. In special cand chiar ai o problema, dar o ruda sau un iubit iti spune “acum e perioada in care trebuie sa fii vesel/a!”; mda, o fi perioada, dar TU nu te simti asa!
♠ Reuniunile de familie – care in general sunt o ocazie de a va revedea, de a va bucura impreuna, de a va apropia; insa sunt si ocazia perfecta de renastere a pattern-urilor de relationare in familie, a vechilor roluri pe care le jucati unul fata de altul. Mama a ramas chiar si acum o plangareata, tata a ramas criticul vehement, iar tu te trezesti ca reintri prea usor in rolul de copil certat.
In plus, in fiecare familie exista o anumita ruda (sau mai multe) care pune paiele pe foc. De exemplu: parintii sau bunicii critici si severi; mamele sau bunicile “martire”, care nu se pot bucura de nimic pentru ca sclavagesc pentru ceilalti; fratii sau surorile lenese si egoiste; matusile barfitoare ce-si baga nasul peste tot si adreseaza intrebari jenante; verisorii laudarosi care iti dovedesc superioritatea lor; unchii alcoolici care trec de la veselie la nervi. Si lista poate continua – in toate familiile exista persoane ce pot juca rolul de “grinch” care transforma o sarbatoare fericita intr-o reuniune de care de-abia astepti sa scapi.
Un lucru important: daca stii ca la reuniunile familiei tale se intampla des sa se nasca certuri si sa se creeze o atmosfera neplacuta, adu-ti partenerul de cuplu cu maxima precautie in acest teren minat!
In final, ce trebui sa retii? NU Craciunul sau Anul Nou duc spre certuri in familie sau in cuplu. Este intr-adevar o perioada cu circumstante ce pot contribui la acestea, dar e bine sa nu uitam ca, la fel cum apar cele mai frecvente certuri si despartiri, e in acelasi timp sezonul in care exista cele mai multe logodne. Totul depinde intr-un final de relatie: daca e fericita si satisfacatoare, atunci sarbatorile vor reprezenta momente placute impreuna (chiar daca exista si surse de stres si suparare). Daca insa exista o problema in relatie, este simplu sa pui paie pe foc tocmai in acest sezon…