Părinți și copiiCe influenţează viaţa copiilor potrivit vechilor credinţe? Cele mai frecvente superstiţii despre...

Ce influenţează viaţa copiilor potrivit vechilor credinţe? Cele mai frecvente superstiţii despre bebeluşi şi copii

Cum oamenii au tendinţa de a se teme de ceea ce nu înţeleg sau de a repeta o acţiune pentru că le-ar aduce noroc, acest lucru nu se putea să nu fie transferat şi în cazul copiilor. Dacă în cazul mămicilor forma burţii, animalele şi poftele joacă un rol esenţial şi în cazul superstiţiilor despre copii sunt luate în vizor o sumedenie de aspecte, care mai de care mai amuzante sau mai ciudate, după caz.

Copii frumoşi, copii urâţi, înalţi, scunzi, norocoşi sau ghinionişti – există câte o superstiţie care li se atribuie şi care fie stârneşte râsul, fie atrage priviri curioase. În toată lumea există superstiţii legate de copii, de zilele de naştere ale acestora sau de obiceiurile prin care aceştia trec încă de la naştere.

Conform unor superstiţii româneşti, copiii născuţi la bordul navelor vor avea parte de noroc toată viaţa, iar cei care se nasc cu căiţă (o membrană situată pe cap la momentul naşterii) vor avea parte de noroc şi bogăţie (deşi o altă semi-credinţă ne spune că vor deveni strigoi!). Printre acele superstiţii nu atât de pozitive se numără şi aceea conform căreia copiii născuţi în luna mai vor avea o viaţă grea şi se vor îmbolnăvi uşor. Dar copiii care se grăbesc să se nască şi ies cu picioarele înainte sunt binecuvântaţi de soartă. Cel puţin, aceasta spune superstiţia, că aceşti micuţi vor avea parte de puteri vindecătoare sau puteri magice.

În Marea Britanie, se spune că dacă bebeluşul se naşte cu dinţi, va fi egoist toată viaţa, iar dacă s-a născut la una din orele 3, 6, 9 sau 12, va fi foarte norocos şi va creşte mare având parte de multă originalitate şi perspicacitate. Pentru britanici, copiii ce se nasc cu o mânuţă deschisă reflectă generozitatea de care aceştia vor dispune în timpul vieţii, iar dacă bebeluşul va plânge la botez, el va avea noroc în viaţă, căci spiritele rele se îndepărtează de el.

Dacă naşterea începe când luna străluceşte pe cer, atunci copilul va fi băiat, iar dacă luna se ascunde după nori, va fi fată. Superstiţiile britanice mai spun că prima dată când copilul este scos din camera în care s-a născut, trebuie să fie dus în sus, mama sa trebuind să urce trepte şi nu să coboare. În acest fel s-ar asigura succesul micuţului în viaţă. Printre superstiţiile britanice se numără şi purtarea unui dinte al copilului la broşă sau pe un inel, pentru că astfel podoaba va aduce noroc aceluia care o poartă.

Ce influenţează viaţa copiilor potrivit vechilor credinţe

Înapoi în România, aspecte ale botezului ascund numeroase superstiţii cu copii. În tradiţie se spune că dacă apa în care a fost botezat copilul este aruncată la tulpina unui copac, pruncul va avea noroc. Şi în a doua zi după botez, când naşa vine să scalde copilul botezat, superstiţia spune că aceasta trebuie să pună în cădiţa în care îi face baie bebeluşului bani, flori, fructe, miere, lapte şi alte lucruri prin care sunt simbolizate diverse calităţi de care copilul va avea parte când va creşte.

La români, copilului care este văzut pentru prima dată i se aduc bani, care sunt puşi fie în scutec, fie în leagăn, pentru ca acesta să doarmă bine. Bebeluşii trebuie cântăriţi înainte de a face prima baie pentru a fi feriţi de deochi, însă greutatea acestora nu trebuie spusă nimănui.

Alte superstiţii spun că micuţilor nu ar trebui să li se permită să se uite în oglindă până la vârsta de un an, pentru că s-ar putea deochea singuri. Printre tradiţiile populare se numără şi usturoiul prins de gâtul sau de căciula copilului mic. Atunci când usturoiul este legat cu aţă roşie, îl fereşte pe bebeluş de deochi. Chiar şi o aţă roşie are puterea de a menţine gândurile rele departe de copii. Copiii mici nu trebuie lăsaţi să se joace cu focul pentru că vor face în pat, iar atunci când sunt ridicaţi din leagăn, acesta nu trebuie să rămână gol, ci un obiect ar trebui să îl înlocuiască pe copil.

De asemenea, dacă bebeluşul va purta un obiect de argint asupra sa, va fi ferit de deochi. La tăierea moţului, superstiţiile spun că primele trei lucruri alese de copil îi vor predomina acestuia în destin, iar copilul va avea noroc în domeniile desemnate de obiectele aflate pe tavă. Numele copilului trebuie ales cu atenţie, căci dacă numele este ales după o persoană decedată din familie, va fi pândit de rele toată viaţa.

Există multe superstiţii legate de copii în lume. Autosugestia şi întâmplarea fac ca mintea să creeze asocieri între lucruri cu totul şi cu totul diferite. Obiceiurile străvechi şi tradiţiile sunt păstrate şi lăsate mai departe, generaţiilor viitoare. Pentru cei care cred, norocul şi ghinionul stau la o aruncătură de băţ, tot ce le stă în calea îndeplinirii dorinţelor fiind o superstiţie. Încă de la naştere, oamenii trec prin tot felul de ritualuri care au ca scop atragerea norocului şi creşterea posibilităţii ca noua viaţă să aibă parte de tot ce este mai bun pe lume. Practicile vechi vin în ajutorul acestor credinţe, care se transformă în superstiţii în care oamenii aleg să creadă sau nu.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.