Acasă Părinți și copii Iluzii optice cu forme și figuri geometrice: de ce par aceste linii...

Iluzii optice cu forme și figuri geometrice: de ce par aceste linii strâmbe?

0
1050

Și formele sau figurile geometrice pot sta la baza numeroaselor iluzii optice; vezi mai jos câteva poze ce exemplifică acest fenomen. Ce părere aveți și care sunt preferatele voastre?

Picioare strâmbe
Daca v-ar spune cineva ca picioarele din imaginea de mai jos sunt perfect drepte l-ati crede pe cuvant? Asa este, deoarece din cauza fundalului pe care acestea sunt desenate se creeaza iluzia optica cum ca ar fi strambe, iluzie bazata pe adaptarea culorilor.

Picioare strâmbe

Balansoarul
In imaginea de mai jos va este prezentat un balansoar. In ce parte sta acest balansoar inclinat? Cu siguranta veti raspunde ca in partea dreapta, mai ales ca este asezata acolo si o greutate. Dar totul este o iluzie optica si ati fost inselati. Balansoarul din imagine este perfect drept. Priviti mai atent imaginea de mai multe ori si va veti convinge.

Balansoarul

Plasa de sârmă
Ryota Kanai realizeaza se pare una din cele mai interesante iluzii.Aparent o simpla plasa,dar care spre margini pare a se dezintegra nu prezinta prea mare interes la prima vedere. Incercati sa va uitati in centrul plasei si veti observa imediat ca plasa incepe sa se regenereze singura.Daca veti continua intr-un final veti vedea ca plasa e total refacuta. Nu e adevarat,e doar o iluzie foarte reusita.

Plasa de sârmă

Dreptunghiuri paralele
Daca va uitati cu atentie la imaginea animata de mai jos, veti observa faptul ca cele doua dreptunghiuri colorate in albastru si galben sunt paralele si merg in acelasi timp pe o traiectorie de arc de cerc. Odata insa ce apare fundalul alb-negru, mersul acestora se decaleaza si parca incepe o cursa contra cronometru intre cele doua figuri geometrice. Avem astfel de-a face cu o iluzie optica bazata pe adaptarea culorilor.

Dreptunghiuri paralele

Rama deformată
Aveti impresia ca o persoana a fost pacalita si a cumparat o rama de tablou stramba ? Nu se pune problema, desenul specific dungat creeaza aceasta impresie. Daca coloram intreaga rama intr-o culoare simpla ne vom convinge de linearitatea sa si vom intelege iluzia optica ce s-a creat.

Rama deformată

Linii paralele
O iluzie optica ce sigur va va pune la incercare rabdarea. Daca la prima vedere sunteti de parere ca liniile din imagine sunt dispuse aleatoriu si in directii diferite, va spun ca nu este asa. Toate liniile sunt paralele intre ele. Incercati sa verificati asta si poate va veti lamuri intr-un final ca este o iluzie bazata pe adaptarea culorilor.

Linii paralele

Litere strâmbe
O iluzie optica pe care veti fi in stare sa o recunoasteti. Veti spune ca nu e mare lucru si ca observati cateva litere. Ei bine, intradevar sunt doar cateva litere, dar daca va asigur ca literele sunt perfect drepte ma credeti? Asezate pe un anumit fond de culoare si umblandu-se un pic si la contrast s-a putut realiza acest efect. Litere strâmbeLinii verticale și orizontale inexistente
La o privire fugitiva peste imaginea de mai jos, nu veti observa nimic special, ci doar cateva romburi dispuse unele intre altele. Daca insa ne concentram cateva momente, vom observa linii verticale si orizontale, care defapt nu exista in realitate, aceasta fiind doar o iluzie optica bazata pe adaptarea culorilor.

Linii verticale și orizontale inexistente

Direcția liniilor
Am mai avut de-a face de-a lungul timpului cu destule astfel de iluzii optice bazate pe adaptarea culorilor. Desi creierul uman percepe liniile din imaginea de mai jos ca fiind inclinate, in realitate ele sunt perfect drepte si paralele, dar acest efect este dat de pozitionarea patratelor, dar si de culorile acestora.

Direcția liniilor

Liniile orizontale care par strâmbe
Aceleasi linii drepte de care ati mai citit pe acest site par iarasi strambe din cauza fundalului colorat in rosu si alb, aceasta fiind defapt doar o iluzie optica bazata pe adaptarea culorilor.

Citește și:  4 iluzii optice cu arbori care parcă au prins viață

Liniile orizontale care par strâmbe

Dreptunghiuri unite
Imaginea de mai jos este una destul de obositoare pentru ochi, trebuie sa recunoastem, dar efectul de iluzie optica este unul destul de puternic. Dupa cum probabil ati si observat, avem de-a face cu mai multe dreptunghiuri, care, cu cat ne apropiem de centrul imaginii, se micsoreaza ca latime. Totusi, se creeaza impresia a 4 linii oblice care unesc colturile imaginii cu centrul acesteia, desi in realitate ele nu exista defapt. Avem de-a face cu o iluzie bazata pe adaptarea culorilor.

Dreptunghiuri unite

Direcția liniilor este greu de crezut
Acelasi tip de iluzie optica bazata pe adaptarea culorilor cu care v-ati obsinuit deja. Daca va spun ca liniile sunt drepte, nu stiu daca ma veti crede pe cuvant, dar nu aveti decat sa incercati sa le masurati si veti vedea ca ele sunt perfect drepte, desi se creeaza un efect puternic de „bombare” a imaginii inspre noi.

Direcția liniilor este greu de crezut

Liniile sunt perfect drepte! Incredibil!
O alta iluzie optica bazata pe adaptarea culorilor cu care probabil sunteti familiarizati deja. Desi in realitate liniile din imagine de mai jos sunt perfect drepte, datorita modului in care ele sunt colorate, se creeaza impresia ca ar fi strambe.

Liniile sunt perfect drepte! Incredibil!

Nu putem vedea liniile drepte
Imaginea de mai jos este formata din romburi perfect intersectate, insa colorate in 2 moduri diferite. Cu toate acestea insa, daca privim liinile diagonale, acestea ni se vor parea strambe, desi in realitate ele sunt perfect drepte. Acest efect este cauzat de aranjarea diferita a liniilor in romburile din imagine, lucru care induce in eroare ochiul uman.Warping cushion effectLiniile drepte par curbate
Asa cum probabil v-ati mai obisnuit cu astfel de iluzii optice, bazate pe adaptarea culorilor, acum ar trebui sa anticipati efectul acestei imagini de mai jos. Observam mai multe cercuri, iar peste ele, o „plasa” formata din mai multe linii rosii oblice. Totusi, acestea par strambe datorita adaptarii culorilor.

Liniile drepte par curbate

Pătratul deformat de cercuri
Imaginea de mai jos este una foarte simplu de realizat, iar efectul iluziei optice este unul interesant. Observam un cerc, format din mai multe linii negre si un patrat de aceeasi culoare asezat pe acesta. Desi se creeaza un efect de deformare, va pot spune ca sigur patratul este unul perfect drept, iar aceasta iluzie optica este posibila datorita adaptarii culorilor.

Pătratul deformat de cercuri

Linii paralele deformate
Daca priviti imaginea de mai jos cu siguranta veti remarca iluzia optica ce o ascunde. Se poate observa cum liniile de pe perete, compuse din dreptunghiuri albe si negre parca se intersecteaza oarecum, dar va garantez ca liniile sunt perfect paralele. Diferenta o face faptul ca dungile albe si negre sunt asezate in asa fel incat creeaza impresia de neregularitate.

Linii paralele deformate

Drepte sau strâmbe?
In imaginea de mai jos sunt sigur ca veti spune ca toate romburile din imagine nu sunt drepte. Ei bine, nu e asa, sunt perfect drepte dar datorita patratelor mai mici albe si negre, si a punctelor din interiorul lor ne da o impresie gresita. Imaginea este luata din cartea ” Noi iluzii optice” a lui Gianni A. Sarcone.

Drepte sau strâmbe?

Care este direcția liniilor?
O iluzie optica bazata iarasi pe perceptia creierului uman in anumite conditii de fond si de culoare. In aceasta imagine chiar daca observati cateva linii oblice , ei bine, va pot spune ca imaginea este compusa in totalitate din linii perfect orizontale si verticale, dar pe fondul realizat de dungile oblice albe si gri ele preiau parca preiau din directia acestora. Avem de-a face cu o iluzie optica bazata pe adaptarea culorilor.

Care este direcția liniilor?

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.