Ibuprofenul este foarte toxic pentru câini și pisici. Cei care au astfel de animale de companie trebuie să le ferească de medicamente toxice, deoarece ele au tendința de a le mirosi și mesteca. Animalele de companie nu trebuie să consume nici un medicament fără a avea prescripția medicului veterinar.
Cei care cresc pisici trebuie să fie foarte atenți cu ce loc aleg, cât mai inaccesibil pentru animale, pentru a-și ține medicamentele. Pisicile sunt chiar mai sensibile decât câinii la intoxicațiile cu substanțe de tipul ibuprofenului. Mai mult decât atât, pisicile pot chiar muri din cauza otrăvirii cu astfel de medicamente (care trebuie folosite doar de om).
O cantitate de 200 mg de ibuprofen poate fi toxică pentru pisică. Efectele intoxicației cu ibuprofen sunt foarte grave, animalul are stări de greață, diaree, vărsături, iși pierde pofta de mâncare, bea multă apă, vomită cu sânge, urinează des, scade în greutate, are fecalele cu firișoare de sânge, îi sunt afectați stomacul și rinichii, poate avea convulsii, intră în comă și moare.
Ibuprofenul este un medicament care ajută la calmarea durerii, inflamației, febrei la oameni. El nu trebuie lasat în apropierea animalalor de companie, deoarece pentru acestea este foarte toxic, le provoacă efecte grave în organism și le deteriorează starea de sănătate. În primul rând le inhibă fluxul sanguin către rinichi, le afectează stomacul, le produc leziuni renale, iritații mari pe mucoasa stomacală, ulcer gastric, dureri și usturimi la stomac și intestine, stare generală proastă în general.
Animalele pot ingera ibuprofen în mod întâmplător și astfel pot suferi de intoxicații cu acest medicament. Există și crescători de animale care fac greșeala de a da un astfel de medicament la animal, ei cred ca îl ajută în tratamentul unei afecțiuni de care suferă acesta. Din păcate, acest lucru este o greșeală, un animal nu trebuie să ia decât un tratament recomandat de medicul veterinar. Medicamentele folosite de oameni nu se dau la animale.
Cu cât cantitatea de ibuprofen ingerată de animal este mai mare, cu atât simptomele sunt mai grave. Acest medicament este absorbit repede de stomac, intestine, astfel efectele sale toxice apar imediat. Cel dintâi este iritat stomacul și se instalează durerea abdominală, usturimea, greața, vărsăturile. Dacă animalul a înghițit mult ibuprofen poate vomita cu sânge, poate avea iritații mari ale mucoasei stomacale și suferi ulcerații și chiar perforații la stomac.
Pentru stabilirea diagnosticului medicul va examina animalul, simptomele acestuia, va face analize de sânge și urină. Cu ajutorul unor examinări suplimentare va afla dacă a suferit ulcerații stomacale grave sau dacă are perforat stomacul. De asemenea, va depista posibile afecțiuni ale rinichilor sau intestinului, dacă suferă de insuficiență renală. În caz de nevoie va aplica transfuzii de sânge animalului și transfuzii pentru hidratarea organismului acestuia.
În astfel de cazuri de otrăvire se induce voma pentru eliminarea medicamentului ce se mai găsește încă în stomac. Un antidot pentru otrăvirea cu ibuprofen nu există, insă terapia cu transfuzii de lichide, medicamente și sânge ajută pentru restabilirea stării de sănătate a animalului. În general, în astfel de cazuri animalul este salvat dacă este adus la timp la un medic veterinar unde i se aplică un tratament corespunzător. Dacă animalul nu este ajutat, poate muri din cauza toxicității ibuprofenului.