Casă și grădinăEcheveria - planta care va arăta minunat pe veranda casei tale, în...

Echeveria – planta care va arăta minunat pe veranda casei tale, în grădină sau apartament

Planta de apartament Echeveria face parte din familia Crassulacee, iar genul cu acelasi nume cuprinde in jur de 150 de specii de plante suculente, cu toate ca provin din regiunile muntoase si umede ale Americii Centrale, de Sud si de nord-vest. Sunt usor de cultivat in apartamente sau case, pentru ca sunt obisnuite cu schimbarile de temperatura. Sunt foarte apreciate datorita frumusetii lor – au frunze carnoase, florile sunt de obicei rosii sau portocalii (sau chiar bicolore), iar faptul ca sunt niste plante deosebite i-a facut pe specialisti sa dezvolte numerosi hibrizi, unul mai frumos ca altul.

Planta de apartament Echeveria nu este deloc greu de intretinut. In timpul primaverii si verii este necesara o singura udare pe saptamana, avand grija sa nu se puna apa pe frunze. Cel mai indicat este sa se puna apa in tavita ghiveciului ca ea sa o absoarba, eliminandu-se astfel riscul ca apa sa ajunga pe frunzele carnoase si dense. O data pe luna i se poate administra un ingrasamant lichid, care sa fie amestecat cu apa cu care se uda.

Necesita multa lumina, chiar si direct de la soare, dar atunci cand arde prea puternic trebuie luata din calea razelor pentru ca se poate arde. In anotimpurile racoroase, de toamna si iarna, trebuie udata din ce in ce mai rar si cu mai putina apa, iar ghiveciul trebuie sa stea intr-un loc in care temperatura sa nu scada sub 7ºC.

Planta de apartament Echeveria nu este atacata de afide sau alti paraziti daunatori. Singura problema pe care o intampina este atunci cand nu este ingrijita coprespunzator. Lipsa atentiei este semnalata prin uscarea si apoi caderea frunzelor de la baza. Pentru a beneficia in continuare de planta, partea de deasupra trebuie taiata (numai daca prezinta semne de sanatate pentru ca, in caz contrar, va trebui aruncata) si apoi replantata.

Metodele de reproducere folosite in cazul plantei de apartament Echeveria sunt butasirea, respectiv plantarea unor mladite. Butasii se iau din frunze, care se desprind cu mare grija de pe tulpina si apoi se planteaza intr-un recipient cu pamant umed, lasandu-se intr-un loc cu multa lumina si intr-un mediu cald. Frunza se va ofili cu timpul, dar in locul ei vor aparea mladite, acestea fiind prezente si la planta adulta, de obicei in jurul tulpinii sau a rozetei. Ele se pot planta primavara, dupa ce au fost lasate timp de doua zile sa se usuce.

Planta de apartament Echeveria prezinta numeroase specii si hibrizi. Echeveria gibbiflora are rozeta alcatuita din niste frunze de forma unei spatule, mari, carnoase si suculente, de culoare gri spre verde cu tente de roz, iar florile sunt rosii si galbene. De la ea s-au obtinut hibrizii “Metallica” (frunzele sunt de culoare roz-aramiu) si “Caranculata” (frunzele sale nu au o forma regulata).

Echeveria
Echeveria

Echeveria derenbergii are o rozeta cu un diametru de 7 cm, alcatuita din frunze de culaore gri spre verde, iar florile sunt galben spre portocaliu. Hibrizii obtinuti de la ea sunt “Worfield” (o planta care rezista chiar si frigului iernii) si “Dorosa” (rozeta ajunge la 18 cm, iar pe marginile frunzelor de culoare verde deschis cu varfurile rosii apar perisori). Echeveria harmsii (sau Oliveranthus elegans) are forma unui arbust, cu frunze de culoare verde si flori de culoare rosie, dispuse in chirochini sau individual in capetele tulpinilor.

Planta de apartament Echeveria varianta Glauca este originara din Mexic si ajunge la o inaltime de maxim 10 cm. Florile sale sunt de culoare verde-albastru, in timp ce florile, grupate in cate 20, sunt de culoare rosiatica. Substratul sau trebuie alcatuit, ca la majoritatea celor din genul sau, din pamant amestecat cu putin nisip grosier (care se lasa de obicei deasupra), asigurandu-i-se astfel un bun drenaj.

Ghiveciul sau recipientul in care este cultivata trebuie sa stea in lumina multa, de preferat afara, pentru a beneficia de razele directe ale soarelui, iar atunci cand sta in casa ii este suficienta temperatura normala a camerei respective. In schimb, in timpul iernii trebuie mentinuta undeva la 13ºC.

Atunci cand este in plin proces de crestere, Echeveria Glauca trebuie udata cu economie, pentru ca apa in exces ii poate dauna si poate duce la putrezire. De asemenea, cam la trei saptamani are nevoie de un ingrasamant lichid. Iarna trebuie udata doar cat sa nu se usuce complet substratul. Si ea se inmulteste prin butasire, dar si prin lastari – cu ajutorul unui cutit ascutit se desprind lastarii de pe langa rozeta si se planteaza in ghivece separate, in care se pune pietris umed. Butasirea prin frunze este la fel la toate speciile din acest gen.

Totodata, ar fi bine ca in fiecare an plantele de dimensiuni mai mici sa fie mutate in alte ghivece, de dimensiuni mai mari, in timp ce plantele deja adulte si care au atins o inaltime mai mare ar trebui ori mutate la fiecare doi ani, ori pur si simplu ar trebui ca substratul de la suprafata sa fie schimbat pentru a le asigura o dezvoltare corespunzatoare. In acelasi timp, este bine daca ghivecele sunt asezate intr-o tava cu pietris umed pentru a le asigura plantelor o buna drenare.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.