Casă și grădinăZece plante decorative pentru un plus de culoare în grădina ta

Zece plante decorative pentru un plus de culoare în grădina ta

Daca in articolul trecut am vorbit despre arbusti decorativi pentru o gradina, acum voi exemplifica si enumera cateva plante decorative, menite sa infrumuseteze orice colt de natura.

gura leului
gura leului

1) Gura-leului este o planta care nu necesita multe eforturi de ingrijire. Face parte din familia Scrophulariaceae, originara din nordul Africii si Americii, respectiv sudul Europei. Prefera solurile bine drenate, in detrimentul celor in care apa stagneaza. Se inmulteste singura si poate fi atacata primavara de afide (paianjeni de frunze) sau de unele ciuperci care se inmultesc pe frunze, dar poate fi tratata prin indepartarea zonelor cu probleme si folosirea unui fungicid.

galbenele
galbenele

2) Nici galbeneaua nu este o planta cu pretentii: are nevoie de locuri insorite si aerisite si poate fi cultivata pe orice tip de sol. Originara din sudul Europei (familia Asteraceae), se inmulteste prin seminte, care se culeg pe masura coacerii si se seamana direct in gradina la inceputul primaverii. Desi modesta, este destul de expusa daunatorilor (in special paianjeni), care ii deformeaza frunzele.

ochiul boului
ochiul boului

3) Ochiul-boului face parte din aceeasi familie ca si galbeneaua, dar este originara din China si Japonia. Specia trebuie udata din abundenta, deoarece nu rezista la seceta si are nevoie de un sol bogat din punct de vedere nutritiv, dar si de multa lumina. Inmultirea se face prin seminte, iar printre daunatori se numara ciupercile parazite, care provoaca oflirea florilor si patarea frunzelor, si painajenii de frunze.

regina noptii
regina noptii

4) Regina-noptii este o planta care atrage prin mirosul puternic, degajat noaptea, odata cu deschiderea florilor. Provine din regiunile tropicale si subtropicale ale Americii si Australiei si face parte din familia Solanaceae. Poate ajunge la o inaltime de 40-90 cm si trebuie plantata in zone insorite. Se autoinsamanteaza, iar in perioada de vegetatie trebuie udata abundent. Are ca principali daunatori afidele si o ciuperca ce provoaca fainarea, acestia putand fi evitati prin folosirea unui insecticid.

petunie
petunie

5) Petunia apartine aceleiasi familii ca si regina-noptii, fiind originara din America de Sud. Necesita un sol bogat in elemente nutritive si este rezistenta la seceta, dar trebuie udata cu generozitate. Se inmulteste prin seminte, care trebuie semanate la inceputul primaverii si care rasar dupa doar 8-10 zile. Singurii daunatori sunt afidele, care ataca primavara, dar pot fi tratate cu insecticid.

craita
craita

6) Craita este o planta care se inmulteste singura, este originara din Mexic si Argentina si face parte din aceeasi familie ca ochiul-boului si galbeneaua. Este destul de pretentioasa in ceea ce priveste solul, fiind necesara plantarea in plin soare. Nu ii trebuie o ingrijire dificila, doar udare din abundenta si curatarea buruienilor si a florilor ofilite, prelungindu-se astfel perioada de inflorire. Singurul daunator este paianjenul- rosu, care se combate cu un acaricid.

Carciumaresele
Carciumaresele

7) Carciumaresele atrag privirile prin florile frumos colorate. Provin din America Centrala si de Sud, apartinand familiei Asteraceae. Sunt plante sensibile la frig, iubind caldura si soarele. Inmultirea se face prin seminte si poate avea loc in doua perioade ale anului: ori in februarie-martie, intr-o sera calda, ori in aprilie-mai, direct in gradina. Au nevoie de multa apa si de ingrasamant de doua ori pe luna, rezultatul fiind o crestere viguroasa.

In plus, plantarea trebuie sa se faca la o distanta de 20-25 cm sau 50 cm daca plantele sunt mai mari, deoarece nerespectarea acestei distante duce la fainarea frunzelor si tulpinilor. Alti daunatori sunt musculita-alba, care se asaza pe partea inferioara a frunzelor, unde suge toata seva, dar si paianjenul-rosu. Combaterea daunatorilor se face prin tratamente fitosanitare.

tufanica
tufanica

8)Tufanica este o planta apreciata datorita faptului ca infloreste toamna, iar florile rezista pana la venirea gerului. Din familia Compistae, originara din Asia, tufanica poate creste atat pe un sol bine luminat, cat si pe unul aflat in semiumbra. Rezista la ger, dar si la daunatori. Se inmulteste destul de usor prin separarea tufelor si replantarea lor. Este de preferat ca aceasta operatiune sa aiba loc primavara devreme, dar suporta despartirea si dupa ce s-au format lastarii noi.

stanjenel
stanjenel

9) Stanjenelul sau Irisul face parte din familia Iridaceae, avandu-si originea in zonele temperate ale Asiei, in America de Nord, nordul Africii si in Europa. Nu trebuie plantata prea adanc in pamant, deoarece se risca putrezirea radacinilor. Este rezistenta la ger si la seceta si trebuie expusa la soare. Se inmulteste prin divizarea rizomilor, vara sau toamna, prin bulbi sau prin bulbili, in septembrie-octombrie. Vara este necesar sa se fragmenteze rizomii, eliminandu-se partile imbatranite.

narcisa
narcisa

10) Narcisa provine din nordul Africii, tarile mediteraneene si din Europa Centrala, apartinand familiei Amarylidaceae. Este o planta care poate fi cultivata in soluri usoare, dar nutritive, bine drenate si expuse la soare. Cu toate acestea, poate creste si la semiumbra si rezista chiar si la temperaturile scazute din timpul iernii. Se inmulteste prin bulbi, care se scot vara si se planteaza in locuri racoroase pana in septembrie-octombrie, cand se pun in locul definitiv. Poate fi afectata de putregai, care se manifesta prin ingalbenirea frunzelor, avand ca rezultat final uscarea plantelor. Pentru a combate putregaiul, este bine sa se arda plantele bolnave, iar cele ce raman sa fie stropite cu fungicide.

Acestea sunt doar cateva exemple de flori decorative, dar putem aminti si altele, cum ar fi laleaua, zambila, trandafirul, crinul sau bujorul. Toate aceste mici plante ne fac sa admiram, uneori chiar involuntar, gradinile pe langa care trecem si sa ne dorim sa avem un mic colt de natura numai al nostru.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.