Se distinge azi intre drogurile „tari” (opiacee, cocaina) si drogurile usoare (cannabis, LSD). Aceasta distinctie este foarte artificiala, nu tine cont de faptul ca drogurile numite „slabe” sunt de obicei poarta de acces a drogurilor „tari” si ca frecventa consumului combinat nu mai permite sa fie separate in mod schematic.
Acest articol se refera insa doar la consumul moderat de droguri usoare ca practica de socializare intr-un grup de adolescenti si ca stil de viata „rebel”. Nu se poate insa omite faptul ca in multe situatii, consumul moderat poate usor trece la dependenta.
Inceperea si continuarea consumului de droguri usoare este cauzata de o varietate mare de factori sociali, economici, psihici. In primul rand, un factor ce influenteaza consumul de narcotice este gradul de disponibilitate al acestora in mediul potentialului consumator. Accesul la droguri – din ce in ce mai mare, pentru ca aceste substante incep sa fie mai raspandite si mai ieftine – favorizeaza in mod logic consumul.
Totusi, accesul fizic relativ simplu la droguri nu este in nici un caz responsabil pentru consum. Acestuia i se adauga si disponibilitatea psihica a potentalului consumator: regulile sociale, religioase, morale pot functiona sau nu ca o bariera in calea inceperii consumului.
Temperamentul poate functiona ca o alta cauza a initierii unui tanar in fenomenul consumului: cei nonconformisti vor avea o tendinta mai mare de a sfida regulile si de a consuma substante narcotice.
Iar adolescentii tind sa fie nonconformisti. De asemenea, un rol esential il joaca imaginea de sine a individului si aprobarea grupului din care face parte. Pentru a se integra intr-un anumit grup, un tanar va apela la consumul de droguri usoare, pentru a dovedi ca este rebel, nonconformist; drogul va actiona ca o recunoastere a apartenentei sale la grup. Tanarul va consuma un drog pentru a demonstra ca este “cool”, ca un ritual de initiere in viata de tanar, apoi va dori sa repete experienta.
Motive invocate de tinerii care se drogheaza sunt formulate astfel: e relaxant, prietenii mei o fac, imi place, te face „cool” in fata celorlalti. In acelasi timp, adolescenta este o perioada dificila, ce presupune diverse schimbari care pot fi o sursa de stangacie si indoieli de sine. Aceste indoieli, impreuna cu imaginea de sine negativa, vor disparea in momentul consumului de droguri.
Un motiv extrem de logic pentru continuarea consumului de stupefiante este simpla placere pe care acestea o dau si efectul de a alina durerile, fie ele fizice sau psihice. Drogurile usoare pot scapa adolescentul de anxietate, de depresie, efectul general provocat pe termen scurt este extrem de agreabil. Iata de ce va dori sa repete experienta.
Tinerii ce devin dependenti urmeaza de obicei un tipar: 85 la suta dintre fumatori vor incerca marijuana, iar fumatul marijaunei este rampa de lansare pentru drogurile tari. 65 la suta dintre fumatorii de marihuana vor incerca si alte droguri, pentru efectul mai intens al acestora.
Cauza principala invocata de un tanar consumator de droguri usoare va fi cea a influentei si presiunii prietenilor. Dar acest fapt poate fi doar o scuza, o fuga de responsabilitate. Acceptarea acestei scuze duce la ignorarea altor posibile cauze: probleme neurologice – multe persoane care devin dependente sufera de handicapuri neurologice sau perceptive, de tulburare afectiva bipolara, etc. Ignorarea acestor probleme nu va duce la vindecare.
O mare parte dintre tinerii ce consuma droguri se confrunta cu probleme familiale: copiii lipsiti de afectiunea parintilor, de interactiunile cu parintii, copiii proveniti din familii destramate sau in care unul dintre parinti este el insasi dependent de o anumita substanta vor fi mult mai fragili si tentati de atractia drogurilor. Divorturile sau desele probleme familiale, o atmosfera non-afectiva sau chiar violenta in mediul familial cauzeaza intotdeauna manie, deprimare, sentimente de vinovatie.
Iar aceste sentimente sunt o cauza importanta a abuzului de stupefiante. Intr-adevar, mania reprimata (mania este de obicei indreptata catre persoane ce reprezinta autoritatea – parinti, profesori, deci un mod de razbunare este de a incalca regulile stabilite de catre acele persoane) sau o depresie avansata provoaca consumul de droguri. In aceste situatii, drogurile usoare functioneaza de asemenea ca niste medicamente care alina pe moment durerea si furia.
Programele de prevenire a consumului de stupefiante nu trebuie sa se limiteze la simpla informare, trebuie sa treaca la educare, la formarea tanarului – care nu are nevoie doar de informatie bruta pe care cel mai probabil o va ignora sau uita curand. Sunt necesare programe de instructie ce invata tanarul cum sa evite presiunile unui potential consumator din cadrul grupului de colegi sau prieteni
Sunt necesare…dar realitatea este ca o interventie eficienta la nivel global pentru prevenirea consumului este inca practic imposibila: lipsa resurselor, lipsa specialistilor, chiar si lipsa motivatiei, caci in Romania consumul nu a devenit inca o problema globala : inca ne luptam cu abuzul de alcool…
Mai mult, pe piata au aparut anumite lucrari care vor crea o confuzie si mai mare unui tanar care doreste sa se informeze asupra fenomenului si a consecintelor sale. Cum i se mai poate explica unui tanar ca chiar si consumul ocazional de droguri usoare ca marijuana poate deveni nociv si se poate transforma usor in abuz, in momentul in care anumiti indivizi publica lucrari care ii invata pe adolescenti sa foloseasca droguri de calitate si cum sa desfaca ambalajul tigarii de marijuana – “Responsible Drug and Alcohol Use, Ruth Eng, 1979; sau o carte in care se sfatuiesc tinerii sa-si consulte parintii cu privire la ce drog trebuie consumat – “Chocolate to Morphine : Understanding Mind-active Drugs, Andrew Weil, Winifred Rosen, 1982!
Cu asemenea informatii provenind din mass-media si chiar din publicatii de specialitate, e absolut logic ca nu se poate preveni eficient consumul de droguri. Este foarte raspandita printre adolescenti ideea ca marijuana este o iarba naturala, care nu poate face nici un rau, deci care poate fi consumata fara griji cu anumite ocazii…