Sarcină & BebeAlăptarea bebelușilor la biberon - când este recomandată și ce implică aceasta

Alăptarea bebelușilor la biberon – când este recomandată și ce implică aceasta

Alaptarea la biberon este adoptata de cei mai multi parinti fie din refuzul celui mic de a se alapta la san, fie din lipsa laptelui produs in mod natural de glandele mamare ale mamei, fie datorita diferitelor afectiuni care impiedica alaptarea naturala. In general, alaptarea la biberon nu este prima alegere a parintilor, ci diferiti factori ii determina pe acestia sa recurga la aceasta varianta de a-l hrani pe cel mic.

Majoritatea mamelor care nasc prin cezariana ajung sa isi hraneasca copilasii cu biberonul si acest fapt se datoreaza in principal intarzierii instalarii laptelui in glandele mamare. Dupa operatia de cezariana laptele se instaleaza in glandele mamare abia in a treia zi de la nasterea celui mic. Bineinteles ca in aceste trei zile cel mic trebuie hranit, prima greseala pe care o fac mamicile este atunci cand il alimenteaza pe nou – nascut cu biberonul si nu folosesc pentru hranirea acestuia diverse alte recipiente cum ar fi o seringa.

Bebelusul se va obisnui foarte repede cu alaptarea la biberon, care nu il solicita de nici un fel si care i se va parea mai usoara, asadar o va agrea si va refuza sa depuna efortul de a suge, mai ales daca mamica are canalele infundate si nou – nascutul va fi cel care va trebui sa le desfunde. Nasterea prin cezariana este tot mai frecventa in zilele noastre, tocmai de aceea alaptarea la biberon este destul de intalnita in tara noastra. Cu toate acestea, exista si mamici care, desi au nascut prin cezariana, au reusit sa isi alimenteze bebelusul natural imediat dupa trecerea celor trei zile necesare instalarii laptelui in glandele mamare dupa operatia de cezariana.

Inca un factor ce le determina pe mamici sa isi alapteze copilul la biberon tine de kilogramele in plus pe care le-au acumulat pe parcursul sarcinii si de care vor sa scape cu orice pret. Alaptarea nu le permite sa tina un regim hipocaloric, pentru ca alimentatia mamei influenteaza calitatea laptelui. Asadar dintr-un capriciu mamele ajung sa isi alapteze copilasii la biberon cu laptele praf existent in comert.

Alaptarea naturala trebuie sa fie prima alegere, insa in cazul in care alimentatia naturala nu este posibila din diverse motive, atunci alaptarea la biberon o poate inlocui cu mai mult sau mai putin succes.

Alegerea biberonului nu este una usoara, avand in vedere oferta variata ce exista in zilele noastre pe piata. Exista biberoane confectionate din plastic, dar si biberoane confectionate din sticla. In functie de firma de la care doriti sa cumparati biberoanele, pretul celor de sticla poate fi chiar mai ieftin decat pretul biberoanelor din plastic.

Biberoanele de sticla sunt mult mai avantajoase pe termen lung insa ele necesita o investitie mai costisitoare la inceput. In general, este bine sa aveti circa sase biberoane, pentru a nu trebui sa sterilizati biberoanele fara incetare. Nou – nascutii au circa noua mese de lapte pe zi, la fiecare alaptare va trebui sa se foloseasca un biberon proaspat sterilizat. Asadar, sase biberoane nu va sunt suficiente pentru 24 de ore de hranire, insa va ajuta. Majoritatea sterilizatoarelor au o capacitate de sase biberoane.

alaptare bebelusi

De retinut ca la fiecare alaptare trebuie sa se foloseasca un biberon proaspat sterilizat si va recomandam acest lucru tocmai pentru a evita imbolnavirea celui mic cu diferite bacterii ce se pot dezvolta pe tetina biberonului. Cei mici sunt foarte fragili si trebuiesc feriti de infectii. De asemenea, daca cel mic nu consuma intreg biberonul, nu trebuie sa reincalziti laptele ramas pentru a i-l da la urmatoarea alaptare. Laptele ramas trebuie aruncat, in nici un caz nu trebuie refolosit, parintii care incearca din diverse motive sa faca acest lucru se vor lovi de refuzul celui mic, care va sesiza imediat diferenta de gust si va refuza sa se hraneasca.

Biberoanele de plastic trebuie schimbate la circa doua luni sau chiar mai devreme. In timp datorita sterilizarilor nenumarate, calibrarea lor este compromisa, dar si calitatea plasticului supus la temperaturi uriase se degradeaza. Veti observa zone in care biberonul prezinta pete albe, semn al compromiterii calitatii plasticului. Biberoanele din sticla nu trebuiesc schimbate niciodata, insa ele pot fi sparte de cel mic, mai ales in perioada cand acesta reuseste sa isi tina singur biberonul si din greseala il poate scapa. Biberoanele de sticla nu isi pierd calitatile in urma sterilizarilor repetate si nici nu se decalibreaza.

Variantele de tetine folosite atat pentru biberoanele de sticla, cat si pentru cele de plastic sunt mult mai numeroase. In general toate tetinele existente pe piata sunt tetine anticolici, avand in vedere ca toti copiii sufera de aceasta afectiune normala in primele luni de viata. Nu exista tetine suta la suta eficiente pentru colicile copiilor, asa ca nu trebuie sa va ingrijorati daca cel mic inca prezinta durerile colicilor chiar daca i-ati cumparat tetine speciale.

Materialul din care sunt confectionate tetinele poate fi reprezentat de latex sau de silicon, diferenta dintre cele doua constand in culoare, dar si in duritatea lor. In functie de preferintele copilasului dumneavoastra puteti alege fie latex, fie silicon. Tetinele trebuie schimbate la circa o luna sau mai devreme, avand in vedere ca materialul din care sunt confectionate se degradeaza in urma sterilizarilor repetate.

Alaptarea la biberon trebuie sa urmareasca si orificiile pe care la au tetinele, exista tetine cu un grad de scurgere mai rapid, cu un grad de scurgere mediu si cu un grad de scurgere mic. Tot copilasul dumneavoastra este cel care va decide pe care le prefera, insa parintii trebuie sa aiba in vedere ca in cazul tetinelor cu un nivel de curgere mare este posibil ca micutul sa se inece.

Alaptarea la biberon, chiar daca nu reprezinta prima alegere a parintilor, trebuie facuta cu responsabilitate, iar biberoanele, dar si tetinele trebuie alese cu mare grija.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.