Animale de companieVezi cât de interesantă este reproducerea la peștele de acvariu Copeina arnoldi...

Vezi cât de interesantă este reproducerea la peștele de acvariu Copeina arnoldi din Bazinul Amazonului

Patria pestelui Copeina arnoldi este Brazilia, Bazinul Amazonului, mai ales cursul sau inferior, dar si Rio Para si afluentii sai. Acest peste de acvariu se remarca printr-un comportament pasnic si sociabil, dar este apreciat de acvaristi mai mult pentru coloritul sau viu (care apare mai ales la mascul) cat si pentru spectacolul impresionant pe care il ofera femela in timp ce depune icrele.

Pestele Copeina arnoldi are corpul alungit, subtire, puternic comprimat pe partile laterale, cu lungimea de 4,5-5,5 cm. Femela este intotdeauna putin mai mica decat masculul, iar in perioada de reproducere are abdomenul mai umflat. Intregul corp este acoperit cu solzi mici, desi si luciosi, iar coloritul intens mai ales al masculului are foarte mare importanta in perioada de reproducere, pentru ca prin el impresioneaza femela. Atunci masculii concureaza intre ei prin nuantele cele mai intense pentru a atrage atentia femelelor.

Pe partea dorsala a corpului, nuantele sunt verzi-maslinii sau cenusii-verzui, iar pe partea ventrala si laterale devin mai deschise, cenusii-verzui. Inotatoarea dorsala este alungita, de culoare rosiatica cu o pata neagra, caracteristica speciei. Inotatoarea codala este mare, are marginea rotunjita si este de asemenea rosiatica. Aripioarele pectorale si ventrale sunt inguste, alungite si translucide cu reflexii rosiatice.

Inotatoarea codala este bine dezvoltata, adanc bifurcata, iar la mascul este mai lunga decat la femela si indeplineste un rol important in perioada de incubare a oualor, in stropirea lor cu apa. La mascul coloritul nuptial este mai strident, predomina nuantele rosiatice si gri-cenusii pe marginile inotatoarelor dorsala si codala.

In mediul sau natural pestele Copeina arnoldi prefera apele cu multa vegetatie acvatica, de aceea trebuie tinut intr-un acvariu in care sa fie multe plante fixate bine in substratul de pe fundul acestuia. Fiind un peste activ, mereu in miscare, capabil sa faca salturi in apa, este recomandat sa fie tinut intr-un acvariu spatios si intotdeauna acoperit cu un geam pentru ca acest peste vioi sa nu sara si afara din apa. Temperatura apei in acvariu trebuie sa fie de 22-25 grade Celsius, pH-ul de 7, iar duritatea apei de 6-8 grade DG.

In perioada de reproducere coloritul masculului devine mai intens, iar comportamentul sau este foarte interesant. Atat femela cat si masculul sunt mai vioi, au obiceiul sa sara pe frunzele plantelor care se afla afara din apa, in partea superioara a acvariului, sau sa faca salturi indraznete pe peretele de sticla ce este deasupra apei.

Femela este destul de prolifica, depune un numar de 60-200 de icre chiar pe partile plantelor de deasupra apei si pe peretii de sticla de la gura acvariului. La un singur salt femela lipeste cate 5-10 icre pe suprafetele netede. Masculul fecundeaza icrele, le pazeste si le stropeste cu apa prin miscarile inotatoarei codale, astfel mentinandu-le umede pana in momentul eclozarii lor. O femela poate depune icrele in mai multe locuri, iar un mascul poate avea mai multe femele.

Dupa o perioada scurta de timp, de cel mult 36 de ore icrele eclozeaza, mai ales daca si temperatura apei este putin mai mare, de 28 grade Celsius. Alevinii se hranesc la inceput din sacul vitelin, apoi, acesta se resoarbe si ei incep sa consume hrana speciala pentru pesti mici. In perioada de crestere a puilor, masculul trebuie mutat in alt acvariu, pentru ca pestisorii sa se poata dezvolta linistiti si sa poata inota in voie, fara a fi stresati de acesta, care i-ar putea manca. Hrana acestor pesti este formata din infuzori, mici crustacee, tubi, Grindal, Artemia naupli, zooplancton si mici nevertebrate.

Video – Pestele Copeina arnoldi (sau Copella arnoldi), reproducerea in mediul natural:

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.