Sarcină & Bebe15 lucruri și comentarii pe care să nu le spui unei femei...

15 lucruri și comentarii pe care să nu le spui unei femei însărcinate!

“Felicitări”, „când e ziua cea mare”, „ştii dacă e fată sau băiat”, „sarcina îţi stă bine” – lucruri acceptabile pe care i le poţi spune unei femei însărcinate. Ce nu ar trebui însă să-i spui vreodată? Există unele comentarii, sugestii şi întrebări nepotrivite sau indiscrete, care o pot tenta pe viitoarea mămică să-ţi arunce un pahar în faţă…

15 lucruri pe care să nu le spui unei femei însărcinate:

  • „Uau, deci te-ai hotărât să păstrezi copilul?”

Poate că e cea mai insensibilă întrebare, oricât de apropiat ai fi de viitoarea mamă. Este destul de clar că va păstra copilul, chiar dacă are dubii, altfel nu ar fi anunţat că este însărcinată! Iar dacă ţi-a mărturisit înainte că are dubii, în momentul în care vezi că s-a decis să îl păstreze, singurul lucru bun pe care îl poţi face este să o încurajezi şi feliciţi…

  • „Ai plănuit să ai copilul sau s-a întâmplat accidental?”

În traducere: ştii ce faci sau eşti cu capul în nori? Chiar dacă ştii că viitoarea mamă nu plănuise să aibă un copil, nu este chiar momentul potrivit să o întrebi despre aceasta.

  • „Vei naşte natural, sper; bebeluşii cei mai sănătoşi se nasc pe cale naturală.”

Este strict alegerea ei şi a începe să-i înşiri multiplele avantaje ale naşterii naturale nu înseamnă decât să-ţi bagi nasul acolo unde nu-i este locul. Oricât de convins ai fi de beneficiile naşterii naturale (sau invers, de cezariană), nu este potrivit să oferi sfaturi decât dacă acestea îţi sunt cerute.

  • „Vei alăpta, sper; toate studiile arată că laptele matern este hrana cea mai sănătoasă pentru un bebeluş.”

Vezi mai sus: deciziile personale se numesc astfel pentru un motiv. În plus, nu este cazul să judecăm o femeie dacă ea decide că varianta cea mai potrivită pentru ea şi copilul ei este hrănirea cu biberonul.

  • „Oh, nu cred că ar trebui să bei asta/ să mănânci asta/ să te vopseşti cât eşti însărcinată. S-a descoperit că există un risc crescut de defecte ale fătului la mamele care fac aceasta.”

Şi s-a mai descoperit că şi viitoarele mame sunt capabile să citească şi că cunosc riscurile existente. Femeile însărcinate nu au nevoie de preţioasele informaţii pe care le deţii despre sănătatea în timpul sarcinii – închipuie-ţi că s-au informat şi ele…

  • „Uau, hormonii ăştia chiar influenţează – ai devenit atât de sensibilă/ nervoasă.”

Chiar dacă este adevărat şi viitoarea mamă are stări de dispoziţie fluctuante, chiar nu este nevoie să îi aminteşti. Încă o idee – nu doar hormonii sunt de vină. Închipuie-ţi cum ar fi să fii în locul ei şi-ţi vei explica mai uşor de ce este atât de sensibilă sau irascibilă…

  • „Sigur eşti în luna a şasea? Arăţi de parcă vei naşte mâine-poimâine.”

Genial – aminteşte-i unei femei însărcinate că este mare. Este ca şi cum ai numi orice altă femeie grasă, numai că cea însărcinată are motive evidente pentru care arată cum arată… Iar a-i ţine o predică despre mâncare sănătoasă, despre mese mici şi dese, despre fructe şi legume nu este la rândul său o idee prea bună. Ce femeie însărcinată doreşte să se îngraşe mai mult decât este nevoie? Doar că uneori se întâmplă… Din aceeaşi categorie: „câte kilograme ai pus pe tine?” (nu este plăcut nici să-i sugerezi că a acumulat prea multe kilograme şi nici să o sfătuieşti înţelept că ar trebui să mai pună pe ea).

femeie insarcinata

  • „Ce noroc pe tine: îţi permiţi să mănânci orice ai chef, ai acum o scuză!”

Chiar crezi că o femeie însărcinată îngurgitează fără griji orice are chef? Dimpotrivă, multe renunţă la mâncăruri preferate şi încep să consume alternative mai sănătoase.

  • „Nu trebuie să-ţi faci griji, vei vedea că după ce naşti, scapi de kilogramele în plus cât ai bate din palme.”

Poate doreşti doar să o încurajezi. Poate că ţie aşa ţi s-a întâmplat. Însă majoritatea femeilor rămân multă vreme cu un surplus de greutate şi ştiu acest lucru.

  • „De abia în luna a şasea? Mai ai ceva timp.”

Sigur, femeia însărcinată nu avea nici o idee că mai are trei luni de zile de aşteptat, de îndurat oboseală, dureri de spate, de picioare

  • „Ce nostim, ai făcut masca gravidei!”

Poate că ţie ţi se pare nostim, poate că ţi se pare chiar frumos, căci un semn de sarcină este, la urma urmei, înduioşător. Dar există şanse bune ca unei viitoare mame să nu îi pară deloc bine că are şi ea clasicele semne ale gravidei.

  • „Odihneşte-te acum, că în curând nu o să mai ai timp de nimic.”

Cel mai „bun” lucru pe care să i-l spui unei femei însărcinate: să-i aminteşti că după naştere nu va avea timp de nimic. Să-i vorbeşti despre lucrurile mai puţin plăcute legate de a deveni mamă. Din aceeaşi categorie: „simte-te bine cât mai poţi” sau „savurează liniştea cât o mai ai”…

  • „Deja al doilea copil? Te plictiseai doar cu unul?”

În loc să zâmbeşti şi să spui felicitări, crezi că este mai bine să pui sub semnul întrebării dorinţa unei mame de a avea un alt copil? Deşi unele femei doresc o pauză lungă între sarcini, alte femei doresc doar să aibă mai mulţi copii. Nu este de datoria altora să o sfătuiască în acest sens.

  • „Trebuie să-ţi iei concediu de maternitate doi ani de zile, bebeluşul trebuie să stea mereu cu mama sa.”

Da, o idee bună – dar câte mame îşi permit să stea doi ani acasă? Dacă ea decide că se va reîntoarce la serviciu curând, are motivele sale.

  • „Nu mi-aş fi imaginat că chiar tu vei avea copii.”

Ceea ce nu are nevoie să audă o viitoare mamă: că apropiaţii ei nu şi-ar fi imaginat-o în ipostaza de mamă. Uneori, teama cea mai mare a tinerelor femei însărcinate este că nu se vor descurca destul de bine. Aşa că nu este cazul să îi spui că nu ai crezut că este genul care să aibă copii.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.