Animale de companieInvață să te îngrijești de porcușorul tău de Guineea pe cât de...

Invață să te îngrijești de porcușorul tău de Guineea pe cât de mult îl iubești

Porcusorul de Guineea face parte din clasa Mammalia (mamifere), Ordinul Rodentia (rozatoare), Subordinul Hystricomorpha, Familia Caviidae, Subfamilia Caviinae, Genul Cavia. Este un animalut dragut, mic, iubitor, dar nu este atat de usor de crescut pe cat sugereaza credinta populara.

Porcusorul de Guineea este ideal pentru familii, poate fi tinut cu usurinta in apartament, este un prieten foarte bun si are nevoie de atentia dumneavoastra mai ceva ca un copil, tanjind dupa iubire si protectie.

Ideal este sa luati doi porcusori de Guineea, de acelasi sex, pentru ca porcusorul sa nu se simta singur. Evitati achizitionarea unui mascul si a unei femele, daca nu aveti posibilitatea sa ii tineti si separati, deoarece sarcinile foarte dese pericliteaza sanatatea femelei, iar aceasta combinatie este recomandata doar crescatorilor.

Unde ii tinem, cu ce ii hranim?

Porcusorul de Guineea poate fi tinut intr-o cusca (cu cat mai mare cu atat mai bine, cel putin 80X60 cm), in care se asterne un covor de talas care trebuie schimbat la fiecare 2-3 zile si unde trebuie sa aiba la dispozitie fan, verdeturi, cereale speciale si APA (aceasta ii poate fi servita intr-un bol sau in recipiente speciale agatate de peretii custii). Atentie, talasul NU trebuie sa fie din lemn de conifere, deoarece acesta este toxic pentru porcusori.

Pentru puii de porcusor de Guineea sunt recomandate in general 4 mese proaspete, iar pentru adulti – 3 mese proaspete. Porcusorii adora un program fix al mesei, acesta ajutandu-i si la digestie. In cusca puteti adauga si o casuta din lemn sau un tunel, in care porcusorul dumneavoastra sa se poata ascunde, atunci cand are nevoie de intimitate.

Cum ne dam seama de starea micutului prieten?

Sunetele pe care le emite porcusorul de Guineea sunt de 3 feluri, in principal, si le veti distinge cu usurinta dupa primele saptamani de la achizitionare. Sunetul pe care il face atunci cand este mangaiat pe spate, uneori molcom, uneori chiar exaltat, exprima multumirea micutului prieten fata de dumneavoastra. Sunetul care seamana cu un tors de pisica este, de obicei, o reactie la zgomote bruste, puternice, sperieturi sau lucruri care nu ii convin micutei fapturi. Clantanitul din dinti arata, de asemenea, ca ceva nu este pe placul companiei dumneavoastra.

Cum ne imprietenim cu el?

Porcusorul trebuie invatat de mic sa nu se teama de spatiul din afara custii si trebuie sa aveti rabdare pentru a-l invata sa se simta in siguranta, deoarece reflexul sau natural este de a se ascunde, mai ales din cauza ca, in habitatul natural, acest animalut este deseori vanat de pradatoare precum pasari rapitoare si mamifere. De aceea, incercati sa stati la inceput asezat, aproape de el, pentru a nu-l speria. Atentie la firele electrice si la plante care pot fi otravitoare pentru micutii prieteni.

Porcusorii adora sa fie luati in brate si mangaiati. Ii puteti tine pe piept, ii puteti tine pe picioare, sau pe pat langa dumneavoastra. Puteti remarca si varianta usoara a miscarii pop-corn (miscare exaltata pe care porcusorii o fac atunci cand sunt foarte fericiti si se exprima prin topaieli si salturi) si anume, atunci cand il veti mangaia pe cap, veti simti o usoara rezistenta si o ridicare a capului.

Ce probleme de sanatate pot aparea?

Din pacate, pot aparea si probleme de sanatate ale prietenului dumneavoastra. Cand sa va ingrijorati? Atunci cand animalutul nu manifesta interes fata de mancare, apa sau nu se observa excremente in talaj. In astfel de cazuri, trebuie sa reactionati vigilent si sa faceti urgent o vizita la doctorul veterinar.

porcusori de guineea
porcusori de guineea

Unii dintre acestia nu sunt specializati pe aceste animale de companie relativ noi in tara noastra, asa ca este bine ca intotdeauna sa va interesati chiar si dumneavoastra, citind si fiind informati atunci cand porcusorul dumneavoastra nu se simte bine. De exemplu, un caz in care pot aparea probleme, este atunci cand porcusorul dumneavoastra este racit, are o infectie pe caile respiratorii: porcusorilor de Guineea NU trebuie sa li se administreze penicilina, deoarece aceasta este toxica si le va inrautati starea generala.

Problemele intestinale se rezolva relativ usor, daca observati acest lucru din timp. Duceti-l la veterinar si acesta ii va administra medicamente cu care in maxim o zi, porcusorul ar trebui sa fie din nou pe picioarele lui. Nu va speriati daca porcusorul dumneavoastra isi pierde unul sau ambii dinti in tinerete. Nu este obligatoriu, dar este comun ca acest lucru sa se intample, daca porcusorul are tendinta sa roada lucruri tari. Puteti evita aceasta, cumparandu-i produse din lemn special, concepute pentru roaderea lor de catre animalute, sau puteti sa ii culegeti crengute de mar, par pe care sa le curatati.

Fanul are de asemenea rolul de a ajuta la tocirea dintilor si ii ajuta la o mai buna digestie asa ca aveti grija ca micutul dumneavoastra prieten sa il aiba la dispozitie tot timpul. In cazul in care, totusi, porcusorul isi pierde dintii, nu va panicati. In maxim o saptamana vor creste la lungimea initiala, timp in care trebuie sa aveti grija ca el sa se hraneasca, asa ca cel mai bine ar fi sa ii pisati mancarea uscata si sa i-o amestecati cu putina apa, hranindu-l ca pe un bebelus. De asemenea puteti sa ii radeti morcovii, castravetii, sa ii tocati marunt salata, pentru a ii face o pasta care sa ii asigure vitaminele necesare.

Igiena si frumusete

Porcusorii sunt de foarte multe feluri. Aveti grija ca, daca alegeti o varianta mai pletoasa, sa achizionati si un pieptene special, pentru a evita aspectul de jamaican, intrucat parul li se incurca foarte usor si li se fac dreaduri. Acest lucru il poate enerva pe porcusor, care va incepe sa se scarpine pentru a scapa de coafura nedorita, lucru care poate duce la o iritatie. Pentru igiena porcusorului este bine sa ii faceti din cand in cand cate o baie, dar aveti grija sa il uscati foarte bine, deoarece acestia sunt foarte sensibili la raceli.

Evitati zona capului si urechile. Unghiile se pot taia fie de catre dumneavoastra, dupa ce capatati ceva experienta, fie la veterinar. Daca optati pentru un cleste cu care sa rezolvati aceasta problema la domiciliu, trebuie sa tineti cont de faptul ca in extremitatea unghiei, la contactul cu degetul exista vase de sange pe care NU trebuie sa le raniti, deoarece sunt usor infectabile.

Inca mai aveti indoieli? Porcusorul de Guineea este o companie placuta pentru oricine, nu trebuie scos afara, nu are nevoie de jucarii costisitoare si va fi mereu prietenul loial pe care il cautati. Succes!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.