Dragoste și relațiiNeglijarea partenerului de cuplu – prima problemă în relațiile lungi și în...

Neglijarea partenerului de cuplu – prima problemă în relațiile lungi și în căsnicii

Neglijarea partenerului de cuplu este deseori prima problema ce apare in relatiile lungi si in casnicii. Si, din pacate, este urmata de alte probleme, caci a te simti neglijat, ignorat de persoana iubita naste emotii negative care pot deteriora ceea ce ramasese din intimitatea partenerilor. Ce este neglijarea – lipsa grijii, uitarea, ignorarea, indiferenta, distantarea.

Te simti neglijat, ignorat de catre partenerul de cuplu? Il simti indiferent si distant fata de tine? Desi este langa tine, nu il simti acolo? Chiar cand faceti lucruri impreuna, este detasat? Petrece timp incercand sa evite apropierea si intimitatea, aratandu-se preocupat de alte activitati? Cand ii vorbesti, simti ca nu asculta cu adevarat si ca nu iti raspunde cum ti-ai dori? Pare mult mai preocupat de alte aspecte decat de relatia voastra? Daca raspunzi da la aceste intrebari, esti neglijat de catre partenerul de cuplu (sau invers, daca tu faci aceste lucruri, iti neglijezi partenerul).

Neglijarea partenerului de cuplu poate duce la distrugerea relatiei sau casniciei. Desi este dificil pentru cel ce se simte neglijat sa ii reproseze ceva concret partenerului (caci cel neglijent nu face practic greseli, doar ca nu este acolo), sentimentul de a fi ignorat de catre persoana iubita aduce cu sine durere, furie, insecuritate, frica, dezamagire, neincredere.

Ce presupune neglijarea partenerului de cuplu

Lipsa apropierii fizice – partenerul neglijat simte ca celalalt, chiar daca este langa el, nu este si apropiat de el (ceea se vede prin postura si relaxarea trupului, prin atingeri). Se intampla sa stai chiar langa o persoana, insa sa nu simti deloc o apropiere, sa o simti indisponibila si inchisa in sine.

Lipsa afectiunii. Nu ai cum sa nu te simti neglijat atunci cand orice cuvant sau gest de afectiune iti este refuzat, atunci cand, cu cat incerci sa te apropii de celalalt, esti intampinat cu raceala si indiferenta, esti respins si ignorat. Cand si intimitatea sexuala devine saraca, atunci poti ajunge sa renunti, sa crezi ca relatia este deja distrusa.

Preocupari in afara relatiei. Partenerul neglijat simte ca nu i se acorda atentie si ca nu este deloc o prioritate pentru celalalt, caci acesta este constant preocupat de alte aspecte. A te simti ignorat, uitat de catre persoana iubita este o durere ce nu se vindeca usor.

Lipsa comunicarii. Tot ceea ce se discuta in cuplu sunt lucruri de zi cu zi, superficiale. Partenerul ajunge sa se simta neglijat cand observa ca vorbeste, in timp ce celalalt asculta distant si fara interes, aproband din cand in cand sau scotand fraze cat mai scurte.

Lipsa sigurantei. O relatie lunga sau o casnicie trebuie sa iti ofere confort, siguranta, stabilitate. Insa acestea dispar brusc cand te simti neglijat de catre partener. Daca nu iti acorda atentie, daca pare constant distant si preocupat de altele, daca te uita si pare ca nici nu te vede langa el, atunci cum poti sa te simti sigur? Fara a simti siguranta alaturi de partenerul de cuplu, relatia se deterioreaza.

De ce apare neglijarea partenerului de cuplu, de unde se naste aceasta problema in relatiile lungi si in casnicii?

Semnifica oare neglijenta partenerului, indiferenta, distantarea sa disparitia iubirii? Semnifica faptul ca nu ii mai pasa de partenerul sau, de aceea il neglijeaza? Nu – de cele mai multe ori, nu de aceea apare neglijenta in relatie. Desi partenerul care se simte neglijat ajunge sa se simta neiubit, de multe ori nu acesta este motivul indiferentei celuilalt.

Cand neglijarea partenerului de cuplu nu apare dupa mai multa vreme de relatie, ci a fost un pattern inca de la inceput, aceasta indica indisponibilitatea emotionala a partenerului neglijent, incapacitatea sa de a isi exprima deschis emotiile si frica sa de intimitate. Un partener distant emotional de la inceput este un partener care are unele probleme emotionale, incapabil si indispus sa isi manifeste afectiunea deschis si incercand mereu sa isi limiteze sentimentele, pentru a se apara de o posibila rana emotionala.

Timpul aduce cu sine neglijarea partenerului de cuplu. In relatiile lungi si in casnicii, timpul schimba multe. Prima care se duce este pasiunea nebuna; apoi, scade dorinta sexuala; apoi, cei doi parteneri pot ajunge sa petreaca timp mai degraba separat decat impreuna; si in final, intimitatea lor are de suferit si se poate ajunge la neglijare. De ce? Nu pentru ca unuia nu ii mai pasa, nu pentru ca  unul nu isi mai doreste relatia.

De multe ori, este contrariul: persoana ajunge sa creada ca va avea intotdeauna partenerul alaturi, ca relatia va exista intotdeauna; ajunge intr-atat de sigura pe acea relatie si atat de sigura ca partenerul sau va ramane alaturi, incat uita pur si simplu sa mai acorde atentie, interes, uita sa isi daruiasca afectiunea (clasicul „el/ea stie ca il/o iubesc, nu trebuie sa o arat” sau clasicul „nu mai suntem tineri indragostiti, sa ne tinem de mana si sa ne pupam”)…

A fi prea sigur pe relatie si pe partener te poate face sa nu mai lucrezi la acea relatie, sa iei totul ca atare (cum spun americanii „take for granted”), sa crezi ca vei avea mereu ceea ce ai, indiferent de ce faci. Persoana isi neglijeaza partenerul de cuplu pentru ca stie (sau crede) ca acesta va fi mereu acolo, langa el…

Neglijarea partenerului de cuplu apare si atunci cand exista o mare problema in viata: cel care uita de partenerul sau se poate confrunta cu un stres major, o durere mare, o provocare dificila. In fata unei probleme mari care il preocupa ora de ora, scade capacitatea sa emotionala, disponibilitatea sa, deschiderea sa (unele persoane se inchid in sine cand au o problema serioasa).

Din orice motive ar exista, neglijarea partenerului de cuplu este o problema comuna in relatiile lungi si in casnicii, problema care, din pacate, ramane des fara iesire. Iar relatia o ia pe drumul spre sfarsit, neglijenta unuia starnind diverse emotii negative la celalalt, apoi urmand o indepartare si mai mare intre parteneri (sau conflicte), apoi…incheierea. Aceasta daca partenerii nu incearca sa faca ceva, daca nu realizeaza ca, indiferent de cati ani au impreuna, intr-o relatie sau casnicie, fiecare are nevoia sa se simta iubit, are nevoia sa i se acorde atentie si interes din partea partenerului!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.