Prima ta relatie serioasa de cuplu – deseori, cand te implici in prima ta relatie serioasa, te daruiesti complet si iti pui toata increderea in primul partener de cuplu. Simti ca aceasta este relatia pe care o cautai, ca va dura vesnic. Crezi ca stii totul, insa adevarul este ca de abia incepi sa inveti…
Relatiile de cuplu nu sunt niciodata simple: desi ti se pare ca iubirea este tot ceea ce conteaza, o relatie trebuie bazata si pe altele… Prima relatie de cuplu serioasa este una frumoasa – dar, din pacate, este in acelasi timp si una care des se sfarseste urat. Aceasta pentru ca partenerii se implica in relatie cu inocenta si entuziasmul specific varstei si a primei experiente romantice, se implica increzatori si siguri ca relatia lor este unica, ca nu este ca altele.
Pentru multi, prima relatie serioasa de cuplu ramane o amintire, amintire in acelasi timp dulce si amara: caci traim si prima suferinta in dragoste. Si oricat simteam pe atunci ca primul partener este unicul, ca il vom iubi vesnic, ne surprindem dupa ani si ani ca de abia ne mai amintim acel chip pe care l-am iubit atat. Este o experienta in urma careia invatam: invatam ce inseamna a fi intr-o relatie si ce greseli sa evitam in viitor.
Atunci cand te afli insa in prima ta relatie de cuplu serioasa, iti este greu sa te gandesti ca aceasta ar putea avea un sfarsit. Crezi sau incerci sa te convingi ca voi doi sunteti diferiti, ca voi doi veti rezista si ca relatia va fi mereu frumoasa. Este bine – nu ai de ce sa nu te bucuri de prima ta relatie, indiferent de ce se va intampla. A trai cu teama sfarsitului fura din aceasta frumoasa experienta. Insa poate ca unele sfaturi te pot ajuta…
Atunci cand te afli in prima ta relatie de cuplu serioasa
Incearca sa nu iti lasi primul partener sa te schimbe – sa nu uiti cine esti si sa nu devii ceea ce vrea el/ea sa fii! Uneori, se intampla ca o relatie lunga sa te schimbe mult – iar daca si cand aceasta se termina, nu te mai recunosti, nu mai esti cine stiai ca esti si iti este mult prea greu sa te regasesti, sa te descurci pe cont propriu. Da, de-a lungul oricarei relatii cresti, te adaptezi, te schimbi cate putin – insa nu trebuie sa uiti cine esti tu si ce scopuri si dorinte ai tu in viata.
Cu alte cuvinte, desi ideea este romantica in sine, nu este bine pentru tine sa faci din relatia de cuplu centrul vietii tale, uitand de tine si de altele. Nu este bine sa depinzi total de partener, sa devii dependent de acesta, sa ai nevoie de relatie ca de apa; pentru ca atunci cand centrul tau este celalalt, daca se va termina, intreaga ta lume va fi distrusa. Si mai ales nu este bine pentru tine sa te lasi dominat, manipulat, controlat, schimbat.
Oricat de indragostit esti, incearca sa-i lasi partenerului tau timp si spatiu pentru sine. Da, in prima relatie de cuplu serioasa, totul pare atat de grozav, sunteti atat de implicati si fericiti, incat vreti sa petreceti fiecare clipa impreuna. Orice ai de facut – ai prefera sa fii alaturi de persoana iubita. Nu este prea bine: o apropiere constanta, fara a va lasa perioade de respiro, va duce la senzatia de sufocare; la senzatia ca este mult prea mult. Desi ti se pare acum ca este imposibil sa va saturati, sa va plictisiti unul de altul, a petrece fiecare zi impreuna si a face aproape totul impreuna poate duce la acest rezultat.
Incercati sa nu va grabiti. Multi tineri, odata ce se implica in prima lor relatie serioasa de cuplu, sunt intr-atat de entuziasti si increzatori, incat fac marii pasi ai relatiei mult prea devreme. Crezand ca nimic nu poate merge rau intre ei, ca iubirea lor este cea mai puternica, aleg sa se mute impreuna si sa se casatoreasca timpuriu in relatie. Si multi dintre acestia ajung la o separare dureroasa in doar cativa ani.
Casatoriile la varste tinere si dupa prea putin timp impreuna sunt si cele mai vulnerabile. Da, exista cazuri fericite, in care tinerii casatoriti isi mentin o relatie armonioasa si isi formeaza o viata frumoasa impreuna. Insa mai multe sunt cazurile nefericite: cand tinerii realizeaza dupa cativa ani impreuna ca s-au pripit, ca au luat decizia de a-si petrece viata impreuna mult prea devreme si bazandu-se doar pe iubirea lor nebuna… Chiar daca asa simtiti, nu decideti prea rapid ca gata, aceasta este si va fi mereu relatia potrivita!
Ai grija la emotiile intense – iubesti cu pasiune, cu entuziasm, cu ardoare… Insa vei simti si alte emotii foarte puternice in prima ta relatie serioasa de cuplu, emotii care ar putea sa te faca sa actionezi gresit. Una dintre acestea este gelozia, care la randul sa va naste furie, frustrare, tristete. Incearca sa iti gestionezi emotiile puternice si sa nu devii obsedat de control. O greseala frecventa este sa iti doresti partenerul doar pentru tine, sa devii mult prea posesiv si gelos, sa incerci sa controlezi totul.
Realitatea este ca nu poti controla tot intr-o relatie si ca a iti privi partenerul ca fiind doar al tau este daunator: da, sunteti impreuna, insa aceasta nu implica posesiunea completa a celuilalt! Des, primele relatii pe care le avem se sfarsesc din cauza certurilor nesfarsite, certuri provenite din gelozie, posesivitate, incapacitatea celor doi parteneri de a fi impreuna, insa de a ramane independenti. Inca ceva: devii atat de implicat uneori, incat orice spune si face partenerul te afecteaza cu forta; orice mic cuvant te poate rani, orice act te poate face temator sau trist… Devii mult prea sensibil si reactionezi exagerat (invata ca nu orice cuvant sau act are semnificatii ascunse si incearca sa nu devii sclavul emotiilor).
Nu trece naiv cu vederea peste ceea ce nu merge in relatie. Ignorand ceva, acel ceva nu dispare, ci creste in timp. Din pacate, de-a lungul primei relatii de cuplu, tinzi mai degraba sa treci cu vederea lucrurile negative si sa speri ca totul va fi bine. Mai tinzi si sa ramai orb la anumite lucruri ce nu merg in relatie: iti iubesti intr-atat partenerul, incat crezi ca aspectele negative nu au importanta (uneori, nici nu le vezi).
Se intampla chiar sa ramai orb la realitatea ca partenerul tau nu este potrivit sau nu este bun pentru tine; iar daca prietenii iti sugereaza acest lucru, te superi pe ei, ignorand ceea ce incearca sa iti arate… Relatiile se sfarsesc daca partenerii nu vad, nu constientizeaza si nu se confrunta cu problemele aparute! La fel, daca cei doi nu pot discuta o problema, nu pot trece peste o cearta aprinsa, nu invata sa faca unele compromisuri si sa ierte – partenerii fara experienta trag uneori concluzia ca o cearta urata inseamna sfarsitul…
Inocenta... Un motiv important pentru care prima relatie de cuplu serioasa se poate termina mai devreme sau mai tarziu este nevoia, resimtita de unul dintre parteneri, de a experimenta, de a afla cum este cu altcineva – nevoia de nou. Cand nu ati trait alte experiente romantice, nu ati avut alti parteneri, mai ales cand ati fost virgini la debutul relatiei, dupa un timp impreuna, unul dintre voi poate simti nevoia sa traiasca alte experiente – ceea ce duce la infidelitate sau la despartire…