La ce ar trebui sa va ganditi inainte de casatorie, inainte de a face marele pas si inainte de a va lasa prinsi in toiul pregatirilor de nunta, care nu va mai lasa timp sa reflectati? Desi unora li se poate parea ciudat si amuzant, cursurile si sedintele de consiliere premaritale isi au rostul lor: acela de a ii ajuta pe tineri sa se gandeasca la viitorul lor impreuna, sa analizeze compatibilitatea dintre ei si sa faca marele pas mai pregatiti.
Chiar daca simtiti ca iubirea dintre voi este puternica, chiar daca va simtiti entuziasti la gandul casatoriei si chiar daca va intelegeti de minune, inainte de casatorie este de preferat sa va ganditi si sa discutati despre cateva aspecte, asa inca casnicia sa nu va aduca surprize neplacute.
Casatoria este un pas mare (chiar cand nu credeti in casatoria pana la moarte), o schimbare care naste in mod natural temeri si este important sa va ganditi si sa vorbiti despre acele temeri. De fapt, este cat se poate de normal sa va fie putin teama – acesta este semn ca luati pasul mare in serios si ca va ganditi la ce va urma. A ignora cu inocenta si idealism realitatile si a nu simti decat entuziasm pentru casatorie, insa, nu mai este chiar la fel de bine: acum sunteti indragostiti si deci credeti ca totul va fi minunat; insa viata in doi nu este niciodata usoara si trebuie sa va ganditi si la aspecte mai putin romantice…
Desi nu suna deloc romantic, pasional, este bine pentru viitorii soti sa se gandeasca la unele aspecte si sa le discute inainte de casatorie. Care ar fi cele mai importante lucruri?
De ce doriti sa va casatoriti? Daca raspunsul nu este „pentru ca ne iubim si pentru ca vrem sa ne cream o viata impreuna”, atunci e cazul sa va ganditi putin mai mult la ce urmeaza sa faceti. Uneori, grabesti o casatorie din motive gresite: pentru ca te-ai saturat de singuratate; pentru ca vrei siguranta (financiara sau de alta natura); pentru ca vrei sa scapi de acasa; pentru ca ai visat mereu la ziua nuntii; pentru ca toti prietenii se casatoresc; pentru ca ai ajuns la o anumita varsta… Nu planuiti o nunta cu gandul doar la nunta si nu la ce urmeaza si nu va casatoriti daca nu va iubiti!
Credeti ca se va schimba relatia dupa casatorie? In ce fel? Va este teama de schimbari sau, dimpotriva, sperati ca partenerul va face unele schimbari la el/ea? Foarte important aspect la care sa va ganditi si pe care sa il discutati inainte de casatorie. Si aceasta deoarece, deseori, femeile spera ca partenerul lor se va shimba odata casatoriti, ca va deveni mai „serios” (speranta des irealista, in special cand nu discuta cu acesta), in timp ce barbatii spera ca relatia si partenera vor ramane la fel (insa ea se va schimba in timp)… Vorbiti despre asteptarile si temerile voastre cu privire la casnicie. Vorbiti si despre ce ati schimba unul la celalalt, pentru ca este mult mai bine sa fiti sinceri si sa vorbiti si despre ce nu este perfect, decat sa sperati in tacere ca celalalt se va schimba…
Timp in cuplu vs. timp individual. Iata inca un aspect despre care ar fi de preferat sa discutati inainte de casatorie cat se poate de serios, oricat de superficial vi s-ar parea. Ce se va schimba la petrecerea timpului vostru – daca deja locuiti impreuna, schimbarea este mai putin vizibila. Si totusi, uneori, unul dintre parteneri se asteapta ca dupa casatorie celalalt sa isi petreaca majoritatea timpului liber acasa si sa renunte la activitatile individuale, la intalniri cu prietenii si la hobby-uri.
Ea se asteapta ca el sa vina direct acasa, el se asteapta ca ea sa nu mai iasa singura… Este important sa clarificati ce asteptari aveti si ce neintelegeri aveti. In mod ideal, ar trebui sa stiti ca ambii veti avea nevoie sa va pastrati o parte din independenta si sa petreceti regulat timp singuri, individual. A fi casatoriti nu trebuie sa fie identic cu a fi lipiti unul de altul! Fiecare va avea nevoie de timp, fiecare trebuie sa isi pastreze prietenii si interesele proprii, altfel nu dupa mult timp, casnicia il va sufoca pe unul dintre voi…
Vreti copii? Daca da, cati? Cand? Si ce parere aveti despre cresterea lor – un stil autoritar sau unul empatic? Cresterea copilului este, mai ales in primii ani de viata, sarcina majora a mamei sau a ambilor parinti in aceeasi masura? In primul rand, inainte de a va casatori, este important sa stiti ca dorintele voastre a propos de a deveni parinti sunt compatibile, caci a te casatori cu cineva care nu vrea copii, sperand ca in timp se razgandeste, este un pas gresit si un inceput rau in casnicie.
O persoana care nu vrea copii are motivele sale – a gandi ca se va razgandi, ca se va maturiza sau ca o/il vei convinge este un mod gresit de a privi situatia. Caci fie va potriviti ca parteneri de viata, fie nu! Ce vei face daca partenerul nu va vrea niciodata copii? Vei incerca sa ii faci fara stirea sa?! Inca un lucru important de discutat: atat stilul de crestere al copilului, cat si in special ce parere aveti despre rolurile de mama si de tata! Caci, din pacate, exista unii barbati care doresc cu entuziasm copilasi, insa care se gandesc naiv ca ei nu vor fi nevoiti sa faca prea multe – doar mama va sta acasa cu ei, nu-i asa?…
Cum va impartiti sarcinile in casa? Ce parere aveti – impartire echitabila, sau femeia cu gospodaria? Vorbiti sincer si serios despre aceasta, pentru ca mare parte din conflictele in casnicii sunt create de impartirea inechitabila a sarcinilor domestice. Unii barbati gandesc ca o sotie va face in mod normal aceste sarcini, insa sotia lor nu este deloc de acord! Vedeti daca sunteti capabili sa ajungeti la o planificare care sa vi se para echitabila: nu egala, ci echitabila, ceea ce inseamna ca, in functie de timpul fiecaruia si de abilitati, unul face ceva, altul altceva…
Cum veti gestiona bugetul in casnicie? Inca un subiect delicat despre care mai bine vorbiti inainte de casatorie! In primul rand, ganditi-va la ce bani castigati fiecare si daca, cumva, unul dintre voi se simte inferior din cauza salariului mai mic. Castigurile voastre nu trebuie sa duca la o lupta pentru putere si la dezechilibre! Odata casatoriti, cel ce castiga mai putin trebuie sa fie mandru, si nu invidios, de realizarile partenerului de viata. Vorbiti si despre cum veti gestiona bugetul, ce conturi veti avea si daca fiecare isi va avea o suma personala de cheltuieli. Planuiti, mai ales, cum veti economisi impreuna bani, caci multe probleme decurg din cheltuielile nechibzuite…