Este evident ca relatiile pe Facebook sunt mai solide decat relatiile din viata de zi cu zi in randul tinerilor sau chiar si a adultilor care isi cauta o companie virtuala, sau pur si simplu se plictisesc si vor sa patrunda in modernitate, daca nu sunt deja acolo. Relatiile pe Facebook se stabilesc in functie de criteriile stabilite de altii si asa ajung oamenii ca niste roboti. Isi pun cate un status care le descrie starea emotionala de moment, unii dau „like”, deci aceia deja devin apropiati, desi niciodata nu s-a inteles de ce unii dau like si la stari emotionale negative.
E o intreaga psihologie si cu Facebook-ul asta, iar in Romania a starnit o intreaga euforie, devenind un mijloc de manipulare in masa. Nimeni nu mai poate sta linistit langa un calculator conectat la internet fara sa intre pe pagina de Facebook pentru a verifica actualizarile prietenilor si pentru a face propriile actualizari. Relatiile pe Facebook tind insa sa fie nu tocmai reale, oamenii sunt falsi si pot arata orice fata vor ei, doar de aceea sunt pe „cartea cu fete”. Se poate falsifica orice. Este insa si un bun mod de comunicare cu apropiatii, prietenii sau familia, o relationare la nivel abstract se poate spune.
Cum afecteaza Facebook-ul relatiile
Sa luam un exemplu concret. Esti la inceputul unei relatii, pe tip/a l-ai/ai cunoscut-o intr-o seara prin intermediul unui amic comun sau prin diverse alte circumstante, i-ai aflat numele iar cand ai ajuns acasa i-ai si trimis cerere de prietenie pe Facebook ca sa poti vedea ce poze are, ce prieteni are, ce locuri prefera, pe unde a fost, ce gusturi muzicale are si cel mai important lucru – daca este intr-o relatie.
Pur si simplu vrei sa iti dai seama daca va potriviti cat de cat si daca rezultatul este pozitiv, atunci ai si trecut la actiune. Urmeaza cateva intalniri inafara facebook-ului si dupa ce se infiripa ceva, inconstient, verifici in fiecare zi postarile de pe pagina sa. Acest lucru duce la suspiciuni, lipsa de incredere, instabilitate, discutii aprinse, din simple motive ca a postat o poza in care era cu un amic/a, poza de vreo trei ani, pe care a gasit-o printre vechituri si i-a dat tag, sau are un status ciudat, pe care tu il despici in patru si incerci sa-ti dai seama ce a vrut sa spuna, daca se referea la tine sau daca are ceva de ascuns, posteaza un videoclip cu tente bizare (de amor, de panica, de singuratate etc), iar tu tot stai asa vreo cateva ore gandindu-te la ce a vrut sa spuna.
Si asa incet-incet, ajungi sa-ti pierzi timpul cu indoieli si intrebari in loc sa pui mana pe telefon si sa suni sa stai de povesti ore in sir sau pur si simplu sa faci o invitatie in parc in toiul noptii unde puteti comunica in pace.
Relatiile pe Facebook influenteaza mult si stilul de viata al persoanelor. Unii vad ceva pe un profil si incearca sa copieze, sa adopte un stil, care in mod normal nu-i caracterizeaza si nici nu-i avantajeaza, ajungand astfel sa se minta singuri si pierzandu-si din identitate, traiesc intr-o continua frustrare. Chiar si stilul de viata al unora poate provoca acea panica, prin albumele cu poze postate din diverse locuri vizitate, locuri pe care unii nu le gasesc nici pe harta cu degetul si usor-usor devin si invidiosi pe realizarile altora. Se spune ca adevarul doare, dar minciuna ucide si mai mult decat atat. Cand traiesti in nestiinta esti mai fericit.
O alta fata negativa a Facebook-ului este ca toate relatiile, dramele psihologice si micile neplaceri ale vietii sunt publice, aruncate exact ca niste rufe murdare in vazul tuturor. Chiar si despartirile apar in monitoarele prietenilor de pe Facebook si comentariile subiective cu privire la acestea pot afecta persoanele in cauza.
Insa relatiile pe Facebook pot fi si bune. Ajuta la documentare, incita la cunoastere, determina simpatie, simt critic, analitic si dezvolta spiritul de echipa. Desi este mult mai indicat sa traim o viata reala si nu bazata pe fictiune si imagini, majoritatea adopta canalele de socializare ca si mijloc de expunere a sentimentelor, ca modalitate de exteriorizare sau pur si simplu ca stil de viata, pentru ca nu sunt capabili sa faca sau sa spuna in afara internetului ceea ce zic online.
S-a demonstrat ca persoanele care petrec foarte mult timp pe canalele de socializare sau pe diverse chat-uri sau forumuri sunt persoane singuratice, carora le pasa mai mult de cei din jur pe care nu-i cunosc tocmai personal decat de cei cu care ar putea da mana cand se intalnesc pe strada. Luand in considerare gradul mare de afectivitate pe care-l poate avea o postare subiectiva pe wall-ul cuiva asupra altcuiva, se poate afirma cu tarie ca relatiile pe Facebook sunt exact ca o bataie de vant, cand puternica, cand sublima, cand inexistenta, iar atunci cand te astepti mai putin, din cei 790 de prieteni pe care-i pe Facebook, nici unul nu este disponibil sa iasa la o cafea intr-o zi ploioasa de toamna.