DiverseSfântul Valentin vs. Dragobete - voi cu cine țineți?

Sfântul Valentin vs. Dragobete – voi cu cine țineți?

Sfântul Valentin vs. Dragobete – ce alegem când ne bate iubirea-n geam?

În fiecare an, în prag de primăvară după modelul “scapi de dracu, da-i de tasu’”, scăpăm de șosele pline de nămeți și ger cumplit(nu putem generaliza, că anul acesta a fost mai blând) și dăm peste ceea ce unii numesc “Triada groazei”. 14 februarie, 1 martie și 8 martie.

Dar de ce 14 februarie și nu 24? De ce “Sfântul” Valetin și nu Dragobete? Hai măcar să știm de unde vin aceste două sărbători și de ce în România funcționează fix aia care nu trebuie.

Sfântul Valentin vs. Dragobete – prezentarea concurenților

În colțul roșu Sfântul Valentin… care nu e sfânt deloc!

În calendarul creștin ortodox nu e nici un sfânt Valentin pe 14 februarie, ci un alt sfânt, cu nume dubios – Auxenţiu.

Povestea spune că împăratul român Claudius al II-lea s-a gândit, într-o zi cu soare că niciunul dintre soldații Romei nu ar trebui să se căsătorească. De ce? De bine ce le era!

Mă rog. Umbla vorba prin târg că soldații nu prea mai aveau chef de mers la luptă, pentru că….femei, evident.

Valentin, preot creștin, considera însă că dreptul oamenilor de a să căsători era dat de Dumnezeu iar Claudiu nu avea dreptul să-l interzică. El a căsătorit cupluri în secret, cununiile fiind făcute evident în locuri la fel de secrete.

Valentin a fost însă prins de împărat pentru că vorba aia, ulciorul nu merge de multe ori la cununie. A fost decapitat în ziua de 14 aprilie.  Până în acea zi, el a tot trimis scrisori de adio prietenilor săi, iscălindu-se în josul paginii „Adu-ți aminte de Valentin al tău.”

Așadar nici urmă de lugu lugu în toată povestea asta. Până când poetul englez Geoffrey Chaucer (Gefri Ciosăr) nu a deschis cutia Pandorei, făcându-i prima reclamă gratuită în poeziile lui.

Și uite așa am ajuns peste noapte să-l venerăm pe acest Valentin și să ne scriem bilețele cu te iubesc, în numele lui.

În colțul albastruuuuu… Dragobetele nostru

Adevăratul fiu al Babei Dochia, care mai departe era fiica lui Decebal… deci cum ar veni, Dragobete era nepotă-su.

Zeu al dragostei la daco-români sau Cap de Primăvară sau Navalnicul sau Logodnicul Păsărilor. Dragobete a ajuns odată cu trecerea timpului patron al dragostei și al bunei dispoziții pe plaiurile românești, cu predilecție în Oltenia.

Hai să vedem cele 7 motive inventate de noi pentru care  tradițiile de Dragobete nu au nicio șansă în lupta cu Valentin – Sfântul Valentin vs. Dragobete

  1. Pentru că Dragobetele cade pe 24Februarie la doar 10 zile după ce buzunarele s-au golit prin malluri.

Povestea spune că pe 24 februarie toate păsările se strâng în stoluri, ciripesc, își aleg perechile și își construiesc cuiburile. Cele neîmperecheate rămân singure și fără pui până la Dragobetele de anul viitor. Precum păsările, fetele și băieții aflați la vârstă adolescenței trebuiau să se întâlnească în ziua de Dragobete pentru a fi îndrăgostiți tot anul.

  1. Dacă de Valentin poți fi leneș, de Dragobete trebție să te trezești devreme

Dis-de-dimineață, îmbrăcăți în cele mai bune haine, tinerii se întâlneau în centrul satului sau în față bisericii.

Dacă vremea era nasoală, tinerii se strângeau într-o casă “să facă de Dragobete”, să petreacă, să lege prietenii, să se țină de jocuri și ghidușii.

Dacă era mișto afară, porneau cântând în grupuri către pădure în căutarea ghioceilor și a altor plante miraculoase.

  1. Pentru că Dragobetele nu costă nimic, toată distracția de Dragobete este practic moca, așa că n-are nicio șansă.

Odată ajunși în pădure, băieții și „fetili” se puneau la vorbă. Fetele mai strângeau viorele și tămâioasa, fiind folosite apoi în diverse farmece de dragoste.

  1. Spre deosebire de Valentin, când îți iei două bilete la film și o cola cu doar un milion și apoi te pui în fotoliu, Dragobetele presupune niscaiva efort fizic.

La prânz, fetele începeau să fugă spre sat, această goana  fiind numită „zburătorit”. Fiecare vlăjgan urmarea fata care îi plăcea, iar fata urma să se lase prinsă.

Aici se complică și mai mult problema!

  1. De Dragobete nu e ca de Valentin să te ascunzi ca o fetiță după o felicitare. Aici tre’ să fii bărbat nenică și să ai tupeu.  Flăcăul dacă era iute de picior și fetei îi plăcea respectivul urmăritor, atunci avea loc o sărutare mai îndelungată în văzul tuturor. Sărutul reprezenta mai în glumă mai în serios logodna celor doi.
  2. De Dragobete când se lasă de cu seară devine nasol de tot. La sfârșitul zilei dacă nu te-ai combinat nu te duci să-ți spui perna pe față și să plângi într-un colț cum faci de Valentin. După se lasă cu petrecere, indiferent de statutul tău amoros!
  3. Nu-i lacrimogen băi nenicule

Deci, voi cu cine țineți în meciul Sfântul Valentin vs. Dragobete?

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.