Lentivirusul limfotrop T al felinelor este un virus care se aseamana cu cel al virusurilor SIDA de la om, respectiv HIV-1 si HIV-2. Acesta este motivul pentru care a fost denumit virusul imunodeficientei feline sau FIV. Agentul patogen a fost izolat de cercetatorul Peterson in anul 1987, care a observat ca este un virus diferit de cel al Leucemiei feline. El a reusit sa depisteze acest virus comparand limfocitele de la pisicile bolnave cu cele de la pisici sanatoase.
Boala apare mai frecvent la masculi, femelele sunt mai putin afectate de acest virus. Din momentul in care virusul patrunde in organism se fixeaza pe celule receptoare si astfel se integreaza sub forma de provirusi. Acestia raman in stare latenta pana la un moment dat, cand sunt activati datorita aparitiei unor conditii favorabile.
Imunodeficienta felina are patru stadii de evolutie:
- Primoinfectia care se manifesta prin 4-6 saptamani de infectie. Apare un sindrom de mononucleoza, febra, neutropenie si hiperplazie generala a limfoganglionilor. Animalele afectate de aceasta forma a bolii raman purtatoare de virus si anticorpi chiar si dupa disparitia simptomelor. Ele pot cu usurinta contamina alte pisici sanatoase.
- Stadiul doi al bolii tine o perioada lunga de timp, in jur de 4-10 ani.
- Hiperplazia limfoganglionara generalizata este un semn clinic ce arata ca animalul este in stadiul trei al bolii. Pisica are un numar foarte mare de foliculi limfoizi, care au dimensiuni mari, pot acoperi doua treimi din suprafata limfoganglionilor. Simptomele acestei faze sunt: caderea parului, stari febrile, leucopenie, anemie, tulburari comportamentale.
- In ultimul stadiu apar infectii secundare (periodontite, gingivite, rinite, conjunctivite, abcese, boli parazitare, stomatite, dermatite, conjunctivite), tulburari nervoase (este afectat mult sistemul nervos, apar demente, convulsii, pierderea obiceiului de spalare a firelor de par ale blanii, miscari ciudate ale limbii sau ale fetei), neoplazii (carcinoame, limfoame), boli imune (trombocitomii, artrite imune, anemii autoimune) si alte boli cronice.
Pisica care prezinta astfel de simptome trebuie dusa de urgenta la un medic veterinar. Acesta in stabilirea diagnosticului trebuie sa-i faca anumite teste serologice. Astfel el va identifica antigenele virale, anticorpii, moleculele de ADN ale provirusului FIV ce apar in genomul limfocitelor.
Imunodeficienta felina nu se vindeca. La sfarsitul bolii apare scaderea exagerata a numarul de limfocite si animalul moare.