Animale de companieȚigănușul (Umbra krameri), un pește de apă dulce numit și peștele-cățeluș

Țigănușul (Umbra krameri), un pește de apă dulce numit și peștele-cățeluș

Tiganusul este un peste mic de apa dulce, care nu depaseste 10 cm si este preferat de acvaristi.

O astfel de specie traieste in apele statatoare, balti, iazuri, canale, mlastini sau rauri lent curgatoare. Prefera zonele cu multa vegetatie acvatica si rezista in medii acvatice care au continut redus de oxigen. Arealul sau este format din apele interioare ale Europei de Sud-Est. La noi in tara apare in bazinul hidrografic al Dunarii, Delta Dunarii, bazinul Neajlovului, Teleormanului, cursul inferior al Crisurilor si Somesului, in lacurile Cernica, Chitila, Razelm, in baltile Cristesti, sau cele de langa Caraorman, Sulina.

Tiganusul are corpul putin indesat, aplatizat pe partile laterale, destul de frumos colorat, in nuante inchise de maroniu-brun cu sclipiri rosiatice pe partea dorsala iar pe partea ventrala coloritul este galbui, cu reflexii rosiatice iar uneori violacee. Pe partile laterale in zona de mijloc apare cate o dunga lunga de culoare mai deschisa.

De asemenea pe partile laterale apar numeroase pete, majoritatea mai intunecate si distribuite neregulat. Majoritatea exemplarelor au lungimea corpului cuprinsa intre 8-10 cm. Femela este in general mai mare decat masculul, in cazuri exceptionale poate avea si lungimea corpului de 11-13 cm. Toate inotatoarele sunt in nuante galbui-cenusii sau maronii, iar corpul este acoperit cu solzi mari si desi, stralucitori.

Capul este bine proportionat fata de marimea corpului, botul este scurt iar gura mica, dintii mici si uniformi, ochii sunt mari, rotunzi, pozitionati pe partile laterale ale capului. Inotatoarea anala are dimensiunea redusa, este formata din 7-8 radii, iar aripioarele ventrale si pectorale sunt in pereche si destul de mici.

Inotatoarea dorsala este mare, are aproximativ 15-16 radii, iar cea codala este bine dezvoltata si ea, are marginea rotunjita. La baza inotatoarei codale apare o dunga intunecata, transversala, caracteristica acestei specii. In anumite regiuni ale Europei acest peste este cunoscut cu numele popular de pestele-catelus care se datoreaza modului sau de a inota, prin miscari independente ale aripioarelor perechi.

Acest peste se adapteaza foarte bine si in apele mocirloase, in perioadele secetoase are obiceiul sa se ingroape in mal si sa respire aer atmosferic. Acest lucru il poate realiza cu ajutorul vezicii sale inotatoare care este puternic vascularizata.

Umbra krameri
Umbra krameri

Perioada de reproducere este in lunile mai-iunie, cand temperatura apei este in jur de 13-16 grade Celsius. In aceasta perioada masculul si femela au coloritul corpului mai frumos, nuantele sunt mai intense. Femela are obiceiul sa sape cuiburi pe fundul apei in care sa depuna ouale. De regula indeparteaza cu mare atentie tot malul pana ajunge la nisip, apoi sapa o adancitura, ii captuseste peretii cu alge si abia apoi depune icrele. Grija femelei pentru icre este foarte mare.

Ea depune un numar de 800-1500 icre, apoi le pazeste cu mare atentie si cu ajutorul aripioarelor si inotatoarelor sale vantura apa pentru a asigura necesarul de oxigen. Icrele au dimensiuni foarte mici, de cca. 1,8-1,9 mm, sunt incubate timp de 8-10 zile apoi apar larvele, respectiv alevinii, care nu depasesc lungimea de 0,5 cm.

Tiganusul este un peste rapitor, hrana sa consta din mici nevertebrate acvatice, insecte si larve de insecte acvatice, moluste, alge, puieti de peste si icre. Ajunge la maturitatea sexuala la varsta de 12 luni, cand are lungimea corpului de 4-5 cm.

Cei care doresc sa-l achizitioneze ca peste de acvariu trebuie sa il tina separat de alte specii de pesti pasnici, deoarece el se hraneste cu hrana vie, este un peste de prada. Nu este un peste pretentios, rezista in apa cu continut scazut de oxigen. Este recomandat acvaristilor incepatori.

Speranta de viata la pestele tiganus este de aproximativ 2 ani, in cazuri exceptionale poate trai si pana la 3-4 ani. Pescarii prind acest peste pentru a-l folosi drept nada in capturarea altor pesti in pescuitul sportiv.

Tiganusul are denumirea stiintifica de Umbra krameri, face parte din ordinul Esociformes, familia Umbridae. Nu este o specie in pericol de disparitie.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.