Sarcină & BebeCe să nu-i spui vreodată unei femei care se luptă cu infertilitatea...

Ce să nu-i spui vreodată unei femei care se luptă cu infertilitatea și cum o poți ajuta să treacă peste aceste momente

Infertilitatea este dusmanul de temut al oricarei femei: afla ce nu trebuie sa-i spui vreodata femeii care se lupta cu infertilitatea, care a aflat ca are sanse scazute sau chiar inexistente de a deveni mama! Trebuie sa realizam ca pentru o femeie, vestea ca este infertila, ca poate nu va avea niciodata copii, este o veste ce ii afecteaza insasi esenta: ii anuleaza natura sa de dadatoare de viata.

Lupta cu infertilitatea este una dificila, femeia ce afla ca nu poate fi mama (sau ca are sanse drastic scazute) confruntandu-se cu emotii intense, cu tristete, furie, gelozie fata de alte femei care au copii atat de usor, gol interior, teama, singuratate. In anumite privinte, femeia care se lupta cu infertilitatea oscileaza intre speranta ca, totusi, va reusi pana la urma sa devina mama si tristetea combinata cu furia ca tocmai ea trece prin acest groaznic lucru. Uneori, femeia infertila este in doliu – de aceea trebuie sa eviti sa-i spui lucruri inutile si superficiale, menite sa o faca sa se simta mai bine, insa care de fapt inrautatesc situatia.

„Totul se va rezolva, ai sa vezi”

La fel cum unei persoane care plange disparitia cuiva drag nu ar trebui sa ii spui „durerea va trece si va fi bine”, nu trebuie sa incerci sa oferi astfel de replici fals-optimiste femeii care isi plange fertilitatea. Nimeni nu poate sti cum vor fi lucrurile – uneori, nici chiar medicii nu pot spune cu acuratete daca femeia va putea intr-un final sa aiba sau nu copii (tratamentele de fertilitate ofera speranta, insa nu siguranta).

„Te inteleg, trebuie sa fie groaznic”

Nimeni nu o poate intelege pe femeia care se lupta cu infertilitatea. Experienta sa este personala si unica, nici chiar o alta femeie care are probleme cu fertilitatea nu va trece prin aceeasi experienta. Aceasta este o replica goala si insensibila – cum ar putea altcineva intelege? Ar putea doar sa ii fie alaturi si sa o sprijine, insa nu sa o inteleaga

„X a avut aceeasi problema si pana la urma a reusit sa aiba copii”

Aceasta pare ca i-ar oferi speranta femeii care se lupta cu infertilitatea; daca altii au reusit, exista si pentru ea speranta. Insa… nu o ajuta cu mult; de altfel si ea cunoaste fara indoiala cazurile altor femei si nu are nevoie sa i se relateze ce s-a intamplat cu altcineva. Ea stie mai bine cate sanse are ea si faptul ca o alta a avut sanse mai mari nu o ajuta…

„Ar trebui sa incerci ulei de primula, ulei de ciubotica cucului, ceai de busuioc etc.”

Nu-i sugera unei femei care se lupta cu infertilitatea ce sa faca si la ce remedii sa apeleze – decat daca te intreaba! Poti fi sigur ca ea cunoaste deja orice remediu si ca i s-au recomandat multiple cai de a spori fertilitatea. Astfel de sfaturi date doar ca incercare de a o face optimista nu-si au locul din partea cuiva care nici nu a trait aceasta experienta si care nici nu este specialist in remedii. Oare ea nu a incercat deja orice ar fi putut avea efecte pozitive?

„Esti totusi norocoasa ca astazi exista atatea tratamente de fertilitate”

femeie ce se lupta cu infertilitatea

O replica insensibila! Nu, femeia care este infertila sau care are probleme de fertilitate nu este norocoasa! Poate ca are avantajul de a trai intr-o vreme in care are acces la unele solutii posibile date de medicina si tehnica moderna, insa numai norocoasa nu este… O femeie careia i se spune ca s-ar putea sa nu aiba niciodata copii are de obicei forta sa se lupte, sa incerce orice cai de a reusi – insa chiar cand tratamentele ii ofera speranta si sanse crescute, acesta nu se numeste noroc.

„Inca poti fi mama, poti adopta un copil”

Si femeia stie ca ar putea sa apeleze la adoptie, nu ii spui ceva nou! Insa chiar daca mamele adoptive isi iubesc copiii, niciodata nu va fi acelasi lucru cu a da tu viata, a aduce pe lume propriul copil. Adoptia este o cale pe care o urmeaza femeile care nu au deloc sanse sa ramana insarcinate, insa aceasta nu este o rezolvare usoara a tuturor emotiilor negative cauzate de infertilitate.

Nu poti spera ca ea se va lumina deodata la fata spunand: „da, ai dreptate, chiar daca nu voi putea avea copiii mei, pot sa fiu totusi mama”. Adoptia este un lucru minunat, insa nu o vindeca pe femeie, nu ii compenseaza in totalitate pierderea (caci infertilitatea duce la un sentiment de pierdere, de pierdere a sansei de a da viata).

„Copiii nu sunt cel mai important lucru in viata, eu nici nu cred ca o sa am copii”

Poate ca unul dintre cele mai neinspirate lucruri pe care le-ai putea spune unei femei care se lupta cu infertilitatea! A incerca sa ii arati ca a fi infertil nu este chiar asa de groaznic deoarece o femeie poate fi implinita si fara copii este un pas gresit – de unde ar putea sti cineva ce este important pentru ea? In plus, chiar si femeile care nu-si doresc cu ardoare copii, insa afla ca au probleme de infertilitate, sufera.

Si pentru multe femei, adevarata implinire este intr-adevar cea de a avea copii, de a deveni mama. Iar a auzi cum o alta femeie declara ca nici nu vrea copii, in timp ce ea ar face orice sa devina mama este probabil cel mai oribil lucru (gelozia fata de atatea femei ce nu au aceasta problema si ce nu constientizeaza cat de norocoase sunt este coplesitoare).

Atunci, ce-i poti spune unei femei care se lupta cu infertilitatea? Din pacate, mai nimic care sa o ajute si care sa o faca sa treaca mai usor peste durere. Mai bine este sa invatam sa nu oferim sfaturi inutile si replici goale care ar trebui, chipurile, sa ofere optimism, ci sa invatam sa fim alaturi de o persoana care sufera si trece printr-o perioada grea, sa invatam sa ascultam si sa fim pur si simplu acolo pentru ea.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.