Sarcină & BebeLa ce fel de schimbări să te aștepți în luna a cincea...

La ce fel de schimbări să te aștepți în luna a cincea de sarcină?

In luna a cincea de sarcina, burtica femeii insarcinate este rotunda si mandra (cresterea si deplasarea in sus a uterului cauzeaza, din pacate, dureri de spate din ce in ce mai neplacute). Starile de vertij pot fi acum foarte frecvente – la miscarile prea bruste, ameteala apare. Senzatia de caldura si transpiratia in exces se intensifica – de aceea este importanta o vestimentatie adecvata. Pana in luna a cincea de sarcina, este foarte probabil ca rezervele de fier din organism sa se fi consumat: de aceea medicul va recomanda deseori suplimentarea cu fier, pentru a evita riscul de anemie (doar medicul este in masura sa recomande dozele adecvate de fier ce trebuie luate).

O schimbare ce va entuziasma femeia insarcinata: din luna a cincea, miscarile bebelusului pot fi in mod clar simtite. Daca se apasa usor burtica, daca exista un zgomot, viitoarea mamica isi poate simti bebelusul agitandu-se, rostogolindu-se si lovind energic (aceste miscari se resimt cel mai bine atunci cand femeia insarcinata se odihneste).

Ce poate face femeia insarcinata in luna a cincea de sarcina:

Diminuarea problemelor de piele. Transpiratia in exces poate provoca iritatii de piele si este foarte comun ca femeia insarcinata sa aiba pielea corpului uscata si chiar sa observe bucati mici de piele descuamata, in special in zona gatului si a sanilor. Hidratarea, hainele largi ce lasa pielea sa respire, evitarea expunerii prelungite la soare, baile caldute si utilizarea unei creme bine hidratante (de preferat fara parfum) sunt caile de a micsora aceste neplaceri. In cazul in care descuamarea pielii naste dureri, este necesar consultul la un medic dermatolog.

Diminuarea starilor de ameteala. Atunci cand se ridica brusc in picioare sau cand face un efort fizic crescut, este normal ca femeia insarcinata sa aiba o scurta stare de vertij, de aceea trebuie evitate miscarile bruste si eforturile mari, trebuie asigurata hidratarea si trebuie evitata foamea.

In schimb, daca aceste stari de ameteala se manifesta frecvent fara vreo miscare brusca sau solicitanta si daca apar si stari de lesin, de slabiciune, daca starea de oboseala persista (odata cu trimestrul doi, de obicei oboseala scade), atunci poate fi vorba de anemie. Medicul poate efectua un test de sange si in cazul unei rezerve scazute de fier, va recomanda suplimente crescute de fier femeii.

Precautie in ceea ce priveste remediile naturale. Unele persoane pot recomanda cu caldura femeii insarcinate diverse remedii naturale, pe baza de plante (ceaiuri, pilule, picaturi) pentru diminuarea durerilor, a oboselii, a arsurilor sau pentru un somn mai bun. Atentie : chiar daca o substanta este 100% naturala, aceasta nu inseamna nici pe departe ca este inofensiva. Diverse ceaiuri sau pilule pe baza de plante pot dauna grav sarcinii, asadar intotdeauna trebuie cerut acordul medicului (a nu urma sfaturi de genul « este bun, a folosit si X cand era insarcinata»).

Evitarea accidentelor. In luna a cincea de sarcina, articulatiile si ligamentele sunt slabite ; in plus, apar acele stari de ameteala la miscari bruste si la efort ; mai mult, greutatea burticii (acum considerabila) cauzeaza o schimbare a centrului de echilibru si deci a posturii corpului, ceea ce o face pe femeia insarcinata oarecum mai stangace. Aceste schimbari cresc riscul ca femeia sa faca un mic accident, de aceea este importanta precautia; pentru un echilibru mai bun, sunt de preferat pantofii cu talpa plata; femeia insarcinata trebuie sa se miste mai incet si cu grija, iar la orice stare de ameteala sa se odihneasca.

Exercitiile fizice atat de benefice trebuie facute cu grija: trebuie evitat orice tip de exercitii ce prezinta risc de ciocnire si lovire (sporturi de echipa), orice ridicari de greutati, orice exercitii in timpul carora se sta pe burta, orice exercitii ce forteaza muschii abdominali si in general orice exercitii suprasolicitante. Miscarea fizica regulata nu trebuie uitata, caci face mult bine femeii, insa este de preferat sa se adopte plimbari pe jos, inot, gimnastica speciala pentru gravide, yoga, exercitii pe bicicleta fixa. La orice durere, vertij, vedere in ceata, respiratie grea sau palpitatie, exercitiul trebuie stopat.

Lupta impotriva hemoroizilor. Multe femei insarcinate se vor confrunta cu aparitia hemoroizilor in timpul sarcinii sau la nastere. Pentru a diminua riscul de aparitie al hemoroizilor, hidratarea, igiena, consumul de fibre si combatarea starilor de constipatie sunt utile. Daca totusi acestia isi fac aparitia, medicul poate recomanda alifii pentru diminuarea neplacerii.

Pregatire in curs. Din luna a cincea de sarcina, se poate planifica inceperea unui curs prenatal – iar daca acesta va fi inceput mai tarziu, atunci este totusi bine ca femeia insarcinata sa se informeze despre nastere si ingrijirea bebelusului prin diferite lecturi (atentie la filmele ce prezinta nasteri: desi sunt informative, ele pot provoca o anxietate si frica inutila unor femei).

Cursurile pe care le va frecventa femeia insarcinata sunt extrem de benefice, oferindu-i informatii despre travaliu si tipurile diferite de nastere, invatand-o tehnici de relaxare si de diminuare a durerii (importante sunt exercitiile de respiratie), chiar sfaturi si sugestii despre alaptare si ingrijirea nou-nascutului. Exista cursuri extrem de condensate (cele gratuite), insa si module de curs ce dureaza mai mult si ce abordeaza inclusiv pregatirea psihologica a viitoarei mame.

Zestrea bebelusului. Pana in luna a cincea de sarcina, sexul bebelusului este cunoscut daca parintii au ales sa il afle inainte de nasterea sa! Astfel ca, pentru ca parintii sa se obisnuiasca cu ideea ca in curand vor avea un mic bebe si pentru a isi ocupa placut si util timpul, ei pot sa aleaga numele micutului si pot incepe sa achizitioneze obiectele utile pentru micut: un patut, un carucior, un scaunel de masina, kituri de siguranta si, de ce nu, primele sale hainute…

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.