Sarcină & BebeCum iți dai seama că ai hemoroizi în timpul sarcinii și ce...

Cum iți dai seama că ai hemoroizi în timpul sarcinii și ce metode de combatere folosești

 

Oricat de minunata este vestea ca vei avea un bebe, exista si unele lucruri mai putin placute cu care s-ar putea sa fii nevoita sa te confrunti: hemoroizii si sarcina fac parte din acele lucruri… Din pacate, majoritatea femeilor intampina aceasta mica problema, cu atat mai mult cu cat au o viata sedentara, o dieta plina in grasimi si condimente si varsta lor este mai inaintata. Conform unor statistici, femeile care au fost macar o data insarcinate intampina problema hemoroizilor de cinci ori mai des decat femeile care inca nu au avut copii.

Tulburarile circulatorii, tulburarile gastro-intestinale (in special constipatia), sedentarismul (cand esti insarcinata, tinzi sa faci putina miscare si stai jos mult mai mult timp), toate acestea duc la aparitia hemoroizilor in timpul sarcinii.

Hemoroizii si sarcina sunt cu atat mai mult interconectate atunci cand femeia are peste 30 de ani (sansele de aparitie a acestora se dubleaza sau chiar tripleaza) si cand este la a doua sau a treia nastere. Nu sarcina in sine determina aparitia acestei delicate probleme, ci ea doar favorizeaza conditiile de aparitie a acestora.

Avand in vedere medicina avansata, hemoroizii si sarcina nu este o problematica care sa suscite foarte multa atentie si ingrijorare – este mai mult o neplacere decat o conditie grava a femeii insarcinate. Insa uneori, aceasta problema poate duce la unele complicatii la nastere sau dupa nastere – in special dupa o nastere naturala, din cauza compresiei vaselor de sange, se pot forma noduli hemoroidali.

Pentru a evita complicatii, este bine sa faci teste complete chiar la primul consult medical dupa ce ai ramas insarcinata si periodic dupa aceea: analiza intestinului gros, rectoscopie, anamneza. Daca vor fi depistati hemoroizi, trebuie sa urmezi indicatiile precise ale medicului: te poate sfatui sa folosesti o alifie, anumite medicamente sau doar sa pastrezi cu atentie igiena. In nici un caz nu urma de capul tau vreun tratament aflat de la prieteni sau de pe Internet!

Hemoroizilor si sarcinii li se adauga frecvent si varicele: de multe ori, daca mama ta a suferit de aceste afectiuni si tu ai un risc sporit sa le intampini, de aceea e cu atat mai important sa incerci sa iti iei din timp anumite masuri. Daca in timpul sarcinii te confrunti des cu stari de constipatie (ceea ce se intampla frecvent), aceasta favorizeaza aparitia si agravarea hemoroizilor.

Cum iti dai seama ca ai hemoroizi

hemoroizi în timpul sarcinii

Cand vorbim despre hemoroizi si sarcina, nu exista diferente in ceea ce priveste semnele, simptomele, manifestarea lor: astfel, iti dai seama ca ai aceasta problema daca ai dureri in zona anusului, mancarimi in aceasta zona si chiar sangerari, sau doar o senzatie de disconfort cand stai jos sau cand mergi la toaleta. Insa pot aparea hemoroizii fara ca tu sa experimentezi vreunul dintre aceste simptome, de aceea este recomandat sa faci periodic cate o rectoscopie pentru a depista la timp nodulii din interior – astfel, te feresti de posibilitatea unor complicatii aparute dupa ce ai nascut.

Hemoroizii si sarcina – ce faci

Dupa cum s-a spus, important este sa nu te tratezi singura cu vreo alifie sau pastile – chiar daca cea mai buna prietena sau mama ta iti spune ca a folosit si ea in timpul sarcinii un anumit tratament de capul ei, tu asculta de medic, caci poti face mai mult rau decat bine!

In primul rand, inainte de a depista aceasta problema, incearca sa o eviti: astfel, adopta un program zilnic de gimnastica usoara, evita sedentarismul si in special sa stai mult in sezut (cand esti obosita, mai bine te intinzi sau stai pe o parte decat in sezut), mergi pe jos, combate perioadele de constipatie printr-o dieta de fructe, legume proaspete, lichide. Fereste-te in special de preparatele grase si picante.

Dar, in pofida unui regim alimentar sanatos, a unui program de exercitii fizice si uneori chiar a varstei tinere a viitoarei mame, hemoroizii tot apar in timpul sarcinii. De aici incolo, vei urma exact sfatul medicului. Astfel, daca ti-au fost depistati, insa tu nu ai experimentat nici unul dintre simptome (dureri, mancarimi, arsuri, sangerari rectale), atunci faci parte din tipologia de hemoroizi asimptomatici – este o conditie usoara, care de obicei nu necesita tratament, ci doar unele masuri de igiena: exercitii fizice, mers pe jos, bai cu diverse ceaiuri, clisme, dieta ce contine fibre si fara condimente (sare, piper, boia).

Daca ai experimentat anumite sangerari, dureri, mancarimi in zona anusului, vei urma aceleasi prescriptii de mai sus, la care probabil se vor adauga anumite medicamente. Rareori, se poate intampla ca hemoroizii sa fi avansat atat de grav, incat sa necesiti interventie chirurgicala – aceasta este inevitabila doar atunci cand nodulii ies in afara, sangerarile sunt frecvente si abundente. Interventia chirurgicala va avea loc dupa nastere si este de obicei lipsita de risc.

Hemoroizii si sarcina, totusi, de obicei nu reprezinta decat o neplacere cu care se confrunta femeia insarcinata, in special dupa nastere – astfel, pentru a preveni complicatii dupa ce ai nascut, urmeaza aceeasi igiena stricta, aceeasi dieta cu fibre vegetale, acelasi program de exercitii fizice usoare, evitarea sedentarismului. Senzatiile neplacute se vor diminua cu timpul, pana ce vor disparea, daca ai grija sa iti iei toate aceste masuri de precautie.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

1 COMENTARIU

  1. Nimic nu este mai neplacut decat aparitia hemoroizilor in timpul sarcinii. Acestia sunt extrem de deranjanti si foarte durerosi. Pentru a preveni aparitia hemoroizilor, este necesar sa inlaturam cauza principala, adica constipatia. Aceasta se poate inlatura foarte simplu: printr-un consum ridicat de fibre si vitamine. De asemenea, este indicat consumul a minim 2 litri de lichide in fiecare zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.