Astazi, sistemul scolar implica din ce in ce mai multe testari, teze, simulari, examene importante – cum pot parintii ajuta copilul cu examenele sale scolare, in special cele de la varste mai mici (precum examenele de sfarsit de an sau cele de la inceputul ciclului gimnazial)? Testarile presupun o mare presiune chiar si pentru cei ce au experienta examinarilor – atunci, cum se va descurca un copil cu primele sale examene, fara sprijin si incurajare din partea parintilor?
Teste neanuntate, teze si simulari de examene, examene de final si inceput de an scolar – copiii trebuie sa invete sa faca fata provocarii acestor tipuri de examinari inca de la varste mici. Desi este adevarat ca invatatorii si profesorii sunt cei care invata elevul cum sa faca fata testarilor si cum sa obtina abilitati de invatare, memorare, redare a informatiei si de gestionare a timpului, parintii pot ajuta mult copilul. Un examen – chiar daca nu este unul decisiv – pune o mare presiune asupra unui copil, iar parintii pot usura (sau agrava) aceasta presiune resimtita.
Cum pot parintii ajuta copilul cu examenele scolare?
Planificarea studiului pentru examen. Copiii nu-si gestioneaza prea bine timpul, nestiind sa preconizeze exact cat va lua invatarea adecvata pentru o testare; in plus, copiii au tendinta sa lase toata munca pentru un interval scurt de timp, care inseamna o aglomerare inutila si ineficienta. Strategia cea mai buna este cea de a incepe studiul pentru un examen scolar cu cateva saptamani bune inainte (in functie de cantitatea de informatie, chiar luni), asa incat volumul de munca zilnic sa fie unul mai redus – astfel, informatia este invatata si retinuta cu un consum mai mic de energie si de stres (invers, cand materialul de invatat se aduna, stresul de a-l memora adecvat scade din calitatea procesului de invatare).
Parintii pot propune un program de invatare adecvat, care sa implice perioade acceptabile de studiu in fiecare zi. Incercati sa va asigurati ca nu invata la ore nepotrivite, seara tarziu, la aceste ore copilul fiind prea obosit pentru un studiu eficient (in plus, aceasta il face a doua zi obosit). Important: desi este bine sa ii propuneti un program de studiu si sa il incurajati sa-l urmeze, incercati sa evitati sa-l presati constant „nu ar trebui sa mai inveti?” sau „ai invatat deja?” decat daca observati ca, intr-adevar, nu studiaza.
Spatiul de studiu. Parintii pot ajuta copilul cu examenele importante oferindu-i un spatiu adecvat de studiu, linistit, cu resursele necesare la indemana si fara nici un fel de distractie care ar opri studiul (atentie: cand copilul va spune ca invata mai usor cu muzica, insa vi se pare ca aceasta l-ar distrage de la studiu, de fapt el s-ar putea sa aiba dreptate – unele persoane au performante marite daca asculta muzica).
Tehnici ajutatoare de studiu. Majoritatea copiilor invata mult mai bine daca se folosesc de diverse note, schite, desene – a scrie, schita informatia ajuta atat la memorare, cat si la intelegere. Asadar, invatati copilul sa isi faca notite si schite inaintea unui examen scolar, care sa rezume in mare informatia. Alti copii memoreaza si inteleg prin repetarea cu voce tare a informatiei – invatati-l sa intoneze, chiar sa cante informatia pentru a o retine.
Exista si tehnici foarte utile de relaxare in timpul studiului si in timpul examenului: cand simte ca este coplesit, obosit, iritat, invatati copilul sa isi inchida ochii, sa respire adanc si regulat si sa numere pana la 10, apoi sa isi imagineze o scena frumoasa in minte; cand are nevoie de mai multa relaxare, incurajati-l sa iasa la o scurta plimbare, miscarea si aerul curat fiind extrem de benefice pentru creier.
Fiti mai permisivi si intelegatori in timpul perioadei de studiu pentru un examen scolar. Copilul poate fi anxios si deci mai iritabil, nervos si agitat (anxietatea modifica modurile de comportament); de asemenea, studiul il poate obosi. Astfel ca incercati sa nu puneti asupra sa alte presiuni, precum responsabilitati dificile in casa sau alte activitati ce ii cer timp sau efort. De asemenea, incercati sa va asigurati ca doarme si mananca bine – anxietatea dinaintea unui examen scolar il pot face sa nu doarma si sa nu manance, insa aceasta ii va afecta si performanta (in special inainte de examen, este important sa doarma suficient).
Stimulati increderea in sine a copilului inainte de un examen scolar. In special daca este anxios, spuneti-i ca aveti incredere in el si ca, chiar daca nu va avea rezultate foarte bune, important este ca a studiat (daca ii cereti sa aiba rezultate foarte bune, presiunea va fi foarte mare, anxietatea crescuta si performanta drastic diminuata). Spuneti-i ca este normal sa se simta nervos, anxios, ca asa va simteati si voi inainte de testarile importante, insa ca important este sa gandeasca ca poate reusi si sa se pregateasca pe cat de bine poate.
Atentie: poate ca va ganditi ca l-ar stimula sa-i promiteti o recompensa in caz ca are rezultate bune: nu este o strategie recomandata, deoarece adauga presiune asupra copilului (in plus, ii da de inteles ca nu munca sa, nu studiul sau are valoare, ci recompensa obtinuta, pe cand copilul ar trebui sa invete ca munca in sine, straduinta este valoroasa). Bineinteles ca, dupa examen, este benefic sa-l apreciati si laudati pentru rezultate sau, daca nu sunt bune, sa-l incurajati sa incerce mai mult data viitoare (pedeapsa nu are niciodata in aceste cazuri vreun rol util – decat, poate, in cazurile in care copilul chiar nu invata).
Incurajati pauzele de studiu. Copiii pot avea tendinta sa invete ore in sir din simpla dorinta de a „termina cu asta mai rapid”. Insa este o strategie ineficienta de studiu, astfel ca puteti sa ii propuneti la intervale regulate sa faca o pauza scurta, sa iasa la aer curat, sa asculte muzica, sa se uite la TV etc..
Incurajati invatatul in echipa. Multi copii invata mai usor daca au un coleg cu care sa invete si cu care sa rezolve sarcinile. Un coleg il poate ajuta si sa repete informatia invatata („se asculta” unul pe altul). Insa verificati daca, intr-adevar, copiii studiaza.
Exersati o simulare a examenului. Parintii pot ajuta copilul cu examenele scolare simuland, cu cateva zile inainte, o testare acasa si permitandu-i astfel copilului sa vada cum se descurca, la ce nu se descurca si unde mai are de lucru. Aceasta simulare este extrem de benefica, caci puteti chiar sa il invatati cum sa abordeze testul: de exemplu, o strategie utila este cea de a citi in intregime cerintele, apoi de a le scrie/rezolva initial pe cele simple, de care este sigur, neuitand sa verifice timpul ramas pentru cele mai dificile. Aceste repetitii sunt extrem de utile, in special pentru ca il invata sa isi gestioneze mai bine timpul pe care-l are la dispozitie (se intampla des ca rezultatele sa fie slabe din cauza faptului ca elevul nu stie sa isi aloce destul timp la fiecare subiect in parte).
Discutati cu invatatorul/ profesorul. Este bine ca parintii sa se implice activ in educatia copilului si sa mentina o relatie directa cu profesorii. Inaintea unui examen scolar important, puteti sa ii cereti profesorului o fisa care sa va expuna exact ce se va cere copilului la examen; il puteti intreba cu ce se descurca si cu ce nu se descurca copilul si cum il puteti ajuta acasa; si il puteti intreba daca el considera, ca profesor, ca elevul are nevoie de ore de pregatire suplimentara.