Citeste cateva fapte interesante despre bebelusi, fapte ce ne arata ca inca de la nastere micutul este o fiinta complexa si nu doar o scumpa mogaldeata care nu stie decat sa doarma si sa manance toata ziua… Un parinte invata totul despre bebelusul sau: rutina sa, ingrijirea si ocrotirea sa, mesajele sale, preferintele si temerile sale.
Iata insa cateva fapte interesante despre bebelusul tau pe care poate ca nu le cunosti:
- Bebelusul recunoaste si este atras de mirosul mamei sale; mai mult, el va alege sanii mamei sale dupa miros, refuzand sanii altor femei. Si invers, o mama isi poate recunoaste bebelusul doar dupa mirosul sau, chiar cand acesta este pus alaturi de alti micuti.
- Auzul bebelusului este extrem de dezvoltat: inca de la nastere, el stie de unde provin diferitele sunete din jur (urechea interioara fiind singurul organ de simt ce se dezvolta complet inca din timpul sarcinii). Un bebelus recunoaste vocea mamei sale inca de la nastere – si mai interesant, el recunoaste si reactioneaza pozitiv la vocea mamei chiar auzind o inregistrare de doar cateva secunde. De asemenea, micutii prefera vocile feminine: de aceea multe persoane se adreseaza bebelusului folosind un ton ascutit si dragalas.
- Simtul tactil este si el unul foarte dezvoltat: bebelusii sunt foarte sensibili la orice atingere si adora sa fie alintati de catre parinti; cea mai sensibila este gura micutului, de aceea el va incepe sa exploreze lumea aducandu-si obiectele la gura.
- Vederea este cel mai putin dezvoltat simt: micutul nu vede la distanta si nu isi recunoaste parintii la vedere decat dupa aproximativ 3 saptamani.
- Bebelusul va prefera sa se uite la imagini cu fete umane decat la orice alte imagini; in plus, va prefera intotdeauna fetele zambitoare, ceea ce arata cat de rapid invata semnificatiile expresiilor faciale.
- Bebelusul are in jur de 10. 000 de papile gustative in gura, care eventual scad in numar; el insa nu poate simti gustul sarat pana la varsta de 4 luni.
- Bebelusul isi poate tine respiratia si se naste un inotator abil, de aceea nasterea in apa este o optiune perfecta pentru nasterea naturala.
- In timpul sarcinii, greutatea corpului bebelusului creste de 3. 000 milioane de ori! In primii doi ani de viata, greutatea sa creste de 4 ori.
- Capul micutului reprezinta aproximativ un sfert din corpul sau (comparativ cu adultii, al caror cap reprezinta 1/8 din trup).
- Creierul bebelusului creste de 3 ori in marime pana la varsta de 4 ani; baieteii au creierul mai mare decat fetitele (creierul continua sa se dezvolte pana la 20 + ani).
- Bebelusii nascuti prin operatia cezariana au un risc crescut de a se confrunta cu probleme de respiratie; unele studii arata si ca nasterea prin cezariana face uneori legatura intima dintre micut si mama mai dificila (mamele ce nasc prin cezariana sufera in proportie mai mare de depresie postnatala).
- Sindromul mortii subite este prima cauza a mortii bebelusilor pana la implinirea primului an de viata (nimeni nu stie cauza exacta a acestui sindrom, insa este legat de sufocarea in timpul somnului).
- Bebelusii nou-nascuti nu plang cu lacrimi ca reactie emotionala pana pe la varsta de 3 luni (lacrimile lor au doar scopul de a umezi ochii); de abia dupa 2-3 luni ei vor plange ca reactie la ceva ce ii supara.
- Plansetele bebelusului au o tonalitate si intensitate astfel facute incat mama sa reactioneze instinctiv si sa simta nevoia de a-l proteja; mamicile proaspete pot recunoaste plansetele propriului micut din o multitudine de voci de bebelusi.
- Orice bebelus prefera sa auda limbajul uman, mai mult decat orice alte sunete; mai mult, micutii prefera sa auda limba lor natala, ceea ce sugereaza faptul ca ei incep sa invete limbajul inca din burtica mamicii.
- Bebelusii isi intorc capul atunci cand nu mai doresc sa manance; se considera ca aceasta reactie ramane si la adult: atunci cand refuzi ceva, intorci din cap.
- Constiinta de sine a unui bebelus apare la varsta de 1 an – atunci incepe sa isi formeze constiinta si imaginea de sine si sa faca diferentierea intre sine si altii.
- Se pare ca numele bebelusului ii influenteaza viata si dezvoltarea.
- Bebelusii nu au o memorie de lunga durata pana la o varsta de 2 ani jumatate – 3 ani, asadar nu isi pot aminti mai nimic pana la aceasta varsta. Aceasta, insa, nu inseamna ca experientele timpurii nu joaca un rol major in dezvoltarea ulterioara a copilului – il afecteaza fiecare experienta, numai ca nu si-o va aminti.
- Bebelusii nu au temperatura corporala reglata; ei sunt foarte sensibili la schimbarile de temperatura. Insa parintii pot observa daca se simt inconfortabil prin limbajul nonverbal: cand le este cald, micutii stau intinsi, cu membrele departate; cand le este frig, se agita mai mult.
- Bebelusii simt ceea ce simte mama lor inca din timpul sarcinii: ei reactioneaza atunci cand mama este fericita, trista sau furioasa; si imediat dupa nastere, starea emotionala a mamei ii influenteaza direct.
- Bebelusii primesc de la mama natura aspectul dragalas care ii face pe parinti sa se indragosteasca de ei: obrajii bucalati, nasucul si in special ochii: dupa nastere, cand se uita spre parinti, pupilele micutului se dilateaza, facandu-l sa arate irezistibil.
- Bebelusii dorm uneori cu ochii deschisi; si nu numai, ochii lor se pot misca agitat in timp ce sunt deschisi; aceasta deoarece somnul micutilor este mult timp in faza REM (rapid eye movement).
- Nimic ciudat ca bebelusii de 9-10 luni sa se ridice in doua picioruse tinandu-se de un suport…si sa nu stie cum sa se aseze inapoi! Uneori, micutii pot ramane mult timp in picioare, deoarece pur si simplu nu stiu cum sa se aseze in fundulet.
- Bebelusii isi ating deseori organele genitale: nu este decat simpla curiozitate, insa ei simt si o anumita placere la atingerile respective.
- Pe la 5-6 luni, bebelusii au invatat atat de multe despre relatii, incat stiu deja cum sa faca sa atraga atentia parintilor. De fapt, multi micuti incep nu numai sa planga sau sa tipe pentru ca doresc atentia parintilor, ci chiar sa se prefaca ca tusesc (este vorba de o tuse falsa).
- Bebelusii ce sunt crescuti intr-un mediu steril, ferit de orice tip de expunere, au un risc crescut de a dezvolta alergii (casa trebuie pastrata curata si fara praf, insa aerul de afara nu dauneaza bebelusului, din contra).
- Fapte interesante despre bebelusi din traditie: micutii nascuti cu caita pe cap erau considerati varcolaci sau vrajitori; lungimea cordonului ombilical al unui baiat prezicea lungimea organului genital; in unele culturi, atat caita, cat si cordonul ombilical erau considerate sacre, pastrate intr-un loc special pentru a putea fi folosite in vraji spre binele copilului, sau ingropate intr-un loc special, caci se credea ca ar putea avea o influenta directa asupra copilului.