Sarcină & BebeCare sunt cele mai comune temeri ale unei viitoare mămici și cum...

Care sunt cele mai comune temeri ale unei viitoare mămici și cum să le depășești?

Care sunt cele mai comune temeri ale unei viitoare mamici si cum sa le depasesti? Exista in viata femeii insarcinate o clipa magica, o clipa fericita si lipsita de griji: clipa in care afla ca va avea un bebe! Ce urmeaza imediat dupa fericirea si entuziasmul acestei vesti? Noua luni de griji, dubii si temeri! Griji si temeri legate de sarcina, legate de nastere, legate de bebelus, legate de schimbarea majora a vietii sale…

Este doar natural ca o viitoare mamica sa se confrunte cu diferite temeri: fiecare persoana se teme in situatii in care nu are control, in care exista un grad de nesiguranta. Si totusi, aceste temeri nu fac deloc bine – pot face o viitoare mamica mult prea anxioasa, ii pot fura trairea acelor luni de sarcina. Diverse stiri dramatice, insa si preocuparea pentru potentialele riscuri („risc” este posibil cel mai popular cuvant auzit de o femeie insarcinata!) fac ca o viitoare mamica sa fie prea des ingrijorata, sa se teama de ceea ce s-ar putea intampla.

Ce trebuie sa realizeze viitoarea mamica despre temerile sale din timpul sarcinii?

Riscuri exista intotdeauna – unele mai scazute, altele mai crescute. Insa a te gandi mereu la aceste riscuri, a te teme ca vor fi probleme, a te ingrijora nu este nici benefic, nici util! De ce sa traiesti in teama si anxietate sarcina? Ai acces la stiinta medicala de astazi, care face orice risc unul scazut, spre deosebire de femeile de acum cativa ani, care, totusi, nu se ingrijorau atat. Ai grija de tine si respecta recomandarile medicului si depaseste-ti temerile. Accepta ca nu poti controla totul si ca a-ti face griji nu te ajuta cu nimic.

Teama de a pierde sarcina

Imediat dupa ce afli ca esti insarcinata, apare si aceasta temere: „daca pierd sarcina?”. Realizeaza ca este un risc scazut – cele mai multe sarcini se pierd in primele saptamani de sarcina. In plus, pierderea sarcinii nu se intampla din vina femeii insarcinate: tot ce poti face este sa nu fii stresata, sa eviti substantele interzise si situatiile periculoase si sa ai grija de tine!

Teama ca bebelusul va avea defecte din nastere

Medicii iti pot propune anumite teste prenatale care urmaresc sa indice existenta riscurilor de defecte congenitale la fat, ceea ce te pune intr-o stare de anxietate si frica. Iarasi, riscul este unul foarte scazut – doar de aproximativ 5%! Daca nu ai avut astfel de probleme in familie, daca te ingrijesti, iei vitamine prenatale, cel mai sigur bebelusul va fi cat se poate de sanatos. Si chiar in cazul in care un test indica existenta vreunui risc, tine minte ca majoritatea testelor nu au valoare de diagnostic, ci doar de indicare a unui risc crescut!

Teama de durerea nasterii

In multe tari, nasterea prin cezariana nu se face la cerere, ci doar daca este recomandata de catre medic din cauza unei probleme a femeii insarcinate. De ce? Pentru ca nasterea naturala este mai sanatoasa pentru bebelus si chiar si pentru mama! Pentru ca femeile au nascut inca de la inceput pe cale naturala, reusind sa treaca cu bine prin durere si sa isi tina bebelusul in brate fericite si mandre de realizarea lor.

Este normal sa te temi de durerea din timpul travaliului si a nasterii – insa nu crede ca nu ii vei face fata: vei reusi! Tu ai si ajutorul dat de medicina, in timp ce multe femei nu l-au avut (si inca nu il au). Nu te stresa, nu asculta povesti „de groaza” despre nasterea naturala, fa-ti impreuna cu medicul un plan si alege cai de usurare a durerii (naturale sau nu).

Teama ca nu te vei indragosti de bebelus

Printre cele mai comune temeri ale unei viitoare mamici, se afla si aceasta: daca nu il voi iubi din prima clipa? Daca voi simti resentimente fata de micut din cauza experientei dureroase? Exista o adevarata presiune pusa pe mamici, care cred ca este obligatoriu sa se indragosteasca din prima clipa de bebelus; in caz contrar, sunt mame rele…

Toti vorbesc despre nasterea acelei legaturi profunde si naturale intre mamica si bebelus. Te poti teme ca nu o vei simti. Putine sanse: natura isi face treaba, asadar cel mai sigur il vei iubi pe micut de cum il vei lua in brate. Iar daca nu, aceasta inseamna doar ca esti mult prea epuizata si solicitata: da-ti timp si vei vedea ca atasamentul va aparea nu in mult timp.

temeri ale unei viitoare mămici

Teama ca nu vei sti sa il ingrijesti pe bebelus asa cum trebuie

Cum alaptez? Cum il tin? Cum ii fac baita, cand imi e frica si sa il iau in brate? Si alte griji… Cei din jur te pot lasa cu ideea gresita ca aceste lucruri practice ar trebui sa vina in mod natural, ca o mama buna va sti cum sa isi ingrijeasca bebelusul instinctiv. Nu este adevarat! Va trebui sa inveti toate acestea – si le vei invata. Pana ce te obisnuiesti cu alaptarea dureaza macar cateva zile; pana sa il tii fara temeri in brate, la fel; pana sa te obisnuiesti cu baitele si igiena, la fel. Nu-ti fie jena sa ceri ajutor – aceste lucruri se invata…

Teama ca nu vei fi o mama buna

Una dintre cele mai comune temeri ale unei viitoare mamici. O teama irationala, insa de inteles: auzi din stanga si din dreapta informatii si sfaturi din ce in ce mai complexe si pretentioase despre cresterea si disciplina copilului; incat incepi sa te temi ca nu vei fi un parinte bun!

Chiar aceasta teama iti arata ca vei fi o mama buna – caci parintele bun se gandeste in primul rand la copil. In rest, daca ii oferi iubire si pui binele sau pe primul loc, vei invata cum sa il cresti si sa il disciplinezi. Urmeaza-ti instinctul si realizeaza ca a fi parinte nu presupune a fi perfect – vei gresi, vei invata…

Teama ca nu iti va placea sa fii mama

La primul bebelus, poti simti si teama ca schimbarea aceasta pur si simplu nu iti va placea! Nu este nimic – doar pentru ca nu vei fi innebunita sa schimbi scutece sau sa stai treaza la ore absurde nu inseamna ca nu vei fi o mama buna sau ca nu-ti iubesti bebelusul. Ca toate in viata, rolul de mama vine si cu lucruri care nu iti vor placea. Insa vor fi si lucruri care sa compenseze din plin neplacerile…

Teama ca nu vei face fata provocarile vietii de mamica

Poate ca nu vrei sa o auzi, dar chiar nu vei face fata, daca ceri prea multe de la tine! Nu poti sa ai grija de bebelus, sa ai grija de casa, sa gatesti, sa mergi la cumparaturi si orice alte treburi. Va trebui sa lasi unele lucruri deoparte, in seama altcuiva macar un timp – mamica are nevoie de sprijin!

Teama ca te vei schimba si vei deveni o mamica obsedata doar de bebelusul ei

Te poti teme ca vei ajunge una dintre acele femei enervante care au ochi doar pentru bebelus, traiesc doar pentru bebelus, se gandesc si vorbesc doar despre bebelus. Nu trebuie sa ajungi asa, daca realizezi ca a deveni mama nu inseamna sa uiti de cine esti tu ca persoana, ca sotie, ca iubita, ca prietena, ca fiica… Nu alunga din viata ta lucrurile ce conteaza pentru tine, chiar daca un timp s-ar putea sa le neglijezi putin.

Teama ca relatia cu sotul se va deteriora

Una dintre cele mai comune temeri ale viitoarei mamici se indreapta spre relatia cu sotul ei. Insa, desi relatia se va schimba, caci veti fi nu numai parteneri si iubiti, ci si parinti, ea nu trebuie sa se deterioreze. Daca nu uiti de sotul tau, daca nu devii intr-atat de preocupata de bebelus, incat sa iti ignori sotul, daca petreceti momente impreuna si nu uiti sa ii arati cat il iubesti, sunt multe sanse sa deveniti si mai apropiati.

Cat despre viata intima, trebuie sa accepti ca iti va lua timp pana ce sa iti doresti sa faci dragoste cu sotul tau – insa poti sa ii arati iubirea ta prin gesturi de afectiune (nu lasa epuizarea sa te faca sa uiti de el).

Teama ca nu ii vei putea oferi copilului tot ceea ce va avea nevoie

O grija atat de comuna astazi: niciodata nu sunt destui bani. Insa atata vreme cat va permiteti lucrurile de baza in ingrijirea sa, te poti alina cu gandul ca, pentru un copil, este mai important sa primeasca dragostea si atentia parintilor, decat este sa primeasca jucarii si hainute bune! In plus, in afara de hrana, scutece, ceva hainute, obiecte de igiena si patut, un bebelus chiar nu prea are nevoie de multe (nu e nevoie sa cheltui bani pe diferite jucarii pretentioase!).

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.