Copii & adolescențiSfaturi pentru părinți despre copiii și Facebook-ul, ce stiți despre profilul personal...

Sfaturi pentru părinți despre copiii și Facebook-ul, ce stiți despre profilul personal al copilului vostru?

Copiii si Facebook-ul: ce stiti despre profilul personal al copilului vostru? Ati avut vreodata interesul sa verificati ce informatii personale a postat, ce prieteni are online si ce comentarii posteaza acesta online? Poate ca vi se pare o chestiune indiscreta: insa realitatea este ca parintele unui copil sau adolescent ar trebui sa se intereseze si de activitatile online ale acestuia.

Cam toti copiii si adolescentii au astazi un profil pe Facebook: esti online, deci existi! Si chiar daca vi se pot parea inocente, retelele de socializare de acest tip prezinta si unele pericole de care, in calitate de parinti, trebuie sa fiti constienti. Sigur, copilul sau adolescentul poate fi oripilat de ideea sa deveniti prieteni pe Facebook cu el – incercati insa sa ii vedeti profilul si postarile regulat. Aveti acest drept ca parinte – are computerul la care sta zi de zi datorita voua, nu-i asa?

Ce pericole poate implica Facebook-ul pentru copii

Profilele personale care ofera informatii detaliate – in general, un profil de Facebook ii cere copilului (si oricarui membru) sa isi posteze numele, orasul, scoala, adresa de mail (uneori, chiar informatii mai detaliate). Toate aceste informatii fac foarte usor ca oricine sa il gaseasca pe copil, sa ii repereze locuinta sau, cel mai simplu, scoala.

Pericolul este evident: un rapitor va putea selecta un copil care a postat fotografii provocatoare si il va putea gasi foarte simplu. De aceea, ca parinti, este bine sa le verificati profilul si sa vedeti daca a postat prea multe informatii personale. Sfatuiti-l sa nu ofere adresa si numele de familie (poti folosi numele mic si o porecla).

Si fotografiile postate pe Facebook de catre copii si adolescenti pot constitui un posibil pericol: exista unele fotografii mult prea provocatoare, care sunt publice: deci oricine le poate gasi. Mai mult, copiii pot deveni prieteni cu straini care le trimit invite, doar pentru a avea un grup mai mare de prieteni si pentru ca acei straini par ok. Au existat cazuri de fete minore care au fost abordate prin Facebook de catre straini adulti, cu care au vorbit, devenind „prieteni”. Si odata ce ele s-au increzut in acei straini – doar sunt prieteni! – acestia au profitat, afland informatii personale si aparand la usa/scoala lor.

Facebook-ul poate fi inselator: copilul sau adolescentul schimba postari cu un adult strain, negandindu-se ca ar exista vreun risc. Fete de 13-18 ani sunt astfel abordate de catre barbati maturi care le cuceresc prin „profunzimea” replicilor lor si complimente sau care pur si simplu le vor cauta acasa sau la scoala apoi! Stiti ce prieteni are copilul pe Facebook? I-ati explicat sa nu adauge in lista sa decat persoane cunoscute? Lucruri foarte importante pentru siguranta sa – Internetul a simplificat intentiile dubioase ale unor persoane…

sfaturi pentru parinti despre facebook

Facebook-ul si copiii: inca un aspect foarte important pentru parinti este legat de ceea ce comenteaza copilul online. Sfatuiti-l sa se fereasca de certuri si altercatii, chiar daca online poate parea ceva fara repercursiuni. Un caz socant este cel al unui adolescent care, ca replica ironica la un comentariu ce-i zicea ca este „dus cu pluta”, el a postat ca da, este nebun si ca se duce acum sa traga cu arma intr-o scoala, sa omoare copiii si sa le manance inimile; comentariu sarcastic, terminat cu „lol”.

Insa cei care au vazut comentariul l-au luat in serios, au alertat politia, iar replica ironica a fost interpretata ca fiind o amenintare cat se poate de reala. Adolescentul care doar raspundea unei critici a ajuns in inchisoare pentru mai multi ani din cauza dorintei sale de a face un comentariu sarcastic… Asadar, vorbiti cu copilul si sfatuiti-l sa aibe grija ce anume posteaza – un simplu comentariu ironic poate fi interpretat ca fiind o amenintare, un altul ca fiind indecent! Iar daca primeste critici si comentarii negative, sfatuiti-l sa le ignore – in nici un caz sa nu raspunda agresiv!

Facebook-ul este in general doar o retea de socializare, ce permite mentinerea legaturii cu rude, cunostinte, colegi, prieteni. Insa copiii de astazi se pare ca incep sa substituie relatiile face-to-face cu relatiile online. Cat sta copilul in fata computerului? Cati prieteni are pe Facebook copilul si cu cati dintre acestia are o relatie reala, face-to-face? Intr-adevar, poate fi mai usor sa tii legatura, sa discuti si sa te joci cu prietenii online; si poate fi mai usor sa iti faci noi prieteni, prin intermediul celor pe care ii ai deja (sau pur si simplu dand invite la straini, ceea ce s-a spus deja ca este de evitat).

Insa cat de reale sunt aceste relatii online – pot ele sa substituie relatiile prin contact direct, indeplinesc ele nevoile de socializare, comunicare, apreciere si sprijin pe care prieteniile reale le ofera? Se vorbeste despre noile generatii afectate de autism: copiii ce cresc in fata computerului isi pierd aptitudinile sociale, de relationare si adaptare…

Sfatul cel mai important pentru parinti atunci cand discutam despre copii si Facebook: verificati profilul copilului! Daca accepta, cea mai usoara cale este sa ii deveniti prieten online! Daca nu, aveti tot dreptul sa vedeti profilul sau, chiar daca vi se pare oarecum o incalcare a intimitatii copilului.

Explicati-i de ce doriti sa vedeti profilul sau si sfatuiti-l ce sa nu posteze pe acesta. Cand copilul refuza sa va arate profilul sau, este evident ca ceva (o postare, un comentariu, o poza) il jeneaza: intrebati-l ce anume vrea sa ascunda si incercati sa il convingeti ca nu va intereseaza decat siguranta sa si atat (nu ce discutii poarta cu prietenii sai).

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.