Cand lasam copilul singur acasa, cand stim ca se descurca pe cont propriu si ca e in siguranta? Hotararea de a lasa copilul sa stea singur in timpul zilei acasa nu este niciodata usoara pentru parinti, care tind sa se ingrijoreze din orice. Chiar cand copilul poate sa aiba grija de el insusi, parintii nu se simt confortabil cu ideea de a il lasa singur. Insa este inevitabil: dupa programul de scoala si in vacante, copilul va trebui sa petreaca o parte din zi pe cont propriu.
Nu exista o varsta anume la care putem lasa copilul singur acasa: unii copii se descurca sa stea cateva ore singuri inca de la 9-10 ani; altii nu doresc sa ramana singuri in casa nici pe la 14 ani. Depinde de cat de confortabil se simte copilul cu ideea ca ramane o perioada singur – chiar si adolescentii pot resimti frica de a fi singur.
Insa, in afara de faptul ca, pana la urma, copilul trebuie sa se obisnuiasca sa stea singur acasa, caci parintii sai trebuie sa mearga la serviciu, bunicii pot fi ocupati si o bona este o cheltuiala mare, a il lasa sa se descurce pe cont propriu este o experienta pozitiva. Atat timp cat copilul se simte pregatit si nu simte o frica mare de singuratate, a se invata sa se descurce pe cont propriu ii ofera independenta si incredere in sine, este o etapa in maturizarea sa, in dezvoltarea autonomiei sale.
Cand lasam copilul singur acasa
De aceea, in afara de faptul ca un copil trebuie sa se simta pregatit, el trebuie sa fi demonstrat ca poate fi responsabil. Stie si intelege copilul ce reguli trebuie sa respecte si de ce trebuie sa le respecte? Isi indeplineste el constiincios sarcinile scolare si din casa? Sau vi se pare ca este inca imatur, gandindu-se doar la ce ii place si la ce are chef sa faca si nu la consecinte?
In afara de responsabilitatea sa, se pune si problema capacitatii sale reale de a isi purta de grija cand ne gandim sa il lasam singur acasa. Poate copilul sa vina de la scoala acasa singur fara probleme? Poate descuia si incuia usa, fara sa isi piarda cheile sau sa uite? Poate sa isi incalzeasca mancarea si sa se serveasca? Poate face singur temele de acasa? Toate acestea trebuie testate inainte de a incepe sa il lasati zilnic acasa.
De aceea, va trebui sa faceti treptat aceasta schimbare: initial, il testati cum se descurca, fara sa il lasati totusi singur in casa. Stabiliti cum ajunge acasa de la scoala si vedeti daca este in siguranta venind singur sau cu un coleg; apoi, ii dati o cheie la el si observati cum reuseste sa descuie si sa incuie usa singur (si vedeti daca nu o rataceste); apoi, ii cereti sa isi faca fara ajutor temele si sa isi puna singur de mancare. Daca se descurca bine cu toate acestea, atunci puteti incepe sa il lasati singur acasa cateva ore, pana ce va intoarceti de la serviciu (este o idee ca primele dati sa dati o fuga pana acasa doar pentru a vedea ce face copilul singur).
Petrecerea timpului singur acasa. Va trebui sa stabiliti un program cat mai clar cu activitatile pe care le are de facut cat sta singur. In functie de cate ore exista, copilul se poate odihni, poate manca, isi poate face temele si se poate juca pana veniti acasa. Insa trebuie sa il verificati des, in special primele dati – il sunati in fiecare zi si cand ajungeti acasa, verificati daca si-a indeplinit sarcinile. Asigurati-va ca va avea ce sa faca, in special daca este vorba de mai multe ore in care sta singur: riscul e ca va profita de timp sa se joace pe computer sau sa se uite continuu la TV, de aceea, in special pe la 10 ani, este bine sa ii dati anumite activitati de facut si sa verificati daca le-a indeplinit.
Reguli cand este singur acasa. Siguranta copilului este cea mai importanta. De aceea, asigurati-va ca a inteles clar cateva reguli: sa incuie intotdeauna usa si sa nu deschida usa nici unui strain, indiferent de ce i se spune; sa nu spuna niciodata la telefon ca este singur – de fapt, daca nu cunoaste vocea, este de preferat sa inchida telefonul (sau ii dati un telefon mobil, pe care vede numarul, cerandu-i sa nu raspunda deloc la telefonul fix); sa nu iasa afara la joaca singur si sa nu cheme pe nimeni la el decat daca va anunta in prealabil; sa cunoasca masurile de luat in cazul urgentelor; sa sune imediat ce i se pare ceva in neregula; si despre mancare – cel mai bine ii lasati pregatita si taiata masa de pranz, asa incat el sa trebuiasca doar sa o incalzeasca (si daca va temeti de aragaz, ii cereti sa incalzeasca doar la cuptorul cu microunde, dupa ce va asigurati ca stie sa il foloseasca).
Inca ceva: cand este mai mic, daca pur si simplu nu va simtiti bine cu ideea ca va veni singur de la scoala acasa si va descuia singur usa, daca va temeti pentru el, puteti aranja sa luati o pauza scurta de la serviciu, asa incat sa il aduceti acasa.
Daca nu se simte confortabil… Uneori, copilul marisor, de 12-14 ani, care poate avea grija foarte bine de el insusi, tot nu se simte in largul sau stand singur acasa, in special daca e vorba de o perioada mai lunga sau de ore de seara. Este vorba de o anxietate, de o frica de singuratate, care nu are cauze concrete, insa de care se scapa cu greu. Ce puteti face? Un animal de companie, chiar si un hamster, il face sa se simta mai confortabil. De asemenea, ii puteti permite sa cheme un coleg care sa stea cu el (verificati insa daca isi indeplineste sarcinile). Puteti vorbi cu un vecin pe care il cunoasteti, rugandu-l sa primeasca la el copilul in caz ca se sperie de ceva si ii spuneti copilului ca poate merge la acel vecin daca are probleme.
Cand il lasam singur acasa cu un fratior sau o surioara mai mica? Aici este o cu totul alta situatie: copilul poate avea grija de el insusi cateva ore zilnic chiar de pe la 9-10 ani; insa a avea grija de un alt copil mai mic, ce are nevoie de atentie, este o cu totul alta poveste… Pana ce nu aveti incredere in responsabilitatea copilului, ceea ce este greu cand vorbim de copii sub 14 ani, nu trebuie sa il lasati sa aiba grija de un fratior sau surioara mai mici, in special nu mai mult de cateva ore.