Din ce unghi privim durerile de picioare la copii? Dacă înainte să devenim părinți ne mai durea și pe noi câte ceva, sau mai aveam câte o zi proastă, după ce apar copiii, e normal să îi punem pe primul plan. Dacă au o problemă, dacă îi doare ceva, uităm automat și involuntar de noi și încercăm să rezolvam cât mai repede situația.
Acum câteva zile, abia ațipisem de o oră când m-a trezit Lorin, plângând. Dacă încă nu știți Lorin este băiețelul meu, care în scurt timp împlinește 6 ani.
De ce plângea? Pentru că îl dureau picioarele. Îmi amintesc din copilăria mea, că am avut și eu genul acesta de episoade. Reținusem de la bunica mea că sunt dureri de creștere. Practic, ca să fim zvelți, înalți și frumoși, trebuie să suportăm, în copilărie, ceva dureri de picioare?
Nu era prima dată când Lorin se confrunta cu problema aceasta, așa că am citit câteva articole pe net. Am aflat diverse dar am și început să îmi pun întrebări.
Dureri de picioare la copii de 5-6 ani. Ce înseamnă? Crește? Sau e ceva mai grav?
Ne îngrijorăm?
Putem recunoaște că a fi părinte și a avea griji sunt două expresii sinonime. Nu avem cum să nu ne îngrijorăm, pentru că asta-i natura noastră. Dacă avem sau nu motive de îngrijorare, depinde de multe alte aspecte.
Evident, pediatrul trebuie consultat. Dar, pentru liniștea noastră, putem ține cont de câteva semne, până se apropie ziua cu programarea la medic.
Durerile de creștere sunt inofensive și se manifestă în general, după lăsarea serii. Sunt dureri de intensitate mică, dar fiecare copil este diferit, deci au și grade diferite de rezistență la durere. O activitate fizică intensă, poate fi un alt factor declanșator pentru dureriile de picioare la copii.
Folosim sau nu o cremă analgezică locală?
Durerile de picioare la copii, pot fi combătute cu cremă analgezică locală, pe bază de ibuprofen. Eu sunt de părere că, atât timp cât există și alte metode de tratare pentru dureri de picioare la copii, analgezicele nu ar trebui să devină o regulă.
Putem să optăm să îi alinăm pe cei mici prin masaj ușor la picioare, o baie caldă sau prin joacă, care îi va distrage atenția de la ceea ce îl supăra pe moment.
Vitamina D – Cum ne asigurăm că există în cantitate suficientă, în corpul copilului?
S-au făcut studii care demonstrează că vitamina D reduce considerabil durerile de creștere. Deci, vitamina D se luptă cu dureri de picioare la copii. Din câte știu eu, în sezonul rece copiii au nevoie de o doza suplimentară din această vitamină. Întrebă și tu pediatrul și vezi dacă îl poți ajuta pe cel mic, în acest mod.
Durerile de picioare la copii, se manifestă diferit, au intensități diferite și apar în momente diferite. Nu uita că tu îți cunoști cel mai bine copilul și că ai un al șaselea simț specific tuturor părinților. Dacă ești de părere că sunt simple dureri de creștere, încearcă să ameliorezi așa cum știi situația. Dacă ai totuși impresia că poate fi vorba de altceva, nu ezita să contactezi cât de curând un medic.
Voi cum gestionați aceste situații?
Aștept sfaturile și părerile voastre și vă doresc o zi fără dureri alături de cei mici!