Animale de companieCum transportăm pisica cu mașina și ce reguli trebuie să respectăm?

Cum transportăm pisica cu mașina și ce reguli trebuie să respectăm?

Toti iubitorii de pisici care au astfel de animale de companie sunt fericiti sa se bucure de sunetul unui tors linistitor atunci cand se intorc acasa, pentru ca sa scape pe moment de necazuri si griji. Uneori insa este nevoie sa isi duca animalul la o clinica veterinara (de ex. sa faca un vaccin) sau pur si simplu sa-l transporte cu masina intr-o alta locatie. La fel ca si ei ne intrebam cum transportam pisica cu masina daca suntem nevoiti sa facem neaparat acest lucru.

Desi pare greu de crezut, sa calatoresti cu o pisica libera in masina poate fi uneori un adevarat calvar si pentru ea si pentru sofer. Unii stapani de pisici trebuie sa faca neaparat acest lucru fiind fortati de imprejurari. Altii daca au o solutie alternativa, recurg cu siguranta la ea. De exemplu daca doresc sa plece in vacanta decid sa lase pisica acasa la domiciliu eventual in grija cuiva. Uneori pisica va trebui sa faca o calatorie cu masina pe distanta scurta, cum este de exemplu cea pana la medicul veterinar. Desi unii considera ca este simplu, se poate intampla ca o asemenea calatorie sa fie destul de dificila si deranjanta pentru micutul patruped.

Cea mai buna solutie pentru pisica, ca sa stea cat de cat confortabil, este utilizarea unei custi speciale de transport (care se foloseste si pentru caini), ce poate fi achizitionata de la un magazin cu produse pentru animale de companie. Mai mult decat atat pentru ca pisica sa fie si mai relaxata se poate utiliza o paturica pe care dormea ea acasa si care are mirosul sau bine impregnat si pe care va sta mult mai bine in cusca. Prin folosirea custii, animalul va fi transportat in conditii de siguranta si va sta calm, in orice caz nu va exista riscul sa se sperie tare si sa sara prin masina, caz in care ar putea determina soferul sa faca si un accident.

Cei care doresc sa transporte pisica pe distante mai lungi (in calatorii, vacante) pot obisnui in prealabil animalul cu masina, cu plimbari scurte, astfel incat ea sa cunoasca mediul inconjurator prin intermediul geamului masinii, sa intre in contact vizual cu traficul, etc. In momentul cand se va obisnui va sta linistita in masina si ar putea fi transportata chiar si fara a fi inchisa in cusca.

Cateva lucruri importante care trebuie evitate in timpul transportului unei pisici cu masina sunt: viteza exagerata sau franarea brusca, folosirea unor drumuri cu mari denivelari. De asemenea nu trebuie sa se dea muzica tare, deoarece zgomotul puternic poate stresa si speria pisicia. Daca este dusa in cusca, aceasta trebuie pozitionata in asa fel pe bancheta, incat sa fie cat mai stabila pe respectiva suprafata. Cand calatoriile sunt lungi este necesar sa se faca pauza, astfel incat pisica sa stea putin la aer, sa bea apa, sa manance si sa uite putin de stresul transportului cu masina, care pentru ea nu este chiar placut.

cum transportam animalele

In general, pisica domestica are tendinta de a percepe pericolele care ar putea exista la drum, iar de frica intervine prin comportament brusc si agresiv, cand ea nu stie cum sa le evite. Uneori are atitudinea de a se apara, de a incerca sa fuga, fiind foarte speriata si afectata de stresul calatoriei.

Instinctul ei natural este de a se proteja de pradatori si situatii neprevazute critice, in cazul cand ea intra in contact cu astfel de ,,pericole artificiale” din mediul nostru exista posibilitatea sa se adapteze destul de greu. Un lucru este cert in legatura cu o pisica, ea nu stie sau nu a invatat sa evite unele pericole deoarece pe unele nu le recunoste ca pericole, in rest are un comportament precaut, din instinct.

In unele tari se intampla frecvent ca in preajma sarbatorilor sute de mii de animale de companie sa fie abandonate, iar cateva mii chiar ucise deoarece ajung in strada. Acest lucru ar trebui sa nu se mai intample avand in vedere ca in prezent exista campinguri, hoteluri, care ofera facilitati si pentru astfel de animale patrupede. Astfel, daca se pleaca in vacanta, acest animal poate fi luat de stapan cu el, dar in prealabil tinut cont de reactia sa vizavi de mijlocul de transport – masina, tren.

Daca se foloseste o rulota sau autoturism mare, pisica poate fi tinuta in portbagaj, dar intotdeauna in cusca. Daca este lasata libera se poate speria si provoca accidentarea ei, sau distrugerea spatiului din jur. Foarte important este sa nu se foloseasca aerul conditionat, cel mai bine este sa se deschida putin fereastra pentru a preveni supraincalzirea animalului, mai ales in sezonul cald. Cusca cu pisica trebuie tinuta pe partea unde nu bate soarele, mai ales in timpul calatoriilor lungi.

In timpul calatoriei stapanul trebuie sa faca pauze, sa vorbeasca cu pisica, sa o mangaie, sa-i dea ceva bun de mancare, ca ea sa se simta iubita si in siguranta.

Video – Pisica care sta cuminte in masina:

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.