Dacă te întrebă cineva de ce suntem mahmuri, după ce consumăm alcool, știi ce să răspunzi? Vă explic imediat ce am aflat și eu recent vizionând un filmuleț și citind câteva articole.
Eu de obicei nu am probleme cu mahmureala pentru că beau mereu amestecat, diluez foarte mult alcoolul. Mai mulți mi-au zis că secretul este să bei multă apă, dar cine mai are loc de apă? Dacă este chiar așa vom afla până la final, când vom înțelege de ce ne simțim ca naiba după o seară de băută.
Nu sunt sigur dacă știi, dar sigur ți-a plăcut petrecerea de aseară. Sau cel puțin ce îți amintești din ea. Uneori, la unii oameni, poate apărea mahmureala chiar și după un singur pahar de vin. Pentru alții mai rezistenți, e mai simplu: pot să bea și o navetă de bere, iar a doua zi sunt ca noi.
Care-i treaba cu mahmureala?
Începi să fii mahmur în momentul în care nivelul de alcool, din sânge, începe să scadă. Alcoolul are efect de sedativ. În consecință, organismul eliberează o cantitate mare de hormoni, care își vor face de cap prin corpul tău.
Deci, care ar fi răspunsul întrebării:
De ce suntem mahmuri, după ce consumăm alcool?
Putem lua în calcul mai multe variante:
- Alcoolul deshidratează
- Alcoolul crește aciditatea stomacului, ceea ce poate cauza dureri abdominale, greață și vărsături
- Alcoolul dilată vasele de sânge, ceea ce poate atrage dureri de capi
- Alcoolul poate scădea glicemia. Glicemia scăzută se manifestă prin oboseală și stări de slabiciune
- Alcoolul influențează calitatea somnului. Cu alte cuvinte, dormi mai mult dar mai prost
Știu, nu prea vă ajută să vă dau exlicații cu subiect și predicat, când pe voi încă vă doare amintirea durerii de cap, pe care ați avut-o, după o noapte de pomină.
Vă invit să vizionați un clip, care explică mai pe înțelesul nostru care-i treaba cu mahmureala.
Nu aveți chef să porniți boxele, pentru a înțelege? Nu-i bai, vă înțeleg și vă fac eu un rezumat.
La ce întrebări, am aflat răspunsul, vizionând acest video.
Ce se întâmpla în corpul nostru, atunci când adormim în stare de ebrietate?
Aparent, adormim mai repede. Mai repede cu 4 – 16 minute. Cu toate că adormim mai repede, corpul nostru rămâne activ și calitatea somnului are de suferit.
Mai exact, somnul REM este influențat în mod negativ. Dar, pentru a înțelege mai bine, ce-i somnul REM și cum ne afectează dacă îl deranjăm, haideți să vedem cum se pune problema:
În anii 50 au fost identificate mai multe etape ale somnului.
Etapa 1
Știi acel moment când un zgomot te trezește brusc, când tu nici nu realizaseși că ai ațipit? Ei bine, aceea este prima etapă a somnului – somnul ușor.
Etapa 2
Este momentul în care pot fi detectate unde cerebrale specifice somnului. Temperatura corpului scade, iar respirația și bătăile inimii sunt regulate.
Etapele 3 și 4
Deja vorbim despre somnul profund. Dacă ne trezim într-una din aceste etape, vom fi confuzi și beți de somn.
Ce se întâmpla cu corpul în aceste momente? Tensiunea arterială scade, respirația devine mai lentă, mușchii se relaxează. Practic, trupul se reface și se încarcă cu energie.
Etapa 5
Este ultima etapă – somnul REM, despre care vorbeam mai devreme
Acum apar mișcări rapide ale ochilor sub pleoapele închise, creierul este active și se formează visele.
Dacă mergem la culcare, având alcool în organism, nu prea ne mai putem bucura de vise. Avem parte cu până la 8% mai puțin somn REM.
Pe lângă asta, ne trezim și mai des. Cui îi place să se trezească peste noapte? Presupun că nimănui. Dacă ne punem în pat amețiți de băutură, este avem șanse cu 17% mai mari, să ne trezim peste noapte.
Practic, începe să fie ușor de înțeles, de ce suntem mahmuri, după ce consumăm alcool.
Deci, după ce ați aflat toate acestea, ați mai consuma un pahar de alcool, înainte de culcare?
După cum am spus mai devreme, consumul de alcool ne ajută să adormim mai repede, dar… Bineînțeles că există un dar. Doar consumul ocazional și moderat de alcool aduce cu sine un somn odihnitor. Consumul ridicat are exact efect invers.
Cercetătorii de la Centrul De Cercetare pentru Probleme de Somn, din Detroit spun că avem tendința de a dezvolta rapid toleranță, la efectele băuturii.
Cu alte cuvinte, un pahar de vin, înainte de somn, ne poate face bine o scurtă perioadă de timp. Ulterior, vom începe să resimțim efectele mahmurelii.
Deci, de ce suntem mahmuri, după ce consumăm alcool?
Pentru că organismul nostru luptă să se apere, împotriva efectelor alcoolului, astfel încât după ce adormim se păstrează un tipar clasic al somnului.
Pe măsură ce cantitatea de alcool din sânge începe să scadă, somnul este perturbat, începem să ne trezim, când am vrea să ne odihnim. Nu ne găsim locul, suntem agitați, nici stomacul nu prea ne dă pace, ne doare puțin (sau puțin mai mult) și capul, glicemia e jos, iar noi întorși pe dos.
Și după o noapte ca asta, nu-i de înțeles că suntem mahmuri, după ce consumăm alcool?
Ce remediu folosiți dacă vă treziți mahmuri?