Casă și grădinăAflă de ce fug grădinarii de varza chinezească deși este o minune...

Află de ce fug grădinarii de varza chinezească deși este o minune a naturii?

Este un adevarat deliciu si o adevarata bomba de vitamine, insa nu este prea frecvent cultivata in gradinile romanesti pentru ca isi are provenineta de pe teritoriul asiatic. Este vorba despre varza chinezeasca, o leguma cu proprietati deosebite pentru sanatate.

De ce fug gradinarii de varza chinezeasca?

Cu siguranta pe la supermarketuri ati intalnit diverse tipuri de varza chinezeasca pe care le-ati combinat cu alte legume pentru a prepara cele mai gustoase salate, insa v-ati intrebat vreodata de ce nu gasiti aceste soiuri de varza si la tarabele taranilor? Ei bine, dupa cum am mentionat si anterior, multi considera ca o legume cu un nume atat de exotic nu se poate adapta conditiilor climatice din Romania deci, cultivarea unor plante diferite ar putea insemna o adevarata bataie de cap. Nimic mai gresit.

Varza chinezeasca poate fi cultivata cu succes chiar si in gradina personala, cele mai populare soiuri fiind pak choy si bok choy, deoarece varza chinezeasca nu este deloc pretentioasa si cultivarea sa nu se deosebeste cu mult fata de cea a verzei pe care o consumam in mod obisnuit.

Varza chinezeasca – minune a naturii

Dupa cum am mentionat si anterior, varza chinezeasca este foarte apreciata datorita numeroaselor sale proprietati, aceasta leguma avand si o istorie cat se poate de interesanta.

Nu este de mirare ca varza chinezeasca, aceasta reprezentanta a familiei Cruciferelor, a devenit atat de populara si pe teritoriul tarii noastre, avand in vedere ca bucataria chinezeasca a luat amploare iar reprezentantii acestei culturi au reusit sa se integreze perfect in societatea noastra.

Desi pe teritoriul romanesc acest tip de varza abia a inceput sa prinda contur, varza chinezeaza este considerata a fi una dintre cele mai vechi legume cultivate din intreaga lume, soiul cel mai apreciat fiind bok choy. Varza chinezeasca a fost folosita atat in domeniul culinar, cat si in medicina naturista, fiind ideala pentru sistemul digestiv si pentru cel cardiovascular. De asemenea, consumul de varza chinezeasca scade riscul aparitiei diabetului, fiind un aliment sanatos ideal si pentru persoanele care doresc sa slabeasca fara a se anemia.

Pe langa faptul ca varza este un aliment foarte bogat in substante nutritive, aceasta avand o concentratie ridicata de vitamica C, vitamina B, minerale si fibre, varza chinezeasca este si usor de cultivat.

Cum se cultiva si cum se ingrijeste varza chinezeasca?

varza chinezeasca

Varza chinezeasca poate fi cultivata de doua ori pe an, in anotimpurile de trecere, primavara si toamna, deoarece se dezvolta cel mai bine sub influenta unor temperaturi mai scazute.

Procurarea semintelor de varza chinezeasca se face din cadrul magazinelor de specialitate.
La sfarsit de primavara puteti realiza rasaduri prin adaugarea a 2-3 seminte in recipiente speciale, sau imediat ce pericolul inghetului a trecut puteti insemanata varza chinezeasca direct in gradina.

Sfat: lasati un spatiu de aproximativ 35 cm intre plante pentru ca aceasta sa aiba suficient loc pentru a se dezvolta armonios. Si intre randuri trebuie sa existe o distanta de cel putin 60 cm, maximum 75 cm.

Dupa cum am mentionat si anterior, varza chinezeasca nu este o leguma pretentioasa, insa are nevoie de un sol bogat in substante nutritive si apa suficienta. Avand in vedere temperaturile moderate, varza chinezeasca necesita sa fie udata o singura data pe saptamana. Nu ar fi rau ca, inainte de plantarea rasadurilor sau insamantarea directa, sa imprastiati compost pe locul ales pentru plantare.

De asemenea, pentru a se dezvolta, acest tip de varza mai are nevoie si de lumina suficienta.
Daca aveti o gradina bogata, pentru ca in aceasta sa existe o armonie si comuniune intre plante, cel mai indicat ar fi sa plantati varza chinezeasca alaturi de alte crucfiere si sa evitati alaturarea cu alte plante.

Pentru a ajunge la maturitate, varza chinezeasca are nevoie de aproximativ 40 – 60 de zile asa ca, dupa aceasta perioada, delicioasa varza poate fi consumata atat in stare cruda, cat si gatita.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.