Dupa cum vedem si din denumire, este o reteta frantuzeasca, care are la baza carne si vin complementate de legume.
Este o reteta bogata cu multe ingrediente, este perfecta pentru a fi servita la pranz cu cartofi sau orez.
Ingrediente Boeuf Bourguignon – tocanita frantuzeasca din carne cu vin si legume
- 750gr carne de vita sau porc
- 150gr bacon
- 1,5 L supa sau apa
- 250 ml vin rosu sec
- 2 cepe
- 2 morcovi
- 5 catei de usturoi
- 250gr ciuperci
- 4 linguri faina
- 1 lingura cimbru
- foi de dafin
- 2 linguri pasta de tomate
- sare,piper
- ulei
Mod de preparare
Pregatim carnea si baconul, carnea o taiem in cubulete, baconul in fasii. Curatam legumele: morcovii, ceapa, usturoiul si ciupercile; morcovii ii taiem in rondele, ceapa si cateii de usturoi ii maruntim in robotel, ciupercile le taiem in doua sau in patru, in functie de marimea lor.
Pumen baconul cu o lingura de ulei la prajit, cand fasiile sunt crocante le scoatem pe servetele de hartie pentru a absorbi grasimea.
Carnea o amestecam cu faina, cel mai usor este sa introducem ambele intr-o punga si sa scuturam ca sa se acopere bine; dupa care scoatem carnea si o prajim in oala in care a fost baconul, scoatem carnea si o punem peste bacon.
In aceeasi oala adaugam ceapa, usturoiul tocat si morcovii rondele, prajim cateva minute dupa care turnam apa sau supa daca aveti pregatita. Adaugam carnea in oala, condimentam cu cimbru, adaugam 1-2 foi de dafin, turnam vinul si adaugam 2 linguri de pasta de rosii.
Condimentam cu sare si piper, acoperim si lasam sa fiarba la foc mediu, dupa 10-15 minute adaugam ciupercile, fierbem pana cand carnea este facuta.
Se serveste cu cartofi sau orez.