Acest sos are origine franceza si aparitia sa dateaza dinainte de anul 1651.
Sosul bechamel este un sos alb la culoare si este un fel de baza a altor sosuri obtinute prin adaugarea a altor ingrediente, de exemplu branza, mustar, marar etc. Se obtine din lapte, unt si faina.
Ingrediente sos bechamel – un sos alb pe baza de unt si lapte
- 50gr unt
- 1 lingura faina
- 300ml lapte
- sare, piper
- nucsoara
Mod de preparare
Punem laptele la fiert – sa fie fierbinte atunci cand amestecam ingredientele.
Intr-o craticioara topim untul la foc mic, adaugam faina si amestecam bine cu telul pana obtinem o crema, sa avem grija sa nu rumenim.
Turnam treptat laptele fierbinte, amestecand continuu pentru a se evita cocoloasele, treptat adaugam laptele ca si uleiul la maioneza: turnam putin lapte, invartim cu telul in sos, iar lapte, iar amestecam si tot asa pana se termina laptele; se fierbe sosul pana se ingroasa.
La final condimentam cu sare, piper si nucsoara dupa gust, pastram cald pana cand il folosim in mancare.