Intr-un articol anterior v-am prezentat modul in care aromaterapia este perceputa ca hobby, ca activitate practicata pentru a va recrea. De asemenea, v-am prezentat cat de benefica este aromaterapia si cum fiecare tip de ulei esential actioneaza asupra starii noastre de bine. Mai mult decat atat, v-am spus ca este indicat sa alegeti uleiurile esentiale naturale, de aceea in randurile care vor urma va vom arata cum sa faceti singuri uleiuri de aromaterapie.
Crearea uleiurilor esentiale nu este deloc un pas dificil, ba chiar se va dovedi o activitate relaxanta si foarte interesanta de pe urma careia va veti bucura un timp indelungat, putand chiar sa incepeti si o mica afacere, oferind si cunoscutilor dumneavoastra sansa de a se bucura de cele mai naturale arome.
Iata care sunt pasii pe care trebuie sa urmati pentru a crea uleiuri esentiale
Inainte de toate va trebui sa alegeti plantele din care veti dori sa extrageti uleiurile aromatice. Puteti opta pentru lavanda, iasomie, rozmarin, trandafir, citrice sau vanilie, in functie de preferintele dumneavoastra.
Pregatiti cu atentie plantele. Daca veti alege plante din propria gradina asigurati-va ca acestea nu contin urme de pesticide. De asemenea, daca veti folosi coji de citrice, asigurati-va ca acestea sunt bine spalate si uscate. Este indicat ca plantele folosite pentru extragerea uleiului esential sa fie uscate.
Construiti un mic aparat pentru distilat sau cumparati unul special pentru crearea uleiurilor esentiale. Sa stiti ca pretul unui astfel de aparat nu este deloc unul mic de aceea puteti incerca sa il creati chiar dumneavoastra, respectand cele patru componente de baza. Sursa de incalzire, suportul pentru apa si plante, racitorul care va raci aburul rezultat in urma fierberii apei alaturi de plantele alese si separatorul care, dupa cum insusi numele sugereaza, are capacitatea de a separa uleiul rezultat de vaporii de apa. Folositi intotdeauna apa curata, fara impuritati.
Folosirea acestui aparat de distilat este foarte eficienta si chiar va ajuta sa creati intr-un timp mai scurt o cantitate mai mare de ulei esential. Dupa filtrarea uleiului turnati-l intr-o sticluta maronie sau in sticlute transparente pe care le asezati intr-un loc umbros si racoros.
O alta metoda de a crea ulei pentru aromaterapie este fierberea la foc foarte domol a plantelor puse in apa distilata. Fierberea poate dura chiar si 24 de ore, timp in care va trebui sa supravegheati mereu continutul. Dupa aceea, amestecul va fi lasat intr-o camera racoroasa pentru aproximativ o saptamana timp in care, prin racire, uleiul se va strange la suprafata. Cu mare grija turnati uleiul rezultat in mici recipiente. Aroma uleiurilor realizate prin acest proces este foarte puternica.
Intr-o sticla puneti plantele din care doriti sa extrageti uleiul esential si turnati ulei de masline sau de jojoba pana cand ajungeti la sfertul sticlei. Asezati continutul pentu trei zile intr-un loc racoros si intunecat. De cateva ori pe zi amestecati bine continutul. Dupa trei zile strecurati uleiul prin tifon si turnati-l in recipientele aferente. S-ar putea ca aceasta metoda sa nu extraga chiar toata aroma plantelor folosite asa ca, pentru intensificarea aromelor, puteti repeta actiunea.
In acest fel va veti putea bucura de arome 100% naturale. Veti putea folosi aceste uleiuri atat in lampile pentru aromaterapie, cat si pentru masaj, pentru baie si pentru a improspata aerul din locuinta. Veti vedea ca aceasta activitate de timp liber va va aduce numai beneficii.