Nu mai este mult pana cand de sub patura de omat isi va face aparitia micul soldatel al primaverii – ghiocelul. Cu siguranta nimic nu se compara cu o gradina inundata de frumusetea gingaselor plante iar daca va intrebati cum sa aveti ghiocei in gradina personala, in randurile care urmeaza veti afla raspunsul.
In mod obisnuit, ghioceii se dezvolta in padure insa acestia pot creste cu usurinta si in gradinile personale, vestind in fiecare an venirea frumoasei primaveri.
Despre ghiocei
Despre micile flori putem spune foarte multe lucruri interesante. Este important de stiut faptul ca exista peste 100 de specii de ghiocei insa cel mai popular este cel pe care il intalnim si pe teritoriul romanesc – ghiocelul comun.
Este o planta care isi are originile in Asia si in Europa de Est iar in jurul plantelor cu frunze de un verde foarte inchis si cu flori albe s-au tesut numeroase legende si simboluri. Una dintre povestile care s-au conturat pe baza gingasiei acestor mici flori spune ca, in timpuri stravechi, cativa parinti si-au alungat pruncii de acasa in toiul iernii. Gerul napraznic nu a avut mila pentru bietii copii, insa Dumnezeu le-a transpus gingasia si puritatea in ghioceii care ne inunda in fiecare an sufletul cu bucurie si ne fac sa fim mai buni.
Cum puteti avea ghiocei in propria gradina
Daca locuiti la casa insa pana acum ghioceii nu au catadicsit sa va onoreze cu prezenta sau numarul lor este prea mic, acestia pot fi plantati cu succes in orice gradina si cu siguranta va veti bucura de prezenta lor daca veti respecta cateva reguli.
Daca doriti sa va bucurati de frumusetea ghioceilor inca de pe la inceputul lunii februarie, este indicat ca bulbii sa fie plantati inca din toamna. Daca doriti ca acestia sa infloreasca in luna martie, ii puteti planta in luna ianuarie, insa va trebui sa ii protejati cu mare atentie impotriva inghetului. De asemenea, daca nu va puteti bucura de o gradina in adevaratul sens al cuvantului, ghioceii pot fi plantati si in ghivece.
Cu siguranta veti crede ca ghiocelul este o planta foarte sensibila insa, in realitate, este chiar o planta rezistenta care suporta cu stoicism temperaturile scazute.
Cum plantati ghioceii?
Bulbii ghioceilor sunt foarte mici si firavi, asa ca va trebui sa ii manevrati cu grija. Sapati foarte bine solul. Referitor la sol, este foarte indicat ca, pamantului din gradina, sa i se adauge si pamant de padure deoarece acesta detine toate proprietatile si substantele naturale necesare dezvoltarii ghioceilor. Creati gropite adanci, in functie de dimensiunile bulbilor. In mod normal, bulbii mai mici vor fi introdusi in gropite de pana la 7 cm, iar cei mai mari in gropite adanci de pana la 20 cm.
Este bine ca solul in care sunt plantati ghioceii sa nu fie uscat, acestia preferand umiditatea. Insa umiditatea excesiva nu este nici ea de dorit, fapt pentru care solul trebuie sa fie, de asemenea, foarte bine drenat.
Daca afara este zapada suficienta, nu trebuie sa va faceti probleme in privinta inghetului deoarece stratul de zapada va incalzi pamantul. Insa daca nu este zapada iar afara este ger, puteti acoperi cu o folie solul in care sunt plantati ghioceii.
In acest fel, veti sti cu adevarat cand a sosit primavara atunci cand veti observa rasarind de sub stratul de omat micii ghiocei.
multumesc!