Cum stii ca este bolnav canarul? – Pentru aceasta trebuie sa urmaresti cu atentie canarul si sa inveti sa recunosti diferite simptome care arata clar prezenta bolii. Trebuie sa ai in vedere atat aspectele fizice ale pasarii cat si cele ce tin de comportamentul ei.
Unele pasari cand sunt bolnave nu mai au chef sa cante. Un canar sanatos de regula este vioi, vesel, obisnuieste sa imite cantecul altor specii de pasari, isi infoaie penele (comportament intalnit mai ales la mascul), emite sunete caracteristice fara a deschide foarte tare ciocul (uneori chiar il are aproape inchis), isi umfla gusa si sunetele sale sunt destul de stridente. Daca este mut cu siguranta nu va canta si atunci trebuie mers la un medic pentru a afla cauza, insa un alt motiv pentru care va tacea este stresul ce il poate afecta foarte mult, de multe ori acesta se datoreaza prezentei altor animale de companie care se gasesc in apropierea sa.
Un semn de boala poate fi comportamentul sau schimbat: daca doarme foarte mult dimineata. Un canar sanatos are obiceiul sa se trezeasca devreme si sa cante incontinuu. In cazul in care sta mai mult in partea inferioara a coliviei, nu canta si este iritat este clar ca are o problema de sanatate si acest lucru l-a determinat sa-si schimbe comportamentul.
Penajul canarului poate arata daca acesta se simte bine. Daca coloritul penajului s-a schimbat, este sters mai ales in zona capului, sau pe suprafata corpului are zone cu pene lipsa ceva nu este in regula, cu siguranta sufera de o afectiune.
Pielea canarului trebuie examinata prin penaj, daca pe suprafata ei apar un fel de cosuri cu aspect ciudat, care in momentul cand sunt rupte sangereaza si lasa rani deschise, este vorba de niste noduli ce in timp se usuca, fac cruste si cad. Ei pot fi indepartati pe cale chirurgicala de catre un medic veterinar, prin anestezie pentru a nu stresa pasarea. In acest caz canarul poate stranuta, canta foarte putin, pare ca sufera de afectiuni respiratorii, insa nu este asa.
Cand pielea canarului mai ales in zona fetei, ciocului si ochilor, dar si pe picioare este uscata, solzoasa, are cruste urate galbui, albicioase este un semn clar ca pasarea este infectata cu acarieni sau raie. Daca are mancarimi, iritatii si umflaturi poate fi o infectie si cu Knemidokoptes sau alt tip de acarian care obisnuiesc sa-si depuna ouale in pielea pasarii. Aceste infectii se trateaza destul de usor cu solutii recomandate de medicii veterinari, in caz contrar pasarea are probleme masive astfel de infectii sunt foarte periculoase pentru sanatatea ei.
Daca este bolnav canarul, isi va pierde pofta de mancare, va simti mereu nevoia sa bea apa, va avea vocea schimbata, sunetele emise de el vor fi mai putin stridente, estompate si ragusite, respiratia putin zgomotoasa, suieratoare in orice caz anormala ceea ce arata ca are probleme respiratorii.
Indiferent de simptomele care apar, mai mult sau mai putin grave, pasarea trebuie dusa la un medic veterinar si astfel prin depistarea afectiunii de care sufera la timp, vindecarea sa prin tratament se va face mult mai usor.