Timp liberFree running - un hobby pentru trup și minte întâlnit în rândul...

Free running – un hobby pentru trup și minte întâlnit în rândul tinerilor și adolescenților

Dintre activitatile outdoor, free running-ul este una foarte des intalnita in randul tinerilor si adolescentilor, fiind un hobby relaxant dar in acelasi timp un adevarat exercitiu pentru trup si minte, avand numeroase avantaje.

Free running-ul reprezinta o interesanta ramura a explorarii urbane fiind considerat si o adevarata arta, iar competitia nu isi are rostul, scopul acestui minunat sport fiind acela de a descoperi o latura plina de aventura a unei anumite zone, urbane sau nu, prin incercarea de a trece intr-un mod inedit peste obstacolele aferente, indiferent de cat de dificil ar fi acest lucru. De foarte multe ori, free running-ul este eronat confundat cu parkour-ul.

Desi intre cele doua activitati exista foarte multe asemanari, free running-ul se diferentiaza de parkour prin scopul pe care practicantul trebuie sa il atinga: in timp ce practicantul de parkour are ca principal scop sa ajunga intr-un anumit loc intr-un timp record, folosind bineinteles tehnicile speciale de free running, free runner-ul are ca scop perfectionarea tehnicilor, aceasta activitate fiind folosita adesea chiar si in timpul antrenamentelor militare.

Despre istoria acestei activitati putem spune ca a existat inca de foarte mult timp inainte de a primi un nume si inainte de a fi privita ca o activitate populara care poate fi practicata in scop recreativ. La originile acestui sport se afla curajul si miscarile atletice specifice vanatorilor din triburile de pe intregul glob, acestea fiind transpuse in prezent si intr-o regiune urbana.

Free running – intre arta si hobby

In randurile de inceput ale acestui articol am afirmat ca free running-ul este, pe langa o disciplina sportiva, si o arta in adevartul sens al cuvantului. De ce? Pentru ca, precum oricare alt mijloc de exprimare artistica, free running-ul presupune arta de a te exprima prin miscare.

Depasirea obstacolelor prin tehnici care mai de care mai deosebite, atent cizelate, combinate cu cele de gimnastica si atletism nu este deloc un lucru simplu, insa pasiunea pentru free running nu cunoaste limite, iar numarul celor care impartasesc acest hobby pare sa fie in continua crestere. Interesant este ca nu doar adolescentii si tinerii par sa fie pasionati de aceasta activitate outdoor, ci si cei mai mici.

free running

Ca oricare alt hobby, si free running-ul are avantajele sale:

  • inainte de toate este o activitate care presupune efort fizic, ceea ce inseamna ca free running-ul este o deosebita modalitate de a va mentine in forma
  • free running-ul presupune antrenarea tuturor grupelor musculare, dar si a articulatiilor
    aceasta activitate necesita multa atentie, echilibru. precizie si perfecta gandire si coordonarea a fiecarei miscari
  • este un hobby care indruma catre socializare si nu este de mirare ca din ce in ce mai multi tineri il adopta. Exista numeroase grupuri si cluburi de free running in care oricine se poate inscrie
  • free running-ul presupune creativitate si imaginatie, alaturi de precizie si o forma fizica exceptionala, deoarece spectacolul este si el important din moment ce aceasta activitate este considerata o adevarata arta

Care sunt principalele tehnici de free running:

Dupa cum am mentionat si anterior, free running-ul reprezinta depasirea intr-un mod spectaculos a anumitor obstacole, indiferent de gradul de dificultate (de la simple garduri si balustrade, pana la escaladarea cladirilor). Tehnicile de free running sunt asemanatoare cu cele de parkour insa mult mai elaborate dintr-un punct de vedere artistic.

  • saltul este cea mai simpla si des folosita tehnica ce presupune, dupa cum spune si numele, depasirea pe deasupra a unui obstacol.
  • saltul piscii preupune fixarea obstacolului cu mainile, aducerea picioarelor la piept in asa fel incat sa fie incadrate de maini si depasirea obstacolului sa fie posibila.
  • saritura in lungime presupune realizarea unui salt pe o distanta mai mare.
  • turn este tehnica folosita pentru a depasi un obstacol caracterizat printr-o inaltime mai mica, indiferent daca ocolirea acestuia se face pe deasupra sau pe dedesubt.
  • laché este acea tehnica ce presupune imbinarea armonioasa a miscarilor de pe un obstacol pe altul.
  • escaladarea presupune trecerea peste obstacole foarte inalte, aceasta tehnica punand foarte mult accentul pe salturi.
  • rostogolirea este si ea importanta pentru a asigura transferul de energie intre miscari.
  • tic-tac este o tehnica ce presupune trecerea de pe un zid pe altul, sau de pe o cladire pe alta cu ajutorul unui picior pe care se lasa intreaga greutate.

Acestea sunt doar cateva dintre cele mai uzuale tehnici de free running, tehnici de baza care vor fi invatate si experimentate in primele sedinte in cazul in care alegeti sa practicati aceasta activitate in cadrul unui club.

Asadar, daca doriti sa practicati o interesanta activitate outdoor, o activitate care sa va aduca satisfactii din numeroase puncte de vedere, free running-ul este un hobby care poate fi practicat de catre oricine, fiind necesar un strop de curaj si rezistenta din punct de vedere fizic. Echipamentul nu presupune decat haine lejere si incaltaminte sport de buna calitate.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.