Casă și grădinăSfaturi pentru îngrijirea crăciuniței, o plantă specifică Crăciunului

Sfaturi pentru îngrijirea crăciuniței, o plantă specifică Crăciunului

Cu siguranta ati primit in dar de Craciun o frumoasa Craciunita si nu stiti ce sa faceti pentru a va bucura pentru mai mult timp de frumusetea sa. Urmarind randurile urmatoare veti afla cateva sfaturi utile pentru ingrijirea craciunitei, aceasta minunata planta a sezonului rece.

Din misterele Craciunitei

Craciunita, sau Poinsettia, mai este denumita si „steaua Craciunului” pentru ca este indragita in intreaga lume si este considerata un adevarat simbol al acestei sarbatori, frunzele sale avand forma unor frumoase stele. Nu este o planta dificila, iar ceea ce o face si mai interesanta este faptul ca nu are flori foarte vizibile, ci frunzele sale superioare isi schimba culoarea si devin rosii in sezonul rece.

Pe langa varianta cu frunze rosii, care este cea mai populara, mai exista si Craciunite ale caror frunze devin albe, roz sau chiar galbene.
Craciunita este o planta eleganta de a carei frumusete va puteti bucura un timp mai indelungat daca ii acordati ingrijirea cuvenita.

Cum sa ingrijiti Craciunita?

Dupa cum am afirmat si in randurile anterioare, ingrijirea Craciunitei nu da foarte mari batai de cap. Daca va fi tinuta in casa pe timp de iarna si in balcon, dar nu in bataia directa a soarelui, Poinsettia se va dezvolta corespunzator. Nu va speriati daca frunzele cele rosii vor pica in primavara. Ele devin asa doar in sezonul rece, asa ca in sezonul cald, Craciunita nu este foarte incantatoare, insa suprinde prin frumusetea si gingasia sa.

Cum udam Craicunita? Aceasta este o intrebare foarte frecventa in cazul metodelor de intretinere a oricarei plante. Craciunita nu este foarte sensibila la lipsa apei, insa daca va trece o saptamana fara ca aceasta sa nu fie udata, sigur va avea de suferit. Este indicat sa o udati zi de zi, cu o cantitate foarte mica de apa de la temperatura camerei.

Nu turnati niciodata apa in farfuria ghivechiului. Nu este indicat ca pamantul de la radacina sa fie in permanenta ud deoarece radacina poate putrezi, iar planta va fi iremediabil distrusa.

craciunita

Imediat ce sezonul rece a luat sfarsit, Craciunita va fi tunsa pentru ca frunzele sale pot consuma prea multe substante nutritive. In sezonul cald, Poinsettia intra intr-o perioada de stagnare, in care este bine sa nu fie deranjata. Asa ca, dupa ce frunzele vor fi rarite, Craciunita va fi asezata intr-un loc calduros, caracterizat printr-o temperatura de peste 15º C, insa nu mai mare de 25º C si nu este indicat sa fie mutate frecvent in aceasta perioada de stagnare.

Tot acum, dupa ce frunzele au cazut sau au fost taiate, puteti muta Craciunita intr-un ghiveci mai mare.

Pentru a va bucura de alte „flori” in sezonul rece care va urma, de indata ce toamna a sosit, evitati sa mai tundeti planta pentru ca aceasta isi va relua procesul de dezvoltare. Insa, pentru ca Poinsettia sa infloreasca de la un an la altul, aceasta trebuie sa aiba un program foarte bine pus la punct. In ce consta acesta? Ei bine, inca de pe la inceputul lui octombrie, Craciunita trebuie sa fie expusa aproximativ 14 ore pe zi la intuneric, deoarece doar in acest fel procesul de formare al frunzelor colorate va incepe.

De asemenea, aceasta planta are nevoie si de cateva ore de lumina, aproximativ 8 ore ar fi de ajuns. Pentru a nu fi deranjata si pentru a va asigura ca nici macar o sursa artificiala de lumina ar putea ingreuna procesul de formare al frunzelor, Craciunita poate fi acoperita cu o cutie si amplasata intr-o camera linistita si calduroasa.

De asemenea, la inceputul toamnei, puteti incepe sa folositi si ingrasaminte speciale care vor creste rezistenta acestei plante.

Urmand sfaturile de mai sus, veti avea cea mai „fericita” Craciunita care va va incanta de la un an la altul cu frumusetea sa.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.