S-au vrut produse românești la raft. Acum un an și ceva a fost promulgată legea care obliga comercianții să expună, un procent de minim 51% produse fabricate în România. Legea a fost contestată de patronate și a fost amânată de mai multe ori. Dar ce părere are consumatorul?
Tu ce alegi: produse românești dar mai scumpe, sau produse de import dar mai ieftine?
Preocuparea mea principală în ultima perioadă este să îmi dau seama, care-i alegerea mai bună pentru noi. Să alegem produse românești, de o mai bună calitate, cu un preț ușor mai ridicat? Sau să optăm pentru produsele din import, care de cele mai multe ori, sunt mai la îndemână și oarecum mai ieftine? Marile lanțuri de magazine încă abundă de produse aduse din import, astfel, a alege dintr-un supermarket doar produse și alimente românești poate fi într-adevăr o adevărată provocare.
Ce să alegem totuși când pe rafturile magazinelor găsim mere din Turcia, pere din Polonia, praz din Olanda, usturoi din China, carne din Spania, struguri din Grecia, iar produsele românești greu iși fac loc printre acestea, la un preț uneori mai ridicat decât variantele din celelalte țări? Cu toate acestea, când decidem asupra alimentelor și produselor pe care dorim să le cumpărăm, ceea ce trebuie să avem în vedere este faptul că prețul este de cele mai multe ori direct proporțional cu standardele de calitate. Mărcile și producătorii locali vin cu certitudinea calității produselor expuse la raft. Sau cel puțin așa se vehiculează.
Cum știm ce să alegem?
Trebuie să ne jucăm cât mai bine rolul de avocat al alimentației noastre și al familiei. Avem în față numeroase mărci de produse, atât românești, cât și din import, și multe întrebări se nasc referitor la produsele expuse la raft. Întrebările sunt adresate in mod special producătorilor. Astfel, dorim să cunoaștem cât mai multe detalii și informații referitoare la anumite aspecte. Dar cât de reale sunt răspunurile pe care le primim?
Fără îndoială, produsele din import, comercializate în supermarketurile din România, vin cu avantaje solide la capitolul economisire. Acestea, de cele mai multe ori, se regăsesc în promoții foarte avantajoase.Sunt accesibile tuturor, iar trendul de a cumpăra astfel de produse este într-o continuă creștere. Însă, întrebarea e mai degrabă despre cât de sănătoase, echilibrate și recomandate sunt ele, din punct de vedere nutrițional. În calitate de părinte, este normal să îmi doresc o alimentație cât mai sănătoasa pentru copilul meu și pentru întreaga familie. Personal, prefer produsele românești si voi veni cu câteva argumente privind avantajele multiple ale acestora. În general, ingredientele sunt de calitate înaltă, atent selecționate, bio și garantează o compoziție a ingredientelor foarte sigură.
Ce primează: calitatea sau prețul?
În ceea ce privește categoria de produse românești non-alimentare, este o altă discuție, mai amplă, dar gama de unde putem alege este la fel de largă și variată. Ne putem gândi la o pereche de cizme. Găsim un model care ne încântă, într-una atelier local de încălțăminte. Câteva zile mai târziu găsim un model asemănător ( sau chiar identic, la prima vedere). Unde? Pe un site, care importă produsele din China. Prima pereche costă 300 de lei, cea de a doua costă doar 70 de lei. Pe care o alegem și de ce? Ne gândim la bani sau la durata de viață a produsului? Dorim un portofel mai plin sau niște cizme pe care să le purtăm și iarna viitoare?
Când alegem produse românești ne putem gândi și la un alt aspect: susținem astfel economia locală.
Voi sunteți patrioți când mergeți la cumpărături?