Va prezentam in cele ce urmeaza un top zece cu cele mai bune retete culinare italienesti.
1. Reteta de lasagna cu peste va este prezentata in cele ce urmeaza.
Timp de preparare: cincizeci de minute.
Ingredientele necesare pentru patru portii de lasagna cu peste sunt urmatoarele:
- un pachet de foi de lasagna;
- 250 grame macrou conservat in ulei;
- doi catei de usturoi;
- 150 grame rosii in bulion;
- 50 ml vin rose;
- 400 ml lapte 3.5% grasime;
- 50 ml ulei;
- doua linguri de faina;
- 75 grame parmezan ras;
- sare si piper.
Modul de pregatire este urmatorul:
- Pregatiti un sos alb din ulei, lapte, vin rose si faina, condimentati-l cu sare si piper;
- Pregatiti un vas termorezistent pe care il ungeti cu unt din abundenta;
- Asezati ca prim strat in vas cateva foi de lasagna, continuati cu o parte din sosul alb, apoi cu macroul, presarati din loc in loc usturoiul pisat bine. Adaugati o parte din rosiile in bulion si repetati succesiunea pana vi se termina ingredientele finalizand cu un strat de foi de lasagna si unul de sos;
- Presarati deasupra parmezanul ras si coaceti lasagna in cuptorul incins timp de cincizeci de minute la foc potrivit;
- Serviti de indata ce este gata.
2. Va prezentam mai jos reteta de lasagna cu curcan si ciuperci.
Timp de preparare: o ora si zece minute.
Ingredientele necesare pentru doua portii de lasagna cu curcan si ciuperci sunt urmatoarele:
- 100 grame ciuperci;
- 200 grame piept de curcan;
- noua foi de lasagna;
- 200 grame sos Bechamel;
- un galbenus;
- 50 grame cascaval afumat;
- 50 grame parmezan ras;
- doua rosii din conserva;
- ulei de masline;
- sare si piper.
Modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de lasagna cu curcan si ciuperci va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Caliti rand pe rand in ulei de masline ciupercile taiate cubulete, apoi carnea spalata si sectionata fasiute, iar la urma rosiile din conserva scurse si sectionate in rondele;
- Incalziti cuptorul;
- Inglobati galbenusul in sosul Bechamel, adaugati apoi cascavalul afumat ras;
- Pregatiti un vas termorezistent pe care il ungeti cu ulei, asezati ca prim strat foi de lasagna, putin sos Bechamel, apoi continuati cu ciupercile calite, bucatile de carne si rosiile, repetati succesiunea pana vi se termina ingredientele, ultimul strat fiind din foi de lasagna peste care adaugati restul de sos Bechamel si presarati intreaga cantitate de parmezan ras;
- Coaceti lasagna in cuptor la foc potrivit timp de patruzeci de minute;
- Serviti preparatul de indata ce este gata, fiind mult mai gustos cald, decat rece. Pentru consumul ulterior reincalziti lasagna.
3. Reteta de lasagna provine din zona Italiei si in timp si-a castigat renumele mondial, multi dintre noi au degustat-o deja, altii inca nu i-au descoperit gustul. Va prezentam mai jos ingredientele necesare si modul de pregatire pas cu pas.
Ingredientele necesare pentru lasagna sunt urmatoarele:
- 800 grame de carne de lucru amestec de porc si vita sau doar vita;
- 250 ml suc de rosii;
- 250 grame parmezan;
- o ceapa;
- o cutie de foi de lasagna;
- 100 grame unt;
- 250 ml lapte 3.5% grasime;
- trei linguri de faina;
- ulei;
- sare;
- piper;
- oregano.
Modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de lasagna va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Spalati carnea, lasati-o la scurs, apoi taiati-o in cubulete, daca nu este deja sectionata. Treceti carnea prin masina de tocat;
- Dati parmezanul pe razatoarea cu ochiuri mari;
- Curatati ceapa, spalati-o, lasati-o la scurs, tocati-o marunt sau dati-o pe razatoarea cu ochiuri mari;
- Pregatiti sosul bechamel astfel: Taiati untul in cubulete, apoi puneti-l la topit la foc mic. Amestecati in continuu pentru a evita arderea grasimii, dar si pentru a-i grabi topirea. Cand untul este topit in totalitate, indepartati vasul de pe foc si adaugati intreaga cantitate de faina. Amestecati bine pana cand faina este perfect integrata in grasime si se formeaza un aluat lucios. Repuneti vasul pe foc si rumenti aluatul, avand grija sa nu se prinda. Cand aluatul s-a rumenit frumos, incepeti sa adaugati laptele treptat, amestecand bine pentru a evita formarea de cocoloase. Dupa ce ati adaugat intreaga cantitate de lapte condimentati cu sare si piper si lasati sosul pe foc pana cand se ingroasa si capata consistenta unei ciulama;
- Puneti pe foc o tigaie cu putin ulei, lasati uleiul sa se incinga, iar cand a inceput sa sfaraie, adaugati ceapa tocata marunt anterior. Caliti ceapa la foc potrivit, amestecand din cand in cand pentru a evita arderea sa. Ceapa arsa strica atat textura, cat si gustul preparatului, asadar trebuie sa acordati atentie preparatului la acest pas. Daca observati ca ceapa are tendinta de a capata o culoare maronie, reduceti focul la minim, eventual indepartati vasul de pe foc pentru a-i permite uleiului sa isi reduca temperatura. Cand ceapa s-a calit trebuie sa capete o culoare aurie si sa devina sticloasa. Adaugati apoi carnea tocata anterior, condimentati cu sare, piper si oregano dupa gust. Amestecati pana la omogenizare, apoi caliti carnea alaturi de ceapa pana cand se rumeneste frumos. Daca observa tendinta carnii de a se strange in bulgarase, va recomandam sa adaugati putina apa. Cand carnea s-a calit suficient, adaugati intreaga cantitate de suc de rosii si lasati compozitia pe foc pentru inca un sfert de ora la foc potrivit, amestecand din cand in cand;
- Incalziti cuptorul la 200 de grade Celsius timp de jumatate de ora;
- Pregatiti un vas termorezistent pe care il ungeti cu unt din abundenta. Asezati ca prim strat foi de lasagna pana cand fundul vasului este complet acoperit de acestea, deasemenea incercati sa asezati foile de lasagna cat mai uniform, in asa fel incat atunci cand veti sectiona preparatul sa nu fiti nevoiti sa sectionati foile, deasupra foilor de lasagna, adaugati o treime din sosul de bechamel pregatit asa cum v-am descris anterior, continuati cu jumatate din cantitatea de carne tocata si cu un strat de parmezan ras. Repetati succesiunea, foi de lasagna, sos bechamel, carne si parmezan. La final acoperiti intregul preparat cu foi de lasagna, stropiti cu restul de sos bechamel si introduceti preparatul in cuptorul incins. Lasati preparatul sa se coaca timp de jumatate de ora la 160 de grade Celsius. Cand este aproape gata, extrageti partial vasul din cuptor si presarati restul de parmezan. Reintroduceti vasul la cuptor si lasati-l pana cand parmezanul se topeste in totalitate;
- Cand este gata, scoateti vasul din cuptor, lasati-l sa se raceasca timp de maxim cinci minute, apoi serviti-l sectionandu-l in portii egale;
- Serviti preparatul cald, reincalziti-l in cazul in care doriti sa il serviti ulterior.
Lasagna se pregateste usor si reprezinta un preparat delicios si extrem de satios, va recomandam sa incercati acest fel de mancare specific Italiei pentru ca in mod sigur veti ramane surprinsi si il veti prepara de fiecare data cand aveti ocazia. Lasagna poate fi servita atat la masa de pranz, cat si la cea de seara.
4. Reteta de pizza cu pui reprezinta un preparat tip fast – food pe care adesea il consumati in cadrul restaurantelor de acest gen. Va prezentam mai jos ingredientele necesare impreuna cu modul de preparare pas cu pas, ajutandu-va in acest fel sa pregatiti in liniste caminului dumneavoastra o cina usoara pe care sa o serviti alaturi de cei dragi si de prieteni in timp ce urmariti emisiunea sau filmul preferat.
Ingredientele necesare pentru o tava de pizza cu pui sunt urmatoarele:
Pentru aluat:
- 250 grame de faina alba trei nule;
- 125 ml de apa;
- un pliculet de drojdie uscata de 7 grame;
- sare.
Pentru umplutura:
- jumatate de piept de pui;
- 50 de grame de costita afumata;
- 100 de grame de sunca presata de curcan sau pui;
- doua ciuperci;
- un ardei gras portocaliu sau rosu;
- 50 de grame de mozzarella sau cascaval pentru pizza;
- 150 ml de suc de rosii;
- 125 de grame de branza telemea de vaci;
- un ou;
- sare;
- piper.
Modul de preparare pentru reteta de pizza cu pui va este prezentat pas cu pas mai jos:
- Cerneti faina de doua sau trei ori intr-un vas incapator, amestecati apoi faina cu drojdia si o lingurita rasa de sare;
- Aduceti apa aproape de temperatura de fierbere, apoi lasati-o sa se raceasca timp de unu sau doua minute;
- Adaugati treptat apa calduta peste amestecul de faina si drojdie, mixati bine pana cand incepe sa se formeze un aluat. Framantati aluatul pana cand intreaga cantitate de faina este inglobata. Veti obtine la final un aluat elastic ce nu se lipeste de maini. Acoperiti vasul cu un servet de bucatarie din panza uscat, apoi lasati aluatul sa creasca timp de un sfert de ora la loc caldut si ferit de curent;
- Daca ati achizitionat piept de pui cu os si piele, va trebui sa il dezosati si sa ii indepartati pielea. Spalati bine pieptul de pui, caci de suprafata sa se pot agata diferite bacterii ce dauneaza tubului digestiv si care pot fi indepartate cu usurinta prin simpla spalare in jet de apa rece. Dupa ce ati spalat pieptul de pui, lasati-l la scurs, apoi sectionati-l in cubulete de dimensiuni egale;
- Taiati sunca si costita in cubulete;
- Spalati ardeiul la exterior, indepartati-i cotorul, nervurile albe din interior si eventualele seminte. Spalati din nou ardeiul atat la exterior, cat si la interior, apoi lasati-l la scurs. Taiati ardeiul in fasiute subtirele dupa ce s-a scurs bine;
- Spalati ciupercutele, indepartati-le coditele, apoi taiati-le in cubulete de dimensiuni egale;
- Dati branza prin razatoarea mare sau sfaramati-o cu ajutorul unei furculite;
- Dati mozzarella sau cascavalul prin razatoare;
- Bateti bine oul cu un praf de sare pana cand se omogenizeaza, apoi adaugati mozzarella sau cascavalul ras. Amestecati bine pana cand obtineti o compozitie uniforma;
- Incalziti cuptorul la foc potrivit timp de un sfert de ora;
- Pregati o tava pentru pizza pe care o ungeti cu ulei si o tapetati cu faina;
- Cand aluatul a crescut suficient, scoateti-l din vas si intindeti-l cu ajutorul mainilor intr-o foaie de jumatate de centimetru grosime. Asezati foaia de aluat in tava, intindeti ca prim strat sucul de rosii pe intreaga suprafata a blatului, apoi adaugati un strat de branza. Continuati cu cubuletele de piept de pui, ciuperci, costita afumata si sunca, distribuindu-le cat mai uniform pe intreaga suprafata a blatului. La final adaugati compozitia de ou si mozzarella sau cascaval pentru pizza pe intreaga suprafata a umpluturii, aceasta din urma avand rolul de a lega compozitia;
- Cand cuptorul s-a incins introduceti tava si lasati pizza sa se coaca timp de jumatate de ora sau pana cand blatul se rumeneste frumos pe margini;
- Inainte de a opri focul introduceti o scobitoare in centrul preparatului, daca in momentul in care scoateti scobitoarea suprafata acesteia prezinta urme de aluat inseamna ca pizza nu este coapta in intregime si trebuie sa mai stea la cuptor, iar focul trebuie redus semnificativ pentru a evita arderea blatului;
- Opriti focul numai in momentul in care odata extrasa din preparat suprafata scobitoarei este perfect uscata;
- Cand este gata lasati pizza sa se raceasca in cuptorul stins cu usa deschisa timp de cinci minute;
- Scoateti pizza din cuptor si sectionati-o de indata in cazul in care doriti o pizza cu blat crocant, in caz contrar acoperiti tava cu un servet de bucatarie si lasati preparatul sa se odihneasca timp de zece minute, in acest fel blatul va deveni mai moale si mai pufos;
- Serviti pizza cat este calda, sectionand-o in feliute triunghiulare;
- Adaugati-i ketchup iute sau picant pe fiecare felie in functie de dorinta dumneavoastra.
Pizza cu pui este alegerea ideala pentru o seara petrecuta alaturi de prieteni, iar reteta prezentata mai sus reprezinta una din variantele delicioase pe care le puteti prepara in casa. Va recomandam sa o incercati pentru ca in mod sigur o veti aprecia.
5. Reteta de pizza rulada este inedita, in general servim pizza in forma nerulata respectand reteta clasica. Italia a adus atat in tara noastra, cat si in lume aceasta reteta minunata ce a facut furori inca de la inceput. Va prezentam mai jos modalitatea de preparare pas cu pas si va asiguram ca veti fi impresionati.
Timp de pregatire: 40 de minute.
Timp de coacere: 20 de minute.
Ingrediente pentru pizza rulada:
- 100 grame pastrama;
- o lipie mare;
- opt fasii de bacon;
- 100 grame carnati afumati;
- jumatate de ceapa;
- un ardei;
- doua rosii;
- un castravete murat;
- doua ciuperci mari;
- 200 grame cascaval;
- busuioc;
- piper;
- ketchup.
Modul de preparare al retetei de pizza rulada:
- Taiati pastrama in cubulete;
- Taiati carnatii in rondele de grosime mica;
- Curatati ceapa, spalati-o, apoi taiati-o in rondele subtiri;
- Spalati ardeiul, taiati-l in jumatate, indepartati cotorul, semintele ramase in interior impreuna cu nervurile albe. Lasati ardeiul la scurs, apoi taiati-l in fasiute subtiri;
- Indepartati cele doua extremitati mai dure ale castravetelui murat, apoi taiati-l cubulete;
- Spalati ciupercile, indepartati piciorusul in cazul in care el exista, apoi tocati-le marunt;
- Dati cascavalul pe razatoarea mare;
- Puneti lipia pe o farfurie;
- Presarati o parte din cascaval pe intreaga suprafata a lipiei, apoi incepeti sa adaugati din ingrediente. Nu presarati ingredientele ca pentru o pizza normala, ci insistati mai mult pe centru. Din cand in cand adaugati din cascavalul ras si stropiti cu ketchup;
- Rulati lipia, inveliti-o in totalitate cu feliile de bacon;
- Incalziti cuptorul la 180 de grade Celsius;
- Introduceti lipia in cuptor, atunci cand acesta este complet incins si lasati-o sa se coaca la foc potrivit timp de douazeci de minute.
Pizza rulada se serveste calda putand adauga ketchup daca mai simtiti nevoia. Deasemenea preparatul merge extrem de bine cu un sos de usturoi.
6. Pizza se prepara usor si rapid. Va prezentam reteta pentru pizza cu somon, ca o alternativa pentru musafirii care adora carnea de peste.
Ingrediente pentru doua pizza cu somon:
1. Pentru aluat:
- 350 ml apa;
- 1 pliculet de drojdie;
- 2 linguri de ulei de masline;
- jumatate de lingura de zahar pudra;
- jumatate de kilogram de faina;
- jumatate de lingura de sare.
2. Pentru sosul de pizza:
- jumatate de sticla de sos de rosii;
- 4 catei de usturoi tocat;
- 3 fire de busuioc;
- jumatate de lingurita de oregano;
- jumatate de lingurita de sare;
- piper dupa gust.
3. Pentru umplutura:
- busuioc;
- mozzarella;
- somon;
- usturoi;
- ulei de masline.
Mod de preparare pentru reteta de pizza cu somon:
- Se prepara blatul. Intr-un vas se pune intreaga cantitate de faina, iar in centrul vasului se face cu podul palmei o adancitura. In adancitura formata punem apa impreuna cu drojdia si amestecam usor pana se omogenizeaza. Cu o lingurita aducem cate putin din faina ce inconjoara maiaua pe care tocmai o preparam. Ne oprim cand avem un amestec de consistenta celui pentru clatite si lasam sa se odihneasca jumatate de ora;
- Dupa jumatate de ora putem incepe framantarea blatului, incorporand in maiaua pe care am preparat-o anterior toate ingredientele pentru blat (zaharul pudra, uleiul de masline, intreaga cantitate de faina si sarea). Vom forma astfel un aluat elastic, pe care il lasam sa se odihneasca inca o jumatate de ora. In aceasta jumatate de ora, daca am lucrat corect, blatul va trebui sa isi dubleze dimensiunea;
- Trecem la prepararea sosului pentru pizza. Punem la fiert sosul de rosii, iar cand a inceput sa fiarba adaugam usturoiul tocat marunt, firele de busuioc, oregano, sarea si piperul. Lasam sa fiarba la foc mic timp de 10 minute, apoi il luam de pe foc;
- Cand blatul si-a dublat dimensiunea, in luam si il impartim in doua parti egale. Fiecare parte se modeleaza in forma de mingiuta si se intinde cu facaletul intr-o forma rotunda;
- Se pune blatul intr-o tava si se unge din abundenta cu sosul de rosii;
- Se presara busuioc si mozzarella;
- Bucatile de somon se distribuie simetric pe intreaga suprafata;
- Adaugam usturoiul batut cu putin ulei de masline din loc in loc;
- Punem pizza cu somon in cuptorul incins.
Pizza dumneavoastra este gata, atunci cand marginile blatului sunt coapte. Dupa preferinta puteti adauga feliute subtiri de lamaie printre bucatile de somon.
7. Pizza este un preparat specific italienesc, insa fiecare dintre noi il poate gati in casa. Va prezentam reteta de pizza cu branza pe care o puteti savura oricand alaturi de familie sau de prieteni.
Ingrediente pentru pizza cu branza:
1. Pentru aluat:
- 600 g faina;
- 50 g drojdie;
- 200 ml lapte;
- 60 ml ulei;
- 2 oua;
- sare.
2. Pentru umplutura:
- 10 linguri piure de rosii;
- 100 g cascaval;
- 400 g mozzarella;
- cimbru
Mod de preparare pentru reteta de pizza cu branza:
- Se prepara maiaua din lapte caldut, drojdie si putina faina, se lasa sa se odihneasca pentru jumatate de ora;
- Dupa jumatate de ora se poate prepara aluatul, adaugand peste maia restul de lapte, ouale, uleiul si faina. Se prepara un aluat elastic care se lasa la crescut pentru jumatate de ora;
- Intre timp, taiati mozzarella cubulete, dati cascavalul prin razatoare si puneti piureul de rosii la fiert cu putin ulei de masline si cimbru. Dati piureul de rosii in fiert si opriti focul;
- Cand aluatul este gata, intindeti-l intr-o forma rotunda, ungeti-l cu piureul de rosii, presarati mozzarella si cascavalul. Puteti stropi cu sos din nou inainte de a pune pizza cu branza in cuptor;
- Pizza este gata cand aluatul este copt pe margini.
8. Reteta de penne al forno reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Ingredientele necesare pentru penne-le al forno sunt urmatoarele:
- 200 grame penne;
- 200 grame parmezan ras;
- un ou;
- 100 ml smantana;
- unt;
- sare si piper.
Modul de pregatire pentru reteta de penne al forno va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Fierbeti penne-le si lasati-le sa se scurga;
- Amestecati pastele cu parmezanul, oul si smantana;
- Adaugati compozitia rezultata intr-un vas termorezistent uns cu unt;
- Introduceti preparatul in cuptor si lasati-l sa se coaca timp de jumatate de ora;
- Serviti pastele calde.
9. Reteta de paste cu spanac la cuptor provine din zona Italiei, ea si-a castigat renumele mondial tocmai datorita gustului deosebit pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam mai jos ingredientele necesare si modul de preparare pas cu pas.
Timp de preparare: patruzeci de minute.
Timp de coacere: jumatate de ora.
Ingredientele necesare pentru doua portii de paste cu spanac la cuptor sunt urmatoarele:
- 200 grame de paste fainoase in forma dorita;
- 250 grame de spanac;
- 100 grame de parmezan;
- o ceapa de apa;
- doi catei de usturoi;
- 50 grame de unt;
- 100 ml iaurt;
- doua oua;
- ulei;
- sare;
- piper.
Modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de paste cu spanac la cuptor va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Puneti pe foc o cantitate suficienta de apa cu un praf de sare si putin ulei, lasati apa sa dea in clocot, apoi adaugati pastele. Fierbeti pastele pana cand se inmoaie, apoi scurgeti-le intr-o strecuratoare si lasati-le sa se raceasca. Adaosul de ulei ajuta pastele sa nu se lipeasca atat pe timpul fierberii, cat si dupa ce sunt scoase din apa. Daca observati ca pastele au tendinta de a se lipi, inseamna ca nu ati adaugat suficient ulei. Pentru a evita lipirea lor in acest caz va recomandam sa le treceti prin jet de apa rece;
- Daca ati cumparat spanac congelat, va trebui sa il lasati la decongelat inainte de a-l folosi in preparat. Daca ati cumparat spanac proaspat, va trebui sa il spalati in mai multe ape, pentru a indeparta si cea mai mica urma de nisip sau praf. Lasati spanacul sa se scurga bine dupa ce l-ati spalat;
- Dati parmezanul prin razatoarea cu ochiuri mici;
- Curatati ceapa, spalati-o, apoi tocati-o marunt sau dati-o prin razatoarea cu ochiuri mari;
- Curatati usturoiul, pisati-l bine cu un praf de sare;
- Bateti bine ouale cu un praf de sare pana cand isi maresc volumul si capata o culoare albicioasa;
- Puneti pe foc o tigaie cu putin ulei si lasati-l sa se incinga, cand a inceput sa sfaraie adaugati ceapa de apa tocata marunt anterior, impreuna cu usturoiul pisat bine. Caliti legumele avand grija sa nu le ardeti pentru ca vor strica atat gustul, cat si textura preparatului. Daca observati ca ceapa sau usturoiul au tendinta de a capata o culoare maronie, va recomandam sa reduceti focul la minim, sa amestecati energic, iar daca este cazul sa luati tigaia de pe foc pentru a-i permite uleiului sa isi reduca temperatura. Cand atat ceapa, cat si usturoiul au capata o culoare aurie si au devenit sticloase, adaugati frunzele de spanac. Caliti legumele pana cand si spanacul isi modifica atat textura, cat si culoarea. Indepartati tigaia de pe foc si lasati amestecul sa se raceasca timp de zece minute, apoi adaugati iaurtul si pastele. Condimentati cu sare si piper, apoi amestecati pana la omogenizare. Separat bateti ouale cu jumatate din cantitatea de parmezan, apoi adaugati-le peste compozitia de paste;
- Incalziti cuptorul la 200 de grade Celsius timp de jumatate de ora;
- Pregatiti un va termorezistent incapator pe care il ungeti cu unt din abundenta. Adaugati compozitia de paste in vas, iar cand cuptorul este bine incins, introduceti vasul si lasati pastele sa se coaca la 180 de grade Celsius timp de douazeci de minute;
- Dupa trecerea celor douazeci de minute, scoateti preparatul partial din cuptor si presarati-l cu restul de parmezan. Reintroduceti vasul in cuptor, mariti focul la 200 de grade Celsius si continuati sa coaceti pastele pentru inca douazeci de minute;
- Serviti pastele de indata ce sunt gata cu un sos de smantana si usturoi.
Pastele cu spanac la cuptor reprezinta un preparat copios ce poate fi servit atat la masa de seara, cat si la cea de pranz. Va recomandam sa incercati si aceasta varianta de a pregati pastele pentru ca in mod sigur o veti indragi de la prima degustare urmand ca apoi sa o pregatiti de fiecare data cand simtiti nevoia de paste pregatite in linistea caminului dumneavoastra.
10. Reteta de legume al forno se prepara usor si este extrem de satioasa. Recomandam acest preparat pentru orice varsta, iar modul sau de pregatire vi-l expunem pas cu pas in randurile ce urmeaza.
Timp de preparare: jumatate de ora.
Timp de fierbere si coacere: o ora si zece minute.
Ingrediente pentru legume al forno (8 portii):
- 6 oua;
- o conopida mare;
- un broccoli mare;
- 100 grame unt;
- 6 linguri cu faina;
- 4 linguri cu smantana;
- 300 ml lapte;
- 300 grame mozzarella;
- ulei, parmezan, sare, patrunjel.
Modul de preparare pentru reteta de legume al forno:
- Spalati bine conopida si broccoli, desfacandu-le in buchetele;
- Puneti la fiert apa cu un praf de sare, iar cand a dat in clocot adaugati buchetelele de conopida si broccoli. Lasati-le sa fiarba pana se inmoaie, aveti grija sa nu le fierbeti foarte mult, ele nu trebuie sa fie extrem de moi. Scoateti buchetelele intr-o strecuratoare si lasati-le sa se scurga bine;
- Spargeti ouale si bateti-le bine cu un praf de sare pana se omogenizeaza. Topiti untul la bain marie sau la foc mic, avand grija sa nu se arda. Adaugati untul topit caldut peste spuma de ou si amestecati bine pana cand acesta se inglobeaza complet in sos. In continuare adaugati smantana pastrata la temperatura camerei si apoi treptat faina. Mixati in continuu pentru a nu se forma cocoloase odata cu adaugarea fainii. Incalziti laptele, apoi adaugati-l treptat peste sos, amestecand bine;
- Incalziti cuptorul la foc potrivit;
- Tapetati o tava cu unt sau ulei;
- Taiati mozzarella in rondele, apoi asezati-o in tava ca un prim strat. Printre bucatile de mozzarella asezati buchetelele de conopida si de broccoli. Adaugati sosul peste intregul preparat si introduceti-l la cuptor la foc potrivit pana cand se rumeneste;
- Spalati patrunjelul, lasati-l sa se scurga, apoi tocati-l marunt pana la codite;
- Cand este gata scoateti preparatul din cuptor si presarati deasupra parmezanul si patrunjelul tocat marunt.
Legumele al forno sau legumele la cuptor reprezinta un preparat sanatos si foarte potrivit pentru orice varsta, el se serveste cel mai adesea la masa de seara.
Va dorim: Pofta buna!