Părinți și copiiTradiții de păstrat în familie de Crăciun, creează o atmosferă familială caldă...

Tradiții de păstrat în familie de Crăciun, creează o atmosferă familială caldă și festivă

Traditii de pastrat in familie de Craciun – multe vechi obiceiuri s-au pierdut de mult, altele au supravietuit si astazi, desi semnificatia si simbolistica lor o mai cunosc putini dintre noi… Insa a sarbatori Craciunul si a respecta unele traditii, stravechi sau mai noi, ii ofera mult mai mult copilului decat clipe vesele de sarbatori – ii ofera o mostenire!

Traditiile pastrate in familie de Craciun sunt ceea ce ii daruiti celui mic – sentimentul de apartenenta, comuniune, veselie si de continuitate, de obicei invatat si mostenit din stravechi. Ii daruiti o traditie pe care o va continua la randul sau in propria familie, amintindu-si de copilaria sa fericita. Ca adulti, multe traditii de Craciun sunt iubite nu neaparat datorita semnificatiei, ci datorita amintirilor pretioase din copilarie pe care dorim sa le traim la randul nostru cu proprii copii!

Traditiile pastrate in familie de Craciun creeaza o atmosfera familiala calda, festiva, o ruptura de viata de zi cu zi, o perioada in care certurile si neintelegerile sunt uitate, clipe in care vechi datini reinviate, dar si obiceiuri mai noi, ofera un sentiment special de armonie personala si familiala, o adevarata mostenire daruita copiilor. Si daca pentru tine, personal, aceste traditii si datini nu inseamna nimic, pentru familie si copil ele vor insemna mult…

Darurile de Craciun

Adevarat, Mos Craciun nu este tocmai un personaj stravechi, el patrunzand in cultura noastra prin secolul XIX. Insa ritualul si simbolul darului (legat de simbolul sacrificiului) este unul stravechi, iar traditia de a oferi si primi daruri de sarbatori este de pretuit, exprimand afectiunea in familie si spiritul generozitatii. Fie ca darurile vin de la Mos Craciun, fie ca i-ati spus copilului ca acestea sunt primite si daruite intre voi, obiceiul darului in dimineata de Craciun este valoros.

Si nu doar pentru ca ii oferiti celui mic clipe de veselie si entuziasm – a ii vedea bucuria cand isi desface cadoul este intr-adevar o clipa pretioasa. Obiceiul darului il invata si ce inseamna spiritul generozitatii; nu trebuie sa uitati sa il invatati ca important nu este doar sa primesti – ci si sa daruiesti, ca pentru a primi trebuie sa dai din suflet, sa iti exprimi bunatatea! Adevaratul spirit al Craciunului inseamna bunatate a sufletului si generozitate – iti exprimi recunostinta pentru tot ce ai si iti manifesti bunatatea daruind.

Asa ca, in fiecare Craciun, explicati-i ca a primi este doar o fata a monezii – trebuie sa si daruiasca; spuneti-i sa aleaga o jucarie de-a sa pe care sa o daruiasca unui copil sarac, pentru ca doar asa merita o noua jucarie… Cand creste, alocati-i o suma din care sa cumpere mici daruri celor iubiti, invatand astfel ca placerea de a darui este la fel de frumoasa ca si cea de a primi.

Bradul de Craciun

In moduri diferite, aceasta datina este regasita din timpuri stravechi la popoare pagane si a fost integrata si in crestinism. Bradul este simbol al fortei, vietii si nemuririi… Impodobirea bradului este cu adevarat o traditie de pastrat in familie, care ofera clipe de veselie impreuna. Ce copil nu se bucura cand vede frumosul brad gatit festiv, cu luminite si globuri stralucitoare? Si ce adult nu iubeste sa petreaca momente in familie impodobind si admirand frumusetea bradului?

traditii de Craciun

Masa festiva in familie

Inca o traditie de pastrat in familie. Din timpuri vechi, prima zi de Craciun era importanta, dadea indicii despre anul ce urma si exista datina ca in seara Ajunului, masa sa fie bogata in bucati gustoase si vin, pentru a intampina ziua de Craciun in veselie si imbelsugare. Masa festiva de Ajun si Craciun ofera sansa ca membrii familiei sa se reuneasca intr-o atmosfera de pace si bucurie. O alta traditie era ca la aceasta masa, membrii sa isi faca urari de bine (nu numai de An Nou), un obicei care creeaza acea atmosfera speciala, diferita de zilele obisnuite.

Pregatirea mesei festive poate fi o ocazie de a da fiecarui membru sarcina sa, de a colabora pentru organizarea mesei perfecte. Mari si mici, fiecare isi poate gasi locul in pregatirea acestei mese si se poate bucura de petrecerea timpului in familie. Iar preparatele traditionale de Craciun, care pot fi gustate doar in aceasta perioada a anului, nu pot decat sa bucure gurmanzii. Masa festiva in sine este cu atat mai vesela si frumoasa, cu cat fiecare stie ca a contribuit la ea, bucatile gustoase rasfata si satisfac pofta, iar apropierea intre meseni si urarile lor nasc o atmosfera magica de calm si afectiune.

Cantarea colindelor

Daca exista cu adevarat spiritul Craciunului, atunci acesta este perfect exprimat prin frumoasele colinde de Craciun. Fie ca vorbim despre vechile colinde romanesti, fie chiar despre modernele colinde englezesti, care au calitatea de a fi pline de voiosie! Invatati-va copilul colinde, cantati impreuna cu el si dati-i sarcina ca in seara de Ajun sa va colinde. A merge cu el prin vecini sau la rude colindand este inca un moment de sarbatori frumos si vesel.

Slujba religioasa de Craciun

Poate fi o clipa de pretuit in familie, o sansa de a ii multumi lui Dumnezeu pentru tot ceea ce aveti, pentru viata voastra buna si familia voastra sanatoasa – chiar daca nu obisnuiti sa mergeti la biserica. Ii ofera copilului o alta perspectiva – Craciunul nu inseamna doar Mos Craciun, brad, bucati gustoase, ci inseamna cu adevarat nasterea lui Iisus, nasterea celui care a mantuit omul, o sansa si un inceput; Si ce clipa mai potrivita decat aceasta pentru a iti aminti ca ai atatea pentru care trebuie sa fii recunoscator, ca ai cui sa ii multumesti?

Chiar daca nu sunteti cei mai religiosi, participarea la slujba religioasa este o traditie de pastrat in familie, pentru ca ofera o viziune mai larga, profunda si spirituala a sarbatorii si sentimentul comuniunii cu cei din jur. Nu ii spuneti copilului doar povesti cu Mos Craciun, ignorand semnificatia religioasa a sarbatorii, cea crestina si anume cea a nasterii Omului, Fiului lui Dumnezeu. Si pentru cei atei, ganditi-va cat are copilul de invatat din povestea lui Iisus – caci a fost in primul rand un Invatator a carui viata ne ofera idei atat de valoroase.

Craciunul este cu adevarat o sarbatoare a familiei, de petrecut in familie si de rememorare si reactualizare a unor vechi traditii pastrate in familie care creeaza acea atmosfera unica, poate chiar magica, de calm, iubire, recunostinta si generozitate, acea atmosfera a sarbatorilor de iarna…

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.