Depresia de sezon si cum afecteaza aceasta persoana si cuplul… Stiati ca odata cu apropierea iernii, din ce in ce mai multe persoane – femei si barbati – sufera de depresie? Stiati ca in sezonul rece apar cele mai multe sinucideri, insa si…despartiri in cuplu? De ce iarna – care de altfel, poate fi romantica, are cateodata un astfel de efect distructiv?
Adevarul este ca depresia de sezon nu este complet explicata. Cauzele sunt legate, totusi, de ziua mult mai scurta, lipsa luminii o mare parte a zilei si de lumina slaba a soarelui – fara stralucirea soarelui, suntem slabiti si obositi (creierul nu secreta la fel de multa serotonina, „hormonul fericirii” – stimulata de lumina). Frigul, de asemenea, influenteaza organismul si il face slabit, la fel afectiunile de sezon, precum raceala si gripa.
Timpul mai mare petrecut inauntru, inchis in casa, inactivitatea, poate da o stare de letargie si apatie… Sa nu mai vorbim despre sfarsitul unui alt an si de emotiile implicate de acest eveniment… Persoanele afectate de depresia de sezon sunt cele sensibile, emotive, influentabile, pesimiste si in special cele sensibile la lumina (cei ce adora caldura, razele soarelui si ziua). Specialistii leaga si factori genetici de aceasta afectiune – i s-a dat un nume perfect: S.A.D. – „seasonal affective disorder”.
Invatati sa recunoasteti depresia de sezon si nu ingorati semnele sale
Va treziti mult mai greu dimineata si fara energie – dormiti semnificativ mai mult iarna si aveti multe zile in care ati sta toata ziua doar in pat;
Va simtiti mult mai obositi si nu aveti energia si entuziasmul sa indepliniti treburile de zi cu zi;
Aveti o stare de pesimism si negativism (chiar daca o numiti „realism”, daca aveti mai multe ganduri negre, constientizati ca probabil sunteti deprimati);
Nu aveti chef de mai nimic – nici macar de activitati amuzante (inclusiv sex);
Va creste pofta de mancare – va simti mai bine (sau asa credeti) cand stati letargici in casa si consumati diferite alimente – dulciuri in special;
Nu va puteti concentra;
Preferati sa stati singuri, inchisi in casa si sa evitati oamenii – chiar si cei care va plac;
Sunteti mult mai iritabili;
Totul vi se pare inutil, lipsit de sens.
Este evident cum depresia de sezon poate afecta cat se poate de serios cuplul! Luand in considerare prin ce trece cel deprimat si dificultatea partenerului sau de a intelege si ajuta, este mult mai usor sa observam de ce atatea relatii se destrama iarna… Cum afecteaza depresia concret o relatie de cuplu?
Cel care sufera de o depresie de sezon deseori nici macar nu realizeaza – el simte doar ca lucrurile sunt altfel si ca nimic nu este asa cum trebuie sa fie – inclusiv cuplul. Perspectiva sa negativa include si relatia si persoana poate sa isi puna starea pesimista pe seama relatiei – poate concluziona ca nu este fericit din cauza partenerului.
Chiar daca stie ca este depresiv, partenerul tinde sa se izoleze si sa nu isi comunice starea de spirit – tipic pentru cineva care sufera de depresie este sa se considere singur si sa creada ca celalalt nu va intelege nimic – si deci sa se izoleze. Iar celalalt ramane neajutorat, nestiind de ce a aparut o astfel de schimbare, cum sa ajute si simtindu-se ignorat.
Chiar daca persoana depresiva ii comunica partenerului starea sa, acesta poate sa nu inteleaga exact de ce a aparut – daca este o persoana care nu a trait vreodata o astfel de stare, ea poate sa incerce inutil sa descopere cauza concreta a tristetii si sa propuna diverse solutii mai mult sau mai putin (in)eficiente…
Partenerul depresiv devine distant si se izoleaza, ranindu-l astfel pe celalalt.
Daca celalalt insista sa petreaca mult timp impreuna, in timp ce depresivul vrea doar sa se inchida singur in casa, ideea ca o separare este buna poate sa apara. Des nu suporti compania celuilalt, in special daca se chinuie sa te inveseleasca atunci cand esti intr-o stare morbida.
Partenerul deprimat este des si iritabil – si de aici pot sa apara certuri inutile in cuplu.
Cand suferi de o depresie de sezon, orice problema este exacerbata, pare mult mai importanta si imposibil de rezolvat; deci orice problema in cuplu poate sa para definitiva si rezolvata doar prin despartire.
Sentimentul de gol si lipsa de sens se propaga si asupra relatiei de cuplu.
Emotiile date de sfarsit de an duc la intensificarea pesimismului – ti se pare ca ai pierdut inca un an inutil, ca nu ai realizat destule, ca totul este gresit – inclusiv cuplul…
Depresia distruge libido-ul – nu numai ca partenerul devine distant, izolat, iritabil, lipsit de chef pentru orice amuzant – dar nu va mai fi nici macar interesat de sex!
Atunci…ce poti face cand suferi de depresie de sezon si cum poti sa salvezi cuplul?
In primul rand, nu ingora si constientizeaza-ti starea atunci cand suferi de semnele unei depresii! Constientizeaza si ca depresia este o afectiune cat se poate de reala, ca este trecatoare si ca senzatia ca totul s-a schimbat, ca totul este inutil, ca nimic nu este bun in viata ta este data doar de afectiune, este deci inselatoare!
Incearca sa ii spui partenerului de cuplu cu suferi de o depresie si explica-i ca nu poate gasi nici o cauza concreta, ca nu are legatura cu ceva concret din viata ta si a voastra (desi tu tinzi sa crezi opusul, de obicei chiar nu are legatura cu ceva anume, ci e o stare generalizata).
Incearca sa te expui luminii puternice – chiar artificiala, studiile arata ca ajuta lumina foarte puternica.
Incearca, oricat de lipsit de chef esti, sa te implici in activitati, sa fii cat se poate de activ(a) si sa eviti o stare de inactivitate, lene, letargie, sa eviti sa iti pierzi timpul – asta intensifica depresia. Nu dormi mai mult decat o faci de obicei – intri din ce in ce mai adanc in starea negativa.
Incearca sa nu iti eviti prietenii – chiar daca nu ai chef initial, intalneste-te cu ei si poate ca pe parcurs te vei simti mai bine!
Iesi din casa, chiar daca este frig, mai ales daca soarele straluceste.
Relaxeaza-te impreuna cu partenerul, savurati un vin fiert cu scortisoara, uitati-va la filme sau ascultati muzica ce te linisteste, cere un masaj…
Nu „trata” starea depresiva cu alcool – acesta, in special in exces, intensifica pesimismul.
Explica-i partenerului ca se poate sa ai nevoie de timp pentru tine – explica-i ca este doar un simptom al depresiei, ca nu este din vina sa si ca pur si simplu simti nevoia sa te retragi din cand in cand. Insa nu te izola des si nu porni de la ideea ca „celalalt nu va intelege”- el nu intelege pentru ca tu nu ii spui!
Nu lua nici un fel de decizie importanta in aceasta perioada – mai ales asupra cuplului! Chiar daca iti vine ideea ca poate ar trebui sa te desparti, daca inainte de starea ta actuala nu ai avut astfel de idei, nu actiona! Desi ti se pare greu de crezut, depresia este o afectiune care te face sa privesti totul in viata ta intr-o lumina falsa, negativa, exacerbata!
Daca totul ti se pare negru, daca iti vin idei din ce in ce mai morbide, daca in special ai idei – chiar vagi – de moarte, apeleaza la un specialist! Trebuie sa stii ca depresia de sezon, dar si depresia generala, nu este doar o mica neplacere, este o afectiune cat se poate de reala care iti transforma viata, te face sa o vezi intr-o lumina negativa si care te afecteaza atat pe tine, cat si pe cei dragi! Esential: ce gandesti si ce faci in perioada cat esti depresiv nu este ceea ce ai gandi si ai face in mod normal!
Poti sa te numeri printre cei care au doar simptome usoare – te simti doar mai obosit(a), putin mai trist(a) si letargic(a) – insa aceasta nu inseamna ca esti ferit(a) de decizii proaste si ca poti sa iti ignori starea de spirit – ai grija de tine…
Daca depresia de sezon se prelungeste, iar starea ta de spirit negativa te insoteste odata cu vremea frumoasa si soarele, este vorba de o depresie generalizata – cauta sfatul unui specialist si informeaza-te despre aceasta afectiune!