Animale de companieTurbarea la diferite animale, o boală infecțioasă foarte periculoasă

Turbarea la diferite animale, o boală infecțioasă foarte periculoasă

Turbarea este o boala infectioasa foarte periculoasa produsa prin virusul antirabic, transmisibila la toate animalele, chiar si la om. Ea se caracterizeaza in principal prin tulburari nervoase foarte grave, prin excese de agresivitate, urmate de paralizie si moarte.

Stiati ca…
Turbarea este cunoscuta din cele mai vechi timpuri, exista documente de demult in care sunt prezentate formele ei clinice, transmise pana la noi de Homer, Democrit si Aristotel. Boala a fost descrisa pe larg de Celsus in primul secol al erei noastre.

Turbarea la caine

turbarea la caini

Cainele indiferent de rasa prezinta cel mai frecvent infectia rabica si este foarte receptiv. Simptomele apar dupa o perioada de 2-3 saptamani si se manifesta in functie de forma bolii furioasa sau paralitica. Forma furioasa este cea mai intalnita, cainele devine agresiv, furios, isi exprima in mod clar cruzimea. In prima faza a bolii animalul isi schimba caracterul, nu raspunde la chemare, devine trist, retras, cauta intunericul si singuratatea.

Dintr-o data devine nelinistit, isi schimba des locul, scormoneste pamantul, roade lantul si cusca, are stari febrile de 39-39,8ºC, are tendinta de a inghiti tot felul de obiecte (paie, sticla, pamant, pietre), bea apa in mod exagerat, il doare rana unde a fost muscat, ceea ce il determina sa rupa cu dintii bucati de piele si tesut din zona respectiva. Dupa 2-3 zile incepe sa faca anumite crize, la orice zgomot tresare puternic, incepe sa latre si apoi brusc se linisteste. Datorita paraliziei muschilor laringieni si a coardelor vocale are vocea groasa, ragusita, latra sacadat si scurt, apoi urla prelung.

Este agresiv intai fata de alte animale si apoi fata de om, de aceea trebuie inchis intr-o cusca de fier. Fiind inchis in cusca are tendinta sa se repeada la gratii, deseori isi fractureaza molarii insa nu manifesta nici un semn de durere. Are privirea absenta, pupilele inegal dilatate, vomita, are diaree hemoragica, saliveaza abundent. In forma paralitica a bolii animalul sufera de paralizie, intai a muschilor limbii, oculomotori, laringieni astfel ca el nu mai poate inghiti, nu mai poate musca, tine ochii imobili.

Apoi paralizia cuprinde si alte zone ale corpului, apare paraplegia si animalul cade la pamant. Dupa 3-5 zile de la primele simptome ale bolii, deglutitia nu se mai poate face, saliva curge mereu din gura si animalul moare prin paralizia centrilor respiratori. Animalele cu simptome de turbare trebuie ucise, iar cadavrele arse.

Turbarea la pisica

turbarea la pisici

Pisica este un animal sensibil la aceasta infectie si are un rol important in transmiterea bolii. Orice pisica turbata devine periculoasa pentru alte animale din jurul ei dar si pentru om, ea poate deveni foarte agresiva, capabila sa produca rani multiple si profunde. La pisica boala incepe sa se manifeste dupa 10-15 zile de la infectare si poate avea limita minima de 9 zile.

La majoritatea cazurilor apare forma furioasa a bolii – animalul nu isi recunoaste stapanul, miauna mereu strident si ingrosat, are fata crispata, pupilele inegal dilatate, face crize de furie, cade pe jos, se rostogoleste iar in faza finala a bolii sufera de paralizie si moare. In forma paralitica a bolii pisica saliveaza abundent tinand mereu gura deschisa, este agresiva, capabila sa muste agresiv, dupa 2-4 zile moare ca urmare a paraliziei centrilor respiratori. La pisica turbarea se poate preveni prin vaccinul antirabic care se face la 3 luni.

Turbarea la bovine

Turbarea la bovine

La bovine semnele turbarii apar dupa 1-3 luni, la bivoli apare forma paralitica a bolii, iar la taurine forma furioasa. In cazul cand apare forma paralitica animalul saliveaza abundent, nu mai rumega, isi musca buzele si scoate limba afara. Animalul rage mereu, are voce stridenta si ragusita, scoate sunete foarte lungi. Apoi apare paralizia partii posterioare a corpului, animalul cade jos si dupa 2-3 zile moare prin asfixie.

In cazul in care se manifesta forma furioasa a bolii animalul casca frecvent, are vocea schimbata si groasa, saliveaza foarte mult, iar dupa 1-2 zile devine foarte agresiv. Rage fara intrerupere, distruge ieslea, trage de lant cu putere, ataca alte animale, daca sta inchis intr-un adapost se loveste cu capul de pereti pana isi distruge coarnele, Taurinele bolnave devin agresive mai ales fata de caini, nu suporta cand acestia latra.

Vaca turbata impunge alte animale, sare la ele mugind ragusit, are ochii injectati, ataca si oamenii, loveste cu picioare si capul si scormoneste pamantul cu coarnele. Vaccinarea antirabica la bovine se face doar din necesitate si intotdeauna dupa varsta de 3 luni, nu mai devreme. Bovinele turbate se ucid, iar cele din apropierea lor trebuie obligatoriu vaccinate preventiv.

Turbarea la cabaline

Turbarea la cabaline

La cal turbarea evolueaza ca si turbarea la caine. Simptomele bolii apar dupa 1-3 luni si se manifesta astfel: calul bate pamantul cu piciorul, isi misca nervos coada, se tavaleste pe jos, se ridica in picioare si apoi iar se tranteste jos, isi ridica brusc capul, isi ridica buza superioara, se repede furios la alti cai, are tendinta de a lovi cu picioarele obiectele din jurul sau. Agresivitatea sa este exacerbata si de forta si agilitatea sa.

Daca este inchis intr-un adapost se urca pe pereti, loveste cu picioarele, sfarama orice este in jurul sau, pandeste si musca pe oricine se apropie de el. Intre crize nu se misca, isi misca mereu urechile, respira zgomotos, are ochii congestionati si pupilele dilatate, priveste fix, necheaza ragusit, are botul acoperit cu saliva spumoasa. Unii cai obisnuiesc sa-si smulga bucati mari de piele din zona infectata de unde au fost muscati si daca au posibilitatea se smulg cu putere din hamuri si fug, pleaca distrugand totul din cale, fara sa se mai intoarca.

Boala evolueaza destul de rapid, dupa 4-6 zile de la aparitia simptomelor animalul moare. Forma paralitica a bolii se manifesta prin imobilitate, animalul sta linistit, tine capul sprijinit de perete sau iesle si moare dupa 1-2 zile. Caii turbati se ucid, iar cei sanatosi se vaccineaza antirabic.

Turbarea la porcine

Turbarea la porcine

La porcine turbarea evolueaza rapid, sub forma furioasa, animalul moare dupa 24-48 ore. Porcul se agita mereu, este foarte agresiv, grohaie cu voce ragusita si stridenta, ataca alti porci sau alte animale, muscandu-le si provocandu-le rani grave. Scroafa turbata obisnuieste sa-si manance puii. Pentru prevenirea bolii porcii pot fi vaccinati, la ei vaccinul se face din necesitate si le da in primele 2 zile o anumita reactie locala, apoi imunitatea la boala dureaza 2 ani.

Turbarea la caprine si ovine

Turbarea la caprine si ovine

La caprine si ovine turbarea apare destul de des deoarece aceste animale sunt foarte receptive la infectia rabica. Boala evolueaza sub forma furioasa, iar perioada de incubatie este 1-2 luni. Animalul turbat isi manifesta comportamentul agresiv, alearga in continuu, la un moment dat se opreste brusc si bate cu picioarele in pamant, behae, are vocea foarte ragusita, scutura capul, are ochii congestionati si pupilele dilatate.

Simptomele se observa imediat la oi deoarece aceste animale sunt de obicei blande si datorita bolii devin din senin foarte agresive, se reped la celelalte oi, la caini sau la om, lovesc cu capul si picioarele si incearca sa muste. Boala evolueaza repede si ii creeaza oii anumite paralizii, animalul cade cu gatul si picioarele intinse si in final moare prin asfixie. Animalele care sufera de turbare trebuie ucise si arse, iar celelalte sanatoase se vaccineaza si se tin sub observatie timp de o jumatate de an.

Turbarea la animale pentru blana (nurci, vulpi)

Apare datorita muscaturilor provocate de alte animale salbatice – vulpi, dihori, pisici salbatice, lupi, sobolani, rozatoare, etc. Animalul bolnav in primele doua zile nu mananca, sta retras, sufera anumite modificari organice. Apoi boala evolueaza, animalul devine agresiv, furios in momentul in care alte animale sau ingrijitorul se apropie de cusca. Are tendinta de a se lovi singur de plasa custii si de a-si provoca rani destul de grave.

Cand criza trece animalul geme, este epuizat, ii curge saliva din gura, are ochii congestionati si injectati, scoate sunete ragusite si are diaree hemoragica. Dupa o perioada de 4-7 zile starea animalului se agraveaza si moare. Pentru prevenirea bolii animalele sanatoase se vaccineaza, crescatoria se imprejmuieste si se aplica capcane pentru dihori. Animalele bolnave se ucid, iar cadavrele lor se ard.

Turbarea la pasari

Turbarea la pasari

Este intalnita mai ales la gaini si are o evolutie sub forma furioasa. Gaina bolnava devine nelinistita, alearga mereu, este sperioasa, are tendinta de a sari in aer si sa bata din aripi. Are privirea fixa, penele sunt zbarlite, iar vocea ei devine ragusita si stridenta ca la ciori. Cand este stresata, devine agresiva si ataca cu ciocul, cu picioarele si aripile mai ales celelalte pasari, dar si animalele sau chiar pe om. Datorita unor paralizii progresive gaina moare la scurt timp, dupa aproximativ 2-3 zile.

Turbarea la animale salbatice, carnasiere – vulpi si lupi

Turbarea la animale salbatice, carnasiere – vulpi si lupi

In regiunile din centrul si vestul Europei, dar si cele din America de Nord vulpea turbata constituie principala sursa de infectie la animale. Se pare ca vulpea este foarte sensibila la turbare, este foarte receptiva si asigura persistenta focarelor si transmiterea prin saliva secretata a virusului in cantitate mare in cadrul aceleiasi specii sau la alte animale si chiar la om. Simptomele de la vulpea turbata sunt precum cele de la cainele turbat si predomina forma de evolutie rapida.

Vulpile bolnave vin fara frica la sate, in turmele de animale de pe campuri si pasuni si astfel pot zgaraia sau musca un numar mare de animale imprastiind virusul. Lupii turbati sunt foarte agresivi, se reped atat la animale, cat si la om si musca mai ales in zona capului si gatului, provocand rani foarte grave.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.