Sarcină & BebeCaria de biberon a bebelușului, de ce apare și ce măsuri poți...

Caria de biberon a bebelușului, de ce apare și ce măsuri poți lua?

Despre caria de biberon a bebelusului – de ce fac micutii carii dentare la dintii de lapte? Afecteaza acestea dintii permanenti? Cariile dentare sunt cauzate de infectii bacteriale – iar aceasta infectie se poate transmite de la mama la bebe in primul sau an de viata; asadar, daca mama are sau a avut carii, probabilitatea ca bebe sa aiba la randul sau creste. Dintii de lapte, desi nu sunti dintii permanenti ai micutului, trebuie pastrati sanatosi, caci asigura un mediu adecvat pentru cresterea normala a dintilor permanenti.

Caria de biberon a bebelusului – de ce apare

Dupa cum s-a spus, infectia bacteriala se poate transmite de la mama la bebe prin intermediul salivei. Infectia afecteaza dintii de lapte dupa eruptia dentara, care are loc in jurul varstei de 6 luni (pana intr-un an de viata).

Nu laptele de mama cauzeaza aparitia cariei de biberon – de fapt, laptele matern reduce dezvoltarea bacteriilor. In schimb, laptele formula poate fi unul dintre vinovati – formulele contin lactoza – si deci zahar, oricat de mica este cantitatea, iar acest zahar permite bacteriilor sa se dezvolte si sa afecteze gingiile si dintii odata aparuti. Caria de biberon este denumita astfel pentru ca un important factor de risc il constituie oferirea biberonului la culcare si in timpul noptii.

De asemenea, daca pana la un an inca il hraniti cu biberonul, cresc probabilitatile de a dezvolta carii dentare, la fel daca la masa, bebe se hraneste incet, sugand lent din biberon – laptele sta mai mult in gura. In special daca ii oferiti biberonul cu lapte formula seara si in timpul noptii, iar bebe adoarme cu biberonul in gura cresc sansele de aparitie a cariilor, deoarece laptele ramane in gura.

Caria de biberon a bebelusului apare deseori la dintii centrali, iar o cauza importanta a acesteia este zaharul – nu ii oferiti des si mai ales nu seara sucuri, lapte sau alte alimente dulci – piureurile de fructe, cerealele cu lapte, ceaiurile, sucurile si siropurile.

Caria de biberon apare si din cauza ingrijirii inadecvate a gingiilor si dintilor de lapte.

Caria de biberon a bebelusului – masuri:

Daca este posibil, hraniti-l cu lapte matern, nu cu lapte formula – chiar daca nu il alaptati, ci il hraniti cu biberonul cu lapte matern pompat, aceasta scade mult riscurile de carie de biberon.

Nu ii oferiti micutului lapte cu biberonul chiar inainte de culcare si nu il lasati cu biberonul in timpul noptii! Dupa ultima masa a zilei, curatati-i gingiile cu o carpa sterila umezita si dintii (daca au aparut) cu o periuta.

Nu ii oferiti sa suga din biberon ca mod de a se calma – in locul suzetei!

caria de biberon

Asigurati-va ca atat biberonul si tetinele, cat si suzeta si inelul gingival sunt curatate des si schimbate regulat. Nu inmuiati suzeta in miere sau siropuri dulci!

Nu cresteti posibilitatea transmiterii bacteriei de la mama la bebe prin saliva, in special cand aveti sau ati avut carii dentare – asadar, nu introduceti suzeta, biberonul, lingurita bebelusului in gura!

In legatura cu transmiterea de la mama la bebelus – este esential ca mama sa isi ingrijieasca dintii in sarcina si dupa nastere, sa mearga la dentist si sa respecte o stricta igiena orala.

Pana cand micutul ajunge la varsta de un an, este bine sa il dezvatati incet de hranirea cu biberonul.

Folositi cat mai putin suzeta pe masura ce bebe creste si incercati sa i-o scoateti din gura dupa ce bebe adoarme.

Fluorul este un aliat impotriva cariei de biberon – intrebati dentistul ce surse adecvate de fluor exista si ce tip de pasta de dinti trebuie sa folositi odata cu eruptia dentara a bebelusului (in primii ani nu se recomanda pasta de dinti cu fluor).

Chiar inainte de eruptia dentara, curatati gingiile micutului dupa masa folosind o carpa sterila; iar odata cu aparitia primului dinte, este timpul sa ii curatati, mai ales dupa mese, cu o periuta speciala si o bobita de pasta de dinti pentru bebelusi.

Obisnuiti-l pe micut cu programul regulat de curatare a dintilor – este responsabilitatea voastra si doar asa va invata cat de importanta este o igiena dentara adecvata.

Uitati-va la dintii micutului, verificand daca se observa vreun semn de carii dentare – primele semne sunt sensibilitatea si chiar durerea la dulce, la frig si decolorarea, aparitia unor pete albe pe dinti.

Nu amanati prima vizita la dentist – dupa ce i-au crescut dintii de lapte, este necesara, chiar in lipsa oricarei suspiciuni. Unii medici recomanda sa efectuati aceasta vizita chiar la cateva luni dupa aparitia primului dinte, chiar daca restul inca nu au erupt. Nu asteptati ca bebe sa sufere pana ce sa mergeti la dentist!

Reduceti alimentele si bauturile cu zahar in primul an de viata – nu ii oferiti mai ales in biberon nici un fel de suc sau sirop dulce si nu ii oferiti dulciuri de orice fel seara, ci in timpul zilei.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.